Kedves Diákok!

Kérjük, hogy 17.30-ra érkezzetek meg a Gimnázium épületébe!

Örömmel várjuk a találkozást!

Gólyatáborban voltak az új diákjaink!2023.06.26-29.
Az elmúlt héttel kezdetét vette két új osztály közösségének élete. Megismerkedhettek tanulóink az új társakkal, az új osztályfőnökökkel, az iskolával, annak tanáraival, konyhájával. Szép kirándulást éltek meg együtt és vidám napokon vehettek részt, mielőtt szeptemberben gimnazistaként ülnek majd iskolapadba. Reméljük, szép emlékeket gyűjtöttek a gyerekek.
Szép nyarat kívánunk!

További képek
Nyári tábor a Kisiskolában! 2023.06.26-29.
Nyári tábor a Kisiskolában! 😎🍧🍭🪁🍦☀️🍉🌞
Véget ért a héten Kisiskolánk nyári tábora!
A közel 44 kisgyerek nagyon jól érezte magát.
Köszönjük a részvételt, a sok szép, érdekes és izgalmas programot. A szervezést és lebonyolítást!
Jövőre is szeretettel várunk mindenkit!
Jó pihenést, vidám nyári szünetet kívánunk!

További képek
Tanévzáró ünnepi istentisztelettel zártuk be a tanévet 2023.06.17.
Az ünnepen búcsút mondtunk nyugdíjba vonuló Szeretteinknek: Tomasicsné Csikos Erika tanító néninek és Borsos József szakács bácsinknak.

Sok diákunk kapott elismerést a tanévben elért szép eredményéért, az Aranykönyvbe feljegyeztük a neves, országos versenyeken jeleskedők nevét.
Év tanulója díjat kapott Füstös János volt 12. A osztályos tanuló.
Jó tanuló, jó sportoló díjat kapott Flórián Boglárka volt 12.A osztályos tanuló.

Elköszöntünk Turjanica Anzselika tanárnőtől, életére Isten gazdag áldását kérjük!

Az Iskola visszavár!

Szép nyarat kívánunk mindenkinek!!!
(A tanévnyitó dátumáról időben hírt adunk.)

További képek
Tanévzáró csendesnap 2023.06.16.


További képek
Tudásbajnokság díjeső 2023.06.15.
A Tudásbajnokság levelező verseny második félévben végzett feladatainak értékeléseként oklevelek és érmek átadására került sor.

Gratulálunk szorgalmas tanulóink elismeréséhez!

További képek
Igazgatói dicséretek az utolsó negyedévben, év végén 2023.06.13-14.
Mindenki elnyeri méltó jutalmát...

A szorgalmas, közösségért végzett munka, a szerepvállalás kisebb dicséretei összegződtek, tanulmányi versenyeredmények születtek.

Gratulálunk a jutalmazottaknak - legyen kicsi, avagy nagy diák!

További képek
Tanévet záró kollégiumi program 2023.06.13.
Az írásbeli és szóbeli vizsgák zárásaként a tanév utolsó közös programját a Zis-tón, idilli környezetben tartottuk. A sok esős idő után jólesett a diákoknak, hogy biciklitúrával, játékokkal, szabadidős tevékenységgel végre napsütéses délután lehettek újra együtt nevelőikkel. Felüdítőek voltak a labdajátékok: a foci, röplabda, tollasjáték, valamint a sok mozgás.

Köszönjük a finom vacsorát a konyhai dolgozóknak és a szervezést, elsősorban Huszics-Dergez Diának, valamint a nevelőknek: Fekete Istvánnénak, Bradics Bencének, Némethné Miháldinecz Olgának.

Kívánunk sok-sok pihenést, a nyáron pedig testi-lelki feltöltődést a következő tanévre! Köszönjük a közös munkát!

További képek

Tovább a videóra
Tanév végi néptáncbemutató a Kisiskolában! 2023.06.09.
A Pálóczi Horváth Ádám AMI kis növendékei bemutatták a tanév során megtanult tánclépéseiket.
Kócza Attila tanár úr tanítványai "egy táncot jártak".

További képek
Öregdiák találkozó 2023.06.03.
Ismét öröm volt együtt lenni. A találkozások öröme visszahozza az elmúlt éveket!

További képek
A nemzeti összetartozás napja 2023.05.30.
A nemzeti összetartozás napja – a 2010. évi XLV. törvénybe foglalt hivatalos nevén: Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. Iskolánkban a 11.B osztály műsorával emlékeztünk.
A megemlékezésre felkészítő tanár Széll Károly volt.
További képek
Esszéíró pályázat sikere! 2023.06.02.
Ezen a hétvégén került megrendezésre a Kutató Diákok Mozgalma által szervezett XI. Tudományos Hétvége a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában. A Hétvége keretein belül rendezték meg A XVI. Tudományos Poszterversenyt, majd Dr. Madarász Emília tartott előadást az őssejtekről. Szintén a Hétvége adott helyet az Esszépályázat eredményeinek kihirdetésére.
Az Esszépályázat célja lehetőséget adni arra, hogy a diákok tudományos eredményeiket írásos formában is bemutathassák s ez által megismerkedjenek a publikálás alapjaival. Kizárólag saját, új eredményeket közlő kutatási anyaggal lehetett pályázni, témamegkötés nélkül. A pályázaton évek óta szerepelnek csokonais diákok is, általában kiemelkedő eredménnyel. A siker az idén sem maradt el. Füstös János 12. osztályos diák A legszebb palimpszeszt a táj című dolgozatában a Gyékényes környéki, mára már részben eltűnt vízimalmok történetét, eredetét, sorsát mutatta be komoly terepi munka, valamint oklevéltári, térképészeti kutatásai alapján. Jutalma: részvételi lehetőség a XXVII. Országos Diákkonferencián Káptalanfüreden, július 10-15 között.
Mentora: Szabó Zoltánné

További képek
Papír hegyek 2023.06.01.
Még áprilisban, a fenntarthatósági témahét keretében szerveztük meg, és a napokban hirdettük ki a tavaszi papírgyűjtés eredményét. Az iskola polgárai mindösszesen 5520 kg papírt gyűjtöttek össze. A legszorgalmasabbak a 6. osztályosok voltak, akik a közel 3,5 tonna papírt mozgattak meg, és segítettek abban, hogy jó helyre - újrahasznosításra kerüljön.
Megdolgoztak a tortáért!
Oklevelet kaptak még: az 1.a osztályosok a II.,és a 2.osztályosok a III. helyezésért.
Mint mindig, most is megköszönjük a diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak a közös ügyért végzett munkát!
Melicz Marianna szervező tanár

További képek
Diákolimpia 2023.05.30.
Május 30-án iskolánk két 12. évfolyamos tanulója, Horváth József Gellért és Ormay Soma Nándor részt vettek a diákolimpia atlétika egyéni pályabajnokság országos döntőjén Győrben. Középiskolai sporttevékenységük utolsó felvonásaként képviselték iskolánkat, ahol Gellért 48,10 m-rel a 9., Soma pedig 49,08 m-rel a 8. helyen végzett.

Gratulálunk a szép eredményhez és köszönjük munkájukat!


További képek
Gyereknap 2023.05.30.
KULTÚRÁBA merülve a KultUp-pal #kultup #dérynéprogram KÖSZÖNJÜK!!!

A KultUp Értékalapú fejlesztés és közösségteremtés a művészet erejével. A program célja színházi és művészetoktatási programok eljuttatása középfokú oktatási intézményekbe, élménypedagógiai fejlesztés, kultúraterjesztés, pályaválasztási szemléletformálás és tehetséggondozás céljával. Ez a program érkezett el iskolánkba ajándékként!
Diákjaink -kicsik és nagyok-szinte az égész napot műhelymunkával töltötték. Impro versenyen vettek részt, színházi jelmezversenyen voltak, akrobatikát láttak és tanultak a RIPPEL Fivérektől, a zeneszerzés és az ars poetica összefüggéseit tapasztalták, vitajátékon vettek részt, Petőfi percei előadást néztek, tanítási drámát játszottak. Az ajándék Ákli Krisztián közvetítésével ért el hozzánk, amit szívből köszönünk Neki!
Remek napunk volt!!!
Minden drámapedagógus, szervező és közreműködő közvetlenségét, elhivatottságát, gyermekszeretetét és kultúra szeretetét köszönjük!!! "Belenősz a kultúrába!"- Így biztosan menni fog!

További képek a Rippel fivérekről

További képek a gyereknapról
Bozsik fesztivál 2023.05.30.
A múlt héten megrendezésre került az 1. és. 2. korcsoportos szezonzáró intézményi Bozsik fesztivál!

További képek
Győztek a nyolcadikos lányok! 2023.05.30.
A Hebe Kft. Petőfi 200 elnevezésű országos projektversenyén iskolánk nyolcadikos tanulói, csapat kategóriában első helyezést értek el. Szép oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazták munkájukat.
A csapat tagjai: Horváth Szíra, Ritecz Hanna, Szabó-Bogma Hanna
A lányok nem csupán furfangos kérdésekre válaszoltak, de rajzoltak, kitalált részeket írtak a János vitézhez, sőt dolgoztak át, modern köntösbe öltöztetve a Nemzeti dal című költeményt.
Szép eredményükhöz gratulálunk!

Felkészítő tanár: Telkes Zsoltné

További képek
Hősök napja 2023.05.26.
A Hősök napján tartott városi rendezvényen résztvettek iskolánk tanulói.

További képek
FELHÍVÁS! 2023.05.22.
Tájékoztatunk Benneteket, hogy a volt diákjai elhatározták, hogy a Gimnázium egyik ikonikus tanára,
Áts Etele Tanár Úr emlékére egy szobrászművésszel domborművet készíttetnek. Mindazoknak, akik szerették Áts tanár urat, nagyra becsülték, elismerték és tisztelték csurgói munkásságát, lehetőséget biztosítunk, hogy a dombormű elkészítésének, elhelyezésének költségeihez hozzájárulhassanak az alábbi bankszámlaszámra történő – önkéntesen felajánlott – pénzösszeg befizetésével, illetve átutalással:

Csurgói Református Gimnázium
Áts Etele elkülönített bankszámla
OTP BANK NYRT
Számlaszám: 11743088-24626086
IBAN: HU14 1174 3088 2462 6086 0000 0000
BIC(SWIFT) KÓD: OTPVHUHB

Amennyiben a fenti számlára befizetett összeg meghaladja a dombormű elkészítésének, illetve elhelyezésének költségeit, úgy a maradék összeg a Gimnázium fejlődését szolgáló fejlesztésekre felhasználható adománnyá válik.

Emlékezve életünk kamaszkori éveire, a csurgói boldog diákévekre, iskolatársi üdvözlettel!
"Rajzos - tüzes" siker! 2023.05.22.
Gratulálunk Deres Emma Erzsébet 3.osztályos tanulónknak egy megyei rajzpályázaton (A füstérzékelő életet menthet! címmel) elért 2.helyezéséhez!
Az ünnepélyes díjátadásra Kaposváron került sor.

További képek
Kiszállás a Nagyatádi Református Egyházközségbe 2023.05.21.
Május 21-én vasárnap iskolánk tíz diákja vett részt és szerepelt Nagyatádon a vasárnapi istentiszteleten, amelynek igehirdetője Fejér István református vallástanár, lelkipásztor volt, valamint az istentiszteleten szolgált Vargáné Fekete Ilona énektanár, aki az iskolánk kicsi, de lelkes kórusát vezényelte, vezette. Fejér István református vallástanár a János evangéliuma 2, 1-11 alapján hirdette az igét, igehirdetésében kiemelte azt, hogy Isten, Gondviselő Isten, valamint Isten ma is rámutat életünk hiányosságaira, de ezt nem számon kérően teszi, hanem segítő kezet akar nyújtani mindannyiunk számára abban, hogy az Ő segítsége által hiányainkat pótoljuk. Igehirdetése utolsó pontjában pedig arra hívta az ünneplő gyülekezet tagjait, hogy engedelmeskedjenek az Úrnak, és tegyék, cselekedjék meg Jézus Krisztus akaratát.
A diákok versmondással, énekléssel és orgonajátékkal tették színesebbé az alkalmat, bemutatták a jelenlévők számára az iskolát. A vendéglátók meghívására a gyülekezeti tagokkal közösen fogyasztott el ünnepi ebédet a küldöttség, ahol lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre és az ismerkedésre.
Hálásak vagyunk Istennek ezért a lehetőségért és bízunk, reménykedünk továbbra is az Ő kegyelmében, amely lehetővé teszi azt, hogy még sok kiszállásban legyen részünk.

További képek
SZÍNHÁZLÁTOGATÁS 2023.05.16.
A napokban alsós diákjaink a Hamupipőke című darabot nézték meg Kaposváron a Csiky Gergely Színházban.
Voltak osztályok akik a Vadászati Múzeumba is ellátogattak. A gyerekek rengeteg új információval és élményekkel gazdagodva térhettek haza.

További képek

Angol verseny 2023.05.15.
Nagyszerű hírt kaptunk! 2023.05.10.
Iskolánkban járt Soltész Miklós államtitkár úr és Szászfalvi László képviselő úr. Bejelentették, hogy a Csurgói Református Gimnázium tornacsarnok fejlesztésének II. ütemét, annak kivitelezését 250 millió forintos kormányzati támogatásból megkezdhetjük.

Köszönjük a lehetőséget, nagyon örülünk!

További képek
A SÁNDOR-PALOTÁBAN jártunk! 2023.05.10.
Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszony hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából fogadást adott a Sándor-palotában. Erre az alkalomra iskolánk közösségét is meghívta. Így ismét találkozhattunk Elnök Asszonnyal és lehetőségünk nyílt a történelem érettségi napján(!!!) megtekinteni a Sándor-palota csodálatos termeit, belső világát.

Hálásan köszönjük a meghívást! Nagyon nagy élmény volt ez nekünk.

További képek
Emlékezve 2023.05.09.
Fájó szívvel, szeretettel búcsúzunk!Anyáknapja 2023.05.07.
Szeretettel köszöntjük az Édesanyákat, Nagymamákat!

Ballagás 2023-ban a Csokonaiban! 2023.05.06.
Weöres Sándor – Tíz lépcső

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erő legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.


További képek
Szerenád 2023.05.04.
Végzős diákjaink szerenádoztak!

Tovább a képekre
Kollégiumi emlékek 2023.05.04.
Kollégiumi éveink emlékére! Készítette: Huszics-Dergez Diána

Tovább a videóra
Tudásbajnokság 2023.05.03.
A Tudásbajnokság vármegyei fordulóján Kiss Virág és Pálfy-Hoin Borbála tanulóink szép eredményeket értek el.

Gratulálunk nekik és Szüleiknek!
24 órás vetélkedő -„ Kalandőrület” 2023.04.27.-28.
A Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium mintegy másfél évtizede szervezi meg rendszeresen a Kalandőrület című játékos, szórakoztató feladatokból álló vetélkedőt. A versenyt még 2005 februárjában a Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium indította el, az iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából, s a játék azóta is folytatódik. Az április 27-28-án lezajlott megmérettetésen 11 csapat indult. Iskolánkból a 10. A és a 12. A osztály képviseltette magát a versenyen. A nagy kaland során a kincsesládáig 34 feladatot kellett megoldania a versenyzőknek. A mi gimnazistáink ebből 21-et sikeresen teljesítettek. A csapatok saját iskolájukban, illetve annak környékén játszottak, a megoldásokat interneten kellett visszaküldeniük a tamási Vályi iskolában kialakított operatív központba. Némi ízelítő a feladatokból: a gyerekek kalandnaplót vezettek, kincsesládát készítettek, darut gyártottak, saját zászlót terveztek, videót forgattak, filmrészletet szinkronizáltak, megadott szempontok szerint fényképet készítettek a helyi, illetve környékbeli szórakozóhelyen, természetes környezetbe helyeztek és megörökítettek egy sellőt stb. A kalandos versenyen a 12. A osztály csapata 5. helyezést, a 10. A csapata 6. helyezést ért el. Minden fáradság és erőpróba ellenére nagyszerű kalandban volt része a két csapatnak, az őket segítő diákoknak és tanároknak is. Hősiesen, kitartóan vettek részt a kincsvadászaton, elismerés nekik.

Jó móka volt!

További képek
Pályázati sikerek 2023.04.28.
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meghirdetett, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkíró pályázaton iskolánk tanulói már hosszú évek óta jelen vannak. Az idei évben 3 csokonais küldött be kutatásait összegző cikket.
Az Önálló Kutatások és Elméleti Összegzések kategóriában Mellesné Fonyogáb Kornélia és Varga Jolán tanárnő felkészítésével
Horváth Vilmos 10. A osztályos tanuló második díjas,
Tratnyek Sára 10. A A osztályos tanuló különdíjas lett.
Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége kategóriában Szabó Zoltánné tanárnő felkészítésével
Füstös János 12. A osztályos tanuló különdíjas lett.
Tanulóink felkészítő tanáraikkal, szüleikkel meghívást kaptak a pályázat díjátadó ünnepségére, Budapestre, a TIT Székházának Felolvasótermébe, ahol 4 perces előadás keretében be is mutatták díjazott pályamunkáikat.
Gratulálunk!

Tudásbajnokság 2023.04.28.
Pálfy Hanga Boróka a Tudásbajnokság vármegyei fordulóján Természetismeretből 3. helyezést, Magyar nyelvből 2. helyezést, Irodalom, szövegértésből 1. helyezést ért el. Így Irodalom, szövegértés tantárgyból az országos döntőben is megmérettetheti magát.

Gratulálunk a szép eredményeihez.
További képek
A Fenntarthatósági témahét keretein belül Iskolánkban megtartott események. 2023.04.24.-28.
A gimnáziumi osztályok Áder János volt köztársasági elnök rendhagyó tanóráján vettek részt online formában, amit a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumból közvetítettek. A 2023. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek és az energia. Ezek mellett a hulladék, mint állandó téma is megjelenik.

Tanáraink előadásokat tartottak az osztályoknak az alábbi két témában:
- A műszálas ruháktól az emberi szervezetig a mikroműanyag útja, tudatos vásárlás, hulladékszennyezés, hulladék hasznosítás.
9/A osztály Molnár Ferenc
9/B osztály Mellesné Fonyogáb Kornélia
10/A osztály Németh Attila
10/B osztály Melicz Marianna
11/A osztály Miklós Piroska
11/B osztály Polgárné Handl Zsuzsanna

- A közlekedés ára.
5. osztály Peperő Miklós
6. osztály Molnár-Szabó Tünde
7. osztály Varga Jolán
8. osztály Tomasics Ferenc

Az 5-6- osztályosok kézműves foglalkozás keretében PET palackokból és fekete csövekből egy napenergiát hasznosító szolár bojlert építettek és próbáltak ki. Iskolánkban az évenként esedékes papírgyűjtés is a fenntarthatósági témahét idejére szerveztük április 24-28. között. A végzős osztályok diákjai egy-egy fát ültettek az iskola parkjában.
Az 5-6. osztályok diákjai a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában a biodiverzitás az erdőben, megújuló energiaforrások keretében tartott kiránduláson vettek részt. Torba Csilla , Molnár-Szabó Tünde és Deák Zoltán tanárok kíséretével.
A 7-8. osztályok tanulói a csurgói Hulladékudvarba látogattak el Szabó Zoltánné és Tomasics Ferenc tanárok kíséretével.
Idén is tartalmas programokkal töltöttük meg a témahetet.

További képek
Kollégiumi esték... 2023.04.27.
Végzős diákjainktól köszöntünk el meghitt, bensőséges, családias légkörben. Fejér István vallástanárunk csapatépítő játékával kezdtük együtt töltött esténket. Kollégiumvezetőnk Fekete Istvánné Kati néni, és Füstösné Ábrahám Judit igazgatónő megköszönte diákjaink sportban, és a társaik körében végzett kiemelkedő, törekvő példamutatását, illemtudó viselkedését. Értékeltük az itt eltöltött éveiket, elmondták mit jelentett számukra a kollégiumi élet. Megköszönték nevelőik figyelmességét, szeretetét, mely szebbé tette mindennapjaikat. Bradics Bence, Fekete Istvánné, Huszicsné Dergez Diána, Némethné Miháldinecz Olga a konyhai dolgozok finoman elkészített vacsorája mellett süteménnyel, tortákkal egyéb finomságokkal kedveskedett a fiataloknak. Újabb élményekkel töltődtünk fel, erőt kaptunk a folytatáshoz.
Köszönjük szépen.

További képek
Diákolimpia 2023.04.25.-26.
2023. április 25-26-án a diákolimpia V-VI. kcs-os pálya bajnokság vármegyei döntőjén vettünk részt. Mivel a kaposvári pálya még nem használható, ezért a Baranya vármegyei döntőn vettek részt a somogyi sportolók is, Pécsen. A két vármegye sportolói egy mezőnyben versenyeztek, de külön értékelték őket. Iskolánk tanulói gerelyhajításban, súlylökésben és távolugrásban indultak.

Eredmények:
Gerelyhajítás VI. kcs.:
Horváth József Gellért 1. hely (46,38m),
Ormay Soma 2. hely (46,33m),
Nemes Viktor 3. hely (41,58m).
Horváth és Ormay az országos döntő behívási szintjét is teljesítették!

Súlylökés V. kcs.:
Schumann Áron 1. hely (10,61m) és a mezőny legjobbja lett;

Súlylökés VI. kcs.:
Nemes Viktor 1. hely (12,06m),
Ormay Soma 2. hely (11,71m) a mezőny legjobb eredményeivel.

Távolugrás V. kcs.:
Schumann Áron 2. hely (527cm)

Gratulálunk a fiúknak!

Felkészítők: Peperő Miklós és a testnevelő kollégák

További képek
Elkészültek az idei tablók 2023.04.25.
Végzős tanulóink részére gratulálunk és sikeres érettségi vizsgát kívánunk!

További képek
A Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny országos döntője Budapesten 2023.04.24.-25.
A márciusi online írásbeli forduló után a döntőbe jutott 12 versenyzőnek egy komplex információkereső feladatsor megoldása után a zsűri előtt érvelni kellett a választott módszer és megoldási mód mellett. Ezen a versenyen ugyanis nemcsak a helyes válasz számít, hanem az odavezető út is, ezért a zsűritagok figyelemmel kísérték az írásbeli online feladatlap kitöltését is. A kétnapos rendezvényen az első nap zajlott a megmérettetés, a második nap kirándulást szerveztek a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak azokra a helyszínekre, amelyekről a feladatlapokon adatokat kellett gyűjteni. A Liget Projekt két új épületében, a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban jártunk. Ezután következett az eredményhirdetés. Tóth Eszter (10.B) remekül megállta a helyét, a rendkívül erős mezőnyben 8. helyen végzett.
Gratulálunk!

Felkészítő Violáné Bakonyi Ibolya tanárnő volt.


További képek
Tudásbajnokság bajnokai 2023.04.24.
Kisiskolásaink tanulmányi versenyeken való eredményes szereplésükért kapták meg a bajnokoknak járó kitüntetéseket, okleveleket.
Gratulálunk!

További képek
A harmadik negyedévet értékeltük 2023.04.24.
Főként ünnepi műsorokon való szereplésért, nyelvvizsgák letételéért, közösségi munkáért, versenyeredményekért járt az igazgatói dicséret.
Gratulálunk az elismerésben részesülőknek!

További képek
Református Ifjúsági Találkozó a Csokonaiban 2023.04.22.
2023. április 22-én, egy szép, napsütéses szombati napon szerveztük meg a Somogyi Református Egyházmegye első ifjúsági találkozóját Csurgón a CSVMRG iskolában.
A nap központi témája a BARÁTSÁG volt.
A napot ismerkedéssel kezdtük, amelyet Andrási Károlyné Franciska lábodi református lelkésznő vezetetett. Az ismerkedés után az iskola dísztermében az ifjak hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat az ének tanulásba, és nagyon rövid idő alatt a dicséret elsajátítása megtörtént, és zenget az Istent dicsőítő dallam. Hisszük, hogy az angyalok is szívesen hallgatták ott fenn a mennyek országában és mosolyogva tekintettek le ránk. Ezt követően Hella Ferenc esperes úr tartotta meg áhítatát, amelynek központi gondolta az volt: Értékes vagy! Vannak talentumaid! Hidd el, Istennek szüksége van rád! Ne késlekedj, engedj a hívásnak! Ráskó Éva, iskolánk spirituálisa a nagybetűs barátságról tartott előadást, amelynek központi gondolata ez volt: Keress barátokat, de nagyon vigyázz, hogy azok olyanok legyenek, akik emelnek téged egyre magasabbra és magasabbra, és te is emeld őket egyre magasabbra és magasabbra. Majd a résztvevők kis csoportokban beszélgetek a témáról, elmélyítve annak üzenetét. A lelki feltöltődést követte a testi feltöltődés, az ebéd. Jól esett a szorgos kezek által készített finom zöldségleves és bolognai spagetti. A nap utolsó programját nevezhetjük délutáni forgatagnak, ahol a fiatalok bejutottak a szabaduló szobába, ahonnan kiszabadultak, majd rajzoltak, sportoltak, barátság karkötőt készítettek, és az iskolánkkal ismerkedtek QR kódok segítségével. Istennek adunk hálát ezért a napért és köszönjük a sok segítséget, együttműködést.
Jövőre találkozunk!

Fejér István lelkész-vallástanár

További képek
Csokonai nap az iskolában 2023.04.21.
Mint minden évben megemlékeztünk iskolánk névadójáról ezen a napon. A Diáktanács szervezésében zajlott ez a tanítás nélküli munkanap. A közös áhítatot követően megkoszorúztuk Csokonai mellszobrát.
Az EGYMI munkatársai érkeztek hozzánk, akik korosztályonként különböző témakörben előadásokkal bővítették tanulóink gondolatvilágát (pl. párkapcsolat). A délelőtt folyamán a 6-8. évfolyam Csurgónagymartonba látogatott a református templomba, ahol a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjét hallgathatta. A nap további részében akadályversenyek, műveltségi vetélkedő, sportversenyek szórakoztatták a résztvevőket.
Jó hangulatban telt a napunk.

További képek
Oklevelek két sikeres pályázatból…. 2023.04.20.
A Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontja pályázatot hirdetett „Értéktermő műhelybe járok” címmel. Egyénileg és csoportosan is lehetett nevezni. A Gazdagító programban résztvevő ötödikesek rövid, zenés videóval indultak a pályázaton. Az összeállítás betekintést adott abba a munkába, melyet a tanulók a tehetséggondozás keretein belül végeznek. Munkájukért oklevélben részesültek.
A Református EGYMI Országos Értéktermő Tehetségközpontja ismét pályázatot hirdetett „TEHETSÉG-M” címmel református intézménybe járó óvodások, általános iskolások és középiskolások részére. Céljuk az volt, hogy a gyermekek, tanulók megmutathassák tehetségük sokszínűségét.
A pályamunkák díjazásáról zsűri döntött, de közönségszavazásra is sor került honlapjukon. Iskolánkból a „magyaros gazdagítósok” közül jelentkezett László Zsuzsanna és Nyira Pálma 5. osztályos, Pálfy Hanga Boróka és Nyira Panna 6. osztályos, Páva Olívia és Kucsa Nimród 7. osztályos tanuló.
Zsuzsi rövid videóban mutatta be kézműves alkotásait, Pálma és Panna cserépfiguráit nevezte, Hanga Csokonairól készült ceruzarajzzal pályázott, Olívia és Nimród szintén egy-egy rajzzal indult a megmérettetésen. Nagyon sok pályamű érkezett és bár helyezést nem értek el, a zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta munkájukat.
Felkészítő Telkes Zsoltné

Gratulálunk!

További képek
Diákolimpia 2023.04.20.
A 2021/22-es Diákolimpia OD-n 1-3. helyezést elért gyerekek díjazására 2023. 04. 20-án került sor Veszprémben.

Gratulálunk Diákjainknak, akik részt vettek ezen a versenyen!
Borbély Bendegúz Hunor
Opavszky Olivér
Szegi Milán
Takács László Richard
Filharmónia előadáson jártunk... 2023.04.19.
A világ legjobb gitárosa - Swing à la Django

További képek
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja – április 16. 2023.04.14.
2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Iskolánkban is megemlékezést tartottunk.
Műsorral készült a 8. osztály Szabó Zoltánné, és a 12.B osztály Molnár Ferenc felkészítésével.

További képek
Kisiskolánk versenyei 2023.04.12.
Kisiskolánk minden tavasszal rendhagyó módon megtartja házi tanulmányi versenyeit. Az idei évben népdaléneklő, versmondó és szépíró versenyen mérethették meg magukat alsós diákjaink. A díjazottaknak és nem utolsó sorban minden versenyzőnek ezúton is gratulálunk!

További képekDéryné Program 2023.04.07.
Holczer Dávid – Ötvenegy perc – mentora: Kulcsár Edit

Tovább a cikkre
Matoltsy-ösztöndíjak átadására került sor 2023.04.05.
Matoltsy-ösztöndíjas diákjaink a 2022/23. tanév első félévének kiemelkedő munkája eredményeként (balról jobbra haladva a képen) Kovács Kata Zsófia 9. A, Tratnyek Sára 10.A, Tóth Eszter 10.B, Flórián Boglárka 12.A, Füstös János 12.A, Domján Zsigmond 12.B, Hauptman Barnabás 12.B, Rétei Dénes 12.B, Sótonyi Gergő 12. B, Weisinger Patrik 12.B osztályos tanulók lettek. Matoltsy Sándor, iskolánk egykori igazgatótanács elnöke, akire második iskolaalapítóként tekintünk.

Az iskola iránti szeretetből és hűségből, édesapja iránti tiszteletből fia, Dr. Matoltsy Sándor Gedeon az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Humbold-díjas kutató professzor, hagyatékából nagylelkűen támogatta iskolánkat. Ennek köszönhetően minden évben tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a kiemelkedő teljesítményt elérő tanulók.
Gratulálunk díjazottjaink féléves, kiemelkedő teljesítményéhez!

További képek
Húsvéti ünnepi istentisztelet a Csokonaiban 2023.04.05.
Húsvéti ünnepi istentisztelet a Csokonaiban

További képek
Április 11-én lesz A magyar költészet napja! 2023.04.05.
József Attila: Tavasz van! Gyönyörű!

Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,
A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,
Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik
Mezei szagokkal a tavaszi szél.
Jaj, te, érzed-e? Szerető is kéne,
Friss, hóvirághúsú, kipirult suhanás.
Őzikém, mondanám, ölelj meg igazán!
Minden gyerek lelkes, jóizű kacagás!
Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel -
A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!


Iskolánk 11. A osztályos diákjai a mai napon április 11-re gondolva emlékeztek meg nagy költőnk, József Attila születésnapjáról. A költő 1905. április 11-én született. 1964 óta ezen a napon ünnepeljük t. Felkészítő: Miklós Piroska

További képek
2023.04.05. A Nyuszira várva a Kisiskolában 2023.04.05.További képek
Nemzetközi Kenguru Matematika verseny 2023.04.05.
Iskolánk tanulói minden évben lelkesen vesznek részt ezen a versenyen. Az idei évben 54 tanuló mérette meg magát matematikából; 15 alsó tagozatos, 16 felső tagozatos és 23 gimnazista diák. A legjobb eredményt Kiss Virág 2. osztályos tanuló érte el, aki első helyezett lett a megyében.
Szeretettel gratulálunk neki ehhez a szép sikerhez!

A gimnáziumi tagozaton Kovács Kata Zsófia 9.A és Kiss Levente 11.A osztályos tanulók érték el a legjobb eredményt. A többiek is igyekeztek legjobb tudásuk szerint megoldani a nem megszokott, logikus gondolkodást igénylő feladatokat. Mindenki a saját eredményét, helyezését megnézheti a verseny honlapján.
A verseny célja, hogy népszerűsítse a matematikát és azok a percek, amit a feladatok megoldásával töltenek a gyerekek, legyen a matematika ünnepe. Reméljük, hogy minden kis versenyző ezt így élte meg!

További képek
Versenyeredmény 2023.04.05.
„Ha az ember sokat olvas, megválthatja akár az egész világot.” (Fluor Tomi) A mai világban sajnos nem divat az olvasás… Büszkeségünkre iskolánk tanulói közül heten megcáfolták ezt a kijelentést. Részt vettek egy országos olvasóversenyen, mely Agatha Christie Tíz kicsi néger című krimijét dolgozta fel kreatív és gondolkodtató feladatok formájában. Egyéni versenyzőként Kovács Kata Zsófia 9. A osztályos tanuló 1. helyezést ért el. A 12. B osztályból Rétei Dénes, Sótonyi Gergő és Weisinger Patrik alkotta csapat a 6. helyezést érte el. Csapatban versenyzett Hajdu Bíborka (10. B), Fitos Regina Kármen és Rácz Lili (10. B) is, ők 8. helyezettek lettek. Örömmel gratulálunk tanulóinknak, és kívánjuk, hogy az olvasás szeretete a továbbiakban is elkísérje őket!

Felkészítő tanár: Weisingerné Barbér Katalin

Tovább a képre
A 2022-23. tanév „Múzsám a természet” kiállítás. 2023.04.03.
Az idei tanévben is számos iskolából küldtek pályamunkákat a kiállításra. Többek között szép festményeket és rajzokat kaptunk: - Irinyi János Református Oktatási Központ – Óvoda, Általános Iskola, Technikum, Szakgimnázium és Diákotthon Kazincbarcika, - Baltazár Dezső Református Általános Iskola Hajdúböszörmény, - Székely József Református Általános Iskola Szentmártonkáta, - Bátorkeszi Református Egyházközség Szlovákia

A 2022-23. évi „Múzsám a természet” rajzpályázat díjazottjai:
2. díj: Pálffy Hanga 6. évfolyam
3. díj: Somogyi Ramóna 6. évfolyam
Különdíj:Schüller Zoé 6. évfolyam

Szívből köszönjük az alkotásokat, gratulálunk a díjazottaknak és minden résztvevőt buzdítunk az alkotásra. Jövőre is szívesen várjuk alkotásaitokat!
Itt tényleg nem a győzelem, hanem az alkotás a fontos. Sok sikert és alkotó hétköznapokat kívánok!
Deák Zoltán szervező pedagógus

Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei Konferenciájának döntője 2023.04.01.
Gödöllői Premontrei Iskolaközpont Ezek a puszta tények. Mi van mögötte? Okos, értelmes, felkészült, innovatív, céltudatos diákok a Kárpát-medencéből, készen arra, hogy kutatásaik eredményét 12 különböző szekcióban megosszák egymással a 4 tagú zsűrik előtt. Nemes, de kemény versengés, bár már ide bejutni is hatalmas dicsőség. 10. osztályos diákunk, Tratnyek Sára a szekszárdi országos válogatóról továbbjutva nehéz, de élvezetes csatát vívott. Szekciójában egyedüli lányként csodálatosan helyt állt, rengeteg tapasztalatot szerzett nyilvánvalóvá téve, hogy saját kutatáson keresztül olyan tudást és gondolkodásmódot lehet elsajátítani, amely az iskolapadból elérhetetlen. Tikun Olam című dolgozatával a valaha városunkban élő zsidó családok közösség és városépítő szerepét mutatta be, bebizonyítva, hogy a történelemet nem elég néhány kiragadott időszakon (pl. ókori Izrael, holokauszt) megismerni. Fontos egy komplex kép kialakítása emberi sorsok, tradíciók, szokások vagy épp a hagyományok elhagyásának, az asszimilációnak a megismerésén keresztül. TIKUN OLAM héber kifejezés, jelentése: meggyógyítani, helyreállítani, átalakítani. Gyakorlatban a zsidó közösség érdekein túlmutató, a társadalom egészét segítő kezdeményezések felkarolását jelenti. Meller Henrik és zsidó sorstársai ezt tették településünkön, Csurgón. Átalakították a városképet, modernizálták a mezőgazdaságot, támogatták a református gimnáziumot, a keresztény hitközösségeket. Örökül hagyva ránk nemcsak épületeket, de szellemiséget, hitet, hogy építeni, helyreállítani csak egy sokszínű, toleráns közösség tud. Novák Katalin köztársasági elnök- aki a KUTDIÁK mozgalom fővédnökeként részt vett a konferencia díjkiosztó ünnepségén- többek között a következő szavakkal fordult a versenyzőkhöz: „Szükség van olyan diákokra, akik a tehetségüket szorgalommal egészítik ki, akik járják a világot és magyarok tudnak maradni.”
Tratnyek Sára, Vágó Csenge, Füstös Judit, Füstös János, Peti Soma a Csokonai Református Gimnázium jelenlegi és volt kutató diákjai a Társadalomtudományi szekcióban tehetségüket kitartással, szorgalommal, önmagukba vetett hittel párosítva ezen az úton indultak el, mentoruk, Szabó Zoltánné tanárnő támogatásával.

Gratulálunk!

További képek
Ma iskolánkba látogatott Novák Katalin Köztársasági Elnök 2023.03.24.
A látogatásra izgatottan készült az iskola közössége, hiszen nagy megtiszteltetés, ha egy államfő megtisztel minket érdeklődésével. A Vendég kérése szerint egy beszélgetésre készültünk, ahol a diákok őket érdeklő kérdéseket tehetnek fel Elnök Asszonynak. Novák Katalin Köztársasági Elnököt érkezésekor Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Füstösné Ábrahám Judit igazgató asszony fogadta. A sétányon befelé haladva már a tavasz köszöntötte a Vendéget a Csokonai Gimnázium gyönyörű parkjában. Megható volt iskolánk alkalmi kórusának köszöntő éneke, mellyel tiszteletünket fejeztük ki Elnök Asszony iránt.

"Áldjon meg téged az Úr! Áldjon meg téged az Úr!
Őrizzen meg tégedet!
Világosítsa meg az Úr, az Ő orcáját terajtad,
Könyörüljön terajtad,
Fordítsa az Úr az Ő orcáját rád,
Fordítsa az Úr az Ő orcáját rád,
S adjon békét tenéked!"


Vendégünk ezt követően körülnézett iskolánkban, meglátogatta a két végzős, érettségi vizsga előtt álló osztály tanulóit. Kedvesen beszélgetett a diákokkal, és jókívánságait fejezte ki a vizsgákra, a jövőre gondolva. Majd következett a könyvtárban a diákokkal való beszélgetés.

Az MTI tudósításából idézünk: "A diákok kérdéseire válaszolva beszélt [Novák Katalin] a visegrádi 4-ekkel való együttműködés mostani nehézségeiről, mert éppen a háború miatt nem azonosak az álláspontok, de hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése a közös érdekérvényesítés és a globális gazdaság szintjén is kiemelkedően fontos. Novák Katalin egy másik kérdésre válaszolva azt is megfogalmazta, hogy a háború kapcsán egyes államok vezetői sokszor felelőtlenül nyilatkoznak, holott a szavaknak nagyon nagy súlya van. Megfontoltan, józanul kell döntéseket hozni, nehogy belesodródjunk a konfliktusba azzal, hogy Oroszország azt mondja, a NATO-val áll háborúban. Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak, és "a lehető legkevésbé tápláljuk" azt. Álláspontunk az, hogy "elítéljük Oroszország agresszióját és támogatjuk Ukrajnát" - hangsúlyozta az államfő. Novák Katalin kijelentette: a magyar álláspont szerint ha "fegyvereket szállítunk, folyamatos háborús retorikát folytatunk" - miszerint az európaiak háborúznak Oroszországgal, a Nyugat a Kelettel -, akkor "félő, hogy egyik napról a másikra egy világháborúban találhatjuk magunkat". Novák Katalin arra a kérdésre, hogy lehet-e ismét kötelező sorkatonaság, úgy reagált: nem lát erre esélyt, igaz sok országban vannak róla viták. Helyesnek tartja ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, aminek van valódi tartalma." (https://www.atadhir.hu/.../a-koztarsasagi-elnok-ket-del... 2023.03.25.)

Igazán büszkék vagyunk tanulóinkra, akik felkészülten, bátran, felnőtt módon fogalmazták meg kérdéseiket, és így egy jó hangulatú, emlékezetes beszélgetésre kerülhetett sor a tizenévesek és az Államfő között. Természetesen kaptunk bejegyzést az Aranykönyvünkbe.
Ezt követően ebédre hívtuk az Elnök Asszonyt. Néhány pedagógus kíséretében a tavaszi parkon át, sétálva mentünk az ebédlőbe. A Kisiskolánál kisdiákjaink szeretettel énekeltek Vendégünknek köszöntve Őt.
A rendhagyó ebéd menüje daragaluska leves és rakott káposzta volt. Együtt étkezett az Elnök Asszony felnőttekkel és közvetve a gyerekekkel. Sajnos az idő hamar elrepült, a desszertre már nem kerülhetett sor... Mikor kigördült az elnöki konvoj az udvarunkról, tudtuk, hogy hosszú idő telik majd el, mire ismét Köztársasági Elnököt köszönthetünk körünkben. Kedves Novák Katalin Elnök Asszony!
Köszönjük a figyelmét. Örülünk látogatásának, szeretettel várjuk vissza!

Füstösné Ábrahám Judit igazgató

Az Index cikkét idézzük: Novák Katalin elárulta, lehet-e ismét kötelező sorkatonaság Az államfő egy iskolába is ellátogatott (CSVMRG) Az államfő Somogy vármegyei látogatásának második napján a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaival is folytatott eszmecserét. A diákok kérdéseire válaszolva beszélt a Visegrádi Négyekkel való együttműködés mostani nehézségeiről, mert éppen a háború miatt nem azonosak az álláspontok, de hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése a közös érdekérvényesítés és a globális gazdaság szintjén is kiemelkedően fontos. Novák Katalin egy másik kérdésre válaszolva azt is megfogalmazta, hogy a háborúval kapcsolatban egyes államok vezetői sokszor felelőtlenül nyilatkoznak, holott a szavaknak nagyon nagy súlyuk van. Megfontoltan, józanul kell döntéseket hozni, nehogy belesodródjunk a konfliktusba azzal, hogy Oroszország azt mondja, a NATO-val áll háborúban. Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak, és „a lehető legkevésbé tápláljuk” azt. „Álláspontunk az, hogy elítéljük Oroszország agresszióját, és támogatjuk Ukrajnát” – hangsúlyozta az államfő. NOVÁK KATALIN ARRA A KÉRDÉSRE, HOGY LEHET-E ISMÉT KÖTELEZŐ SORKATONASÁG, ÚGY REAGÁLT: NEM LÁT ERRE ESÉLYT, IGAZ, SOK ORSZÁGBAN VANNAK RÓLA VITÁK. Helyesnek tartja ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, amelynek van valódi tartalma. (Borítókép: Novák Katalin diákokkal beszélget a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium Somogy vármegyei látogatásának második napján 2023. március 24-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI) +saját fotók https://index.hu/.../novak-katalin-koztarsasagi-elnok.../

Novák Katalin Facebook bejegyzése: A természeti kincsek és az itt élők adják Magyarország szépségét – Találkozó somogyi diákokkal és tanárokkal. Somogy vármegyei látogatásom második napján a megye legrégebbi iskolájába, a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba látogattam. Köszönöm az izgalmas kérdéseket az iskola diákjainak. A háború is kérdés volt, amelyre a béke az egyetlen válasz. Az iskola pedagógusainak pedig köszönöm az őszinte beszélgetést az oktatás helyzetéről. A végzősök már nagyon készülnek az érettségire, jó tanulást kívánok hozzá!

További képek
Nyári TÁBOR
(H)Őseim nyomában!

Újgenerációs nyári tábor Csurgón - elsősorban, de nem kizárólagosan Öregdiák fiókáknak (12-15 éves korig)

2023. július 24-28.

8840 Csurgó, Széchenyi tér 9. Tel.: 82-471-108

5 nap, 4 éjszaka - napi ötszöri étkezés - tartalmas programok - csodás környezet - életre szóló emlékek

A program díja 60.000 Ft/fő

Jelentkezni a google űrlap kitöltésével lehet.
Tovább a jelentkezési lapra

Szeretettel várunk Csurgóra!

További információ
Ismét labdarúgás! 2023.03.22-23.
Itt a tavasz, megrendezésre került az I. és II. korcsoportos Bozsik találkozó!

További képek
A Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2023.03.21.
A Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny résztvevői Kisiskolánkból!

További képek
Versmondó versenyen jártunk 2023.03.21.
A Beszélni nehéz! körök XXVI. Anyanyelvi Napján megrendezett országos versenyen Kucsa Nimród 7. o. tanuló I. helyezést ért el versmondásban. A versenynek a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium adott helyet.
Felkészítő tanár: Kósáné Kisgéczi Gabriella

Gratulálunk a helyezéshez!

Március 15. 2023.03.14.
Juhász Gyula: Március idusára
Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idők végéig megmaradnak,
Mint csillagok ragyognak boldogan
S fényt szórnak minden születő tavasznak.
Valamikor szép tüzes napok voltak,
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.
Ilyen nap volt az, melynek fordulója
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.

A 9. A és a 9.B osztályos tanulóink műsorával emlékeztünk.

Felkészítő tanárok: Majzik Valéria, Weisingerné Barbér Katalin,Telkes Zsoltné, Varga Jolán, Mellesné Fonyogáb Kornélia

További képek
Ajándék kokárdák 2023.03.13.
Egy Öregdiákunk volt iskolája jelenlegi tanárainak horgolt kokárdát ajándékozott.

Egységben az erő!

Köszönjük ezt a szép meglepetést!

További képek
Szép eredmény az országos német versenyen 2023.03.13.
2023. március 10-én került megrendezésre a Károli Gáspár Református Egyetem által szervezett „Denk Deutsch” elnevezésű német nyelvi középiskolai tanulmányi verseny döntőjére Budapesten. A verseny témája ebben az évben a kenyér volt. Iskolánkat az „Erste Schritte”, kezdő kategóriában a „BSV” fantázianevet viselő csapata, vagyis Lancsák Beatrix Ágnes, Tratnyek Sára és Horváth Vilmos képviselte. A döntőben két feladat várt a versenyzőkre: elsőként egy 20 kérdésből álló tesztlapot kellett megoldaniuk, majd következett a szituációs feladat, ahol egy előre megadott témában kellett a diákoknak egy szituációt eljátszani. Mindkét feladatban nagyszerűen helyt álltak diákjaink, összesítésben a 7. helyen végeztek. A feladatok megoldása után megtekinthették az egyetem impozáns épületét, kerekasztal beszélgetésen vehettek részt az egyetem egykori hallgatóival, valamint egy német nemzetiségi táncházon megismerkedhettek a polka alaplépéseivel. A szervezők a jövőben minden évben megrendezik majd a tanulmányi versenyt más- más témában.

Szívből gratulálunk diákjaink nagyon szép eredményéhez!
Felkészítő tanár: Polgárné Handl Zsuzsanna

További képek
PÉNZ7 2023.03.06-10.
2023. március 6-10. között zajlott iskolánkban a pénzügyi témahét. Az idei tanév témája „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”. A PÉNZ7 tanóráin az 5-11. évfolyamos tanulók vettek részt 15 óra keretén belül. A középiskolai osztályokban Kertész Zoltán, az UniCredit Bank projekt menedzsere pénzügyi szakértőként segítette az órákat és osztotta meg a tudását tanulóinkkal. A téma feldolgozásában jó segítség volt a Pénziránytű Alapítvány színes segédanyaga, melyet előzetesen eljuttattak az iskola számára. Mindannyian bölcsebben és sok új ismerettel gazdagodva tekintünk vissza az elmúlt hét élményeire és már most kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra a jövő tanév PÉNZ7-es témája.
Kazinczy Enikő szervező tanár

További képek
Filharmónia előadáson iskolánk diákjai! 2023.03.08.
Filharmónia előadáson iskolánk diákjai!

További képek
Országos döntőbe jutott diákunk 2023.03.07.
Országos döntőbe jutott diákunk a Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen 25 éve hirdették meg először ezt a versenyt, azóta a feladatok teljesen megváltoztak: ma már nem elég eligazodni egy könyvtárban, gyorsan megkeresni egy adatot a kézikönyvekben.
A könyvtárhasználói tudás sokkal tágabb értelmű: az információs műveltség minden területét lefedik a feladatok az információ keresésétől az információ felhasználásáig. Minden év versenyfeladatai egy aktuális téma köré szerveződnek, idén ez „Budapest 150 éve”. Az országos írásbeli fordulót a somogyi Pedagógiai Oktatási Központ munkatársai rendezték a kadarkúti Jálics Ernő Szakképző és Szakiskolában február 13-án. A 9-10. osztályos korcsoportban gimnáziumunk két tanulója nagyon szép eredményt ért el: Tóth Eszter (10.b.), aki harmadik éve versenyez, 67 közül az első öt között végzett, (vagy: két másik tanulóval a 3. helyet szerezte meg), Kovács Kata Zsófia (9.a) csupán 5 ponttal maradt le a továbbjutásról.

További képek
János vitéz (h)arcai a Csokonaiban 2023.02.28.
- Több ezer forintba került (volna az élményszerzés) A Petőfi 200 emlékévben a csurgói művelődési ház Petőfi Klubjának szervezésében iskolánk diákjai megnézhették költségmentesen a Petőfi busz kiállítását, a múzeumban az „Átröpülök hosszában hazámon” utazó tablókiállítást, láthattak koncertet és előadást Petőfi és Arany barátságáról. Február 28-án, kedden a felső tagozatosok a „János vitéz társasjáték” és „János vitéz lakomái” című foglalkozásokon vettek részt. Petőfi híres elbeszélő költeményének történetét felelevenítve, egymást segítve, egymást meghallgatva, nagyokat nevetve, sokféle játékot kipróbálva, kiváló drámapedagógusok vezetésével mindhárom csoportban gyorsan eltelt a másfél óra.
Értéket közvetítünk!

További képek
Újabb nagyszerű siker a Kutató Diákok Mozgalma pályázaton 2023.02.25.
Újabb nagyszerű siker a Kutató Diákok Mozgalma által szervezett Humán- és társadalomtudományi Tematikus Konferencián

„Az ember leginkább saját magát szereti megörvendeztetni azzal, hogy műveli a tudományt.”
(Claude Shannon)

A csokonais diákok az elmúlt 5 évben mindig résztvevői voltak a Kutató Diákok Mozgalma által szervezett Humán- és társadalomtudományi Tematikus Konferenciáknak. Füstös Judit 3 éven keresztül 3 dolgozattal, két alkalommal is bejutott a Kárpát – medencei döntőbe. Füstös János 2 dolgozattal, egy alkalommal jutott tovább az országos válogatóról. Peti Soma egy dolgozattal jutott be a 2020-as döntőbe.
Ma Füstös Judit, aki a Kutató Diákok Mozgalmával először 2018-ban ismerkedett meg, a Kutató Diákok Országos Szövetségének Humán- és Társadalomtudományi Tagozatának vezetője, Peti Soma pedig, aki a TUDOK 2020-on Első Díjas lett a “Várak, erődök, védelmi vonalak Csurgón és környékén” nevű kutatásával, most a legmagasabb pozíciót tölti be, ő a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke. Február 24-25-én ismét 2 csokonais diák indult Szekszárdra, a Garay János Gimnáziumba, hogy bemutassa kutatását az országos válogatón.
Vágó Csenge 10. A. osztályos diák Családomra vadászok avagy Veisz-Vágó mesék című kutatásával mérettette meg magát, míg Tratnyek Sára Tikun Olam című dolgozatával a valaha városunkban élő zsidó családok közösség és városépítő szerepét mutatta be a háromtagú, egyetemi tanárokból álló zsűri előtt a kétnapos konferencián. A siker most sem maradt el.
Tratnyek Sára kutatásával, előadásával továbbjutott a Kárpát-medencei döntőbe, amit Gödöllőn rendeznek március végén. Vágó Csenge ugyan nem jutott tovább, de dolgozata felkeltette a zsűri egyik tagjának, a Kultúra-Identitás-Történelem Interdiszciplináris Kutatócsoport vezetőjének, Dr. Agóra Zsuzsannának a figyelmét, aki személyes konzultációt ajánlott Neki. Megható, felemelő, érzés volt látni, mikor a „öreg csokonaisok adták át a díjakat a mai csokonaisoknak egy országos rendezvényen. Büszkeségünk határtalan.

A cikkben említett diákok felkészítő tanára: Szabó Zoltánné

Köszönet a tanárnőnek, aki évek óta segíti diákjait, fáradhatatlanul kutat, felkészít és jelen van diákjai mellett ebben a komoly felkészülést igénylő munkában.

További képek

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja 2023.02.24.
Megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól a középfokú oktatási intézményekben. Így teszünk mi is.

A 12. A és a 7. osztályos tanulóink műsorával emlékeztünk.

Felkészítő tanár: Kissné Gulyás Gabriella, Turjanica Anzselika, Tomasics Ferenc.

Gérecz Attila: [Az ítélet]

Az ítélethozás. A bíró
belép, s az esküdtszék feláll.
Süt a nap. Valahol a Lídó
fövenyén mosolyt forr a nyár.
Itt megreped a csönd, a nyíló
szemeken átszáll a Halál.

Négyszer suhint kaszája éle.
A terem csöndes és komor.
S ők állják, mintha egy sem élne,
Hűsen, mint négy ezüst szobor.
S a négy vágás finom sebére,
kivérzik négy gúnyos mosoly.

S e gúnyos görbéjén a szájnak
arcunk fölér és visszanéz.
S egy pillanatig mind így állnak;
mert csúcspontja volt az a rész
a végtelen hiperboláknak,
amelyek íve visszavész.

(Hátrakötik a kezeit.
A hóhér a zsámolyt kirúgja.
A csigát ketten kezelik.
Az arc eltorzul, és kinyújtva
úgy ráng a test még percekig,
mint sátáni hegedűk húrja!)
Gyula teste már nem soká élt.
(Mészben a csontváz is elmállik.)

De mikor a hóhér hozzáért,
hangja kizúdult az utcákig,
süvöltve tovább: “a hazáért
és a népért mindhalálig!...”

(1954-56)

További képek
Szorgalmas munkáért jár a dicséret 2023.02.23.
Az 5. osztályos Nyira Pálma Viola ebben a tanévben csatlakozott az anyanyelvi szakkörösök lelkes csapatához.
Kéthetente végzi a Magyar Katolikus Rádióban elhangzó példamondatok hangsúlyjelölését.
Szorgalmas feladatvégzéséért, a helyes megoldásokért jutalomban részesült.

További eredményes munkát kívánunk tanulónknak!


Köszönet... 2023.02.23.
Köszönetet mondunk a Csurgói Városgazdálkodási Kft. Dolgozóinak, valamint azoknak a közfoglalkoztatott Dolgozóknak, akik az elmúlt napokban nehéz fizikai munkát végezve megfiatalították az utcán a díszfákat, és alapos munkával rendben hagyták az előkertet.

Hálásan köszönjük!Kézilabda - utánpótlás eredmények 2023.02.13.
Négy korosztályban is már mérkőzéseket játszottak fiataljaink.

Tovább az eredményekre
Farsang 2023 a Csokonaiban! 2023.02.10.
2023.02.10. Farsang 2023 a Csokonaiban! Ismét jó hangulatban együtt!!! Köszönjük a Pedagógusok és a Szülők példamutató összefogását Gyermekeink öröméért.

További képek

További képek

Tovább a videóra

Tovább a videóra

Tovább a videóra

Tovább a videóra


„Vándorúton Petőfivel Kiskőröstől Segesvárig” című zenés előadás 2023.02.02.
„Vándorúton Petőfivel Kiskőröstől Segesvárig” című zenés előadás érkezett ma iskolánkba. Előadók RADVÁNYI BALÁZS kétszeres Kossuth-díjas, a Kaláka Együttes tagja és Balog Péter gitárművész, zenetanár voltak. Nagyszerű előadóktól nagyszerű Petőfi verseket hallhattunk megzenésítve.

Köszönjük!

A program a Petőfi Klub keretein belül valósul meg.

További képek
Igazgatói dicséretben részesült... 2023.02.01.
A Kisiskolában igazgatói dicséretek átadására került sor! Minden elismerés mögött kitartó többletmunka van. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!Igazgatói dicséretben részesült... 2023.01.31.
Nagy öröm, hogy sok diákunk vált érdemessé igazgatói dicséretre a 2. negyedévben is.
Szép sportsikerek valósultak meg és a közösségi munkából való részvállalás is meghozta gyümölcsét.
Szeretettel gratulálunk az elismeréshez.

További képek
Megtiszteltetés... 2023.01.30.
Dr. Rosta István tudománytörténész, a Kaposvári Egyetem emeritus professzora, Kaposvár Város Díszpolgára Csurgó város vendégeként A Magyar Kultúra Napja alkalmából gimnáziumunk dísztermében tartott ünnepségen mondott beszédet.

Ez alkalommal meglátogatta könyvtárunkat is.
További képek
Városi rajzpályázat díjazottjai iskolánk diákjai 2023.01.29.
CSURGÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA hirdetett rajzversenyt "Mura-Dráva vidék kincsei gyermekszemmel"címmel.

A díjátadóra a Magyar Kultúra napján került sor.

Gratulálunk Kálmán Dórának, aki az alsó tagozat 1-2.o.kategóriában különdíjat, Csányi Boglárkának, aki az alsó tagozat 1-2.o.kategóriában III. helyezést és Mezei Alíznak, aki felső tagozat 5-6. o. kategóriában III. helyezést érdemelt ki!

További képek
Beszámoló német versenyen elért eredményről 2023.01.24.
A Károli Gáspár Református Egyetem 2022. szeptemberében hirdette meg háromfordulós német nyelvi versenyét „Denk Deutsch“ elnevezéssel. A versenyre kezdő, valamint haladó kategóriában várták a jelentkezőket.
Iskolánkból kezdő kategóriában kettő, míg haladó kategóriában három csapat mérette meg magát. A verseny első fordulójában egy, a csapatok részére online felületen megküldött feladatsort kellett megoldani, majd azokat ugyanerre a felületre feltölteni. A feladatok mindegyike a kenyér témakörét járta körül.
A második fordulóban egy német nyelvterületen jellemző karácsonyi süteményt kellett elkészíteni, videóval dokumentálni, valamint az elkészítési módját németül alámondani.
Az elmúlt héten érkezett meg az első két forduló összesítése, valamint az értesítés arról, hogy iskolánk „BSV“ fantázianevet viselő csapata bejutott a döntőbe, melyet 2023. március 10-én tartanak Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen.
A csapat tagjai: Lancsák Beatrix Ágnes, Tratnyek Sára, Horváth Vilmos 10.A. osztályos tanulók.
A többi csapat is nagyon szép eredményt ért az első két fordulóban, a döntőbe azonban nem kerültek be.
Minden csapattagnak szívből gratulálunk!
Felkészítő tanár: Polgárné Handl Zsuzsanna

„Beszélni nehéz!” 2023.01.23.
A „Beszélni nehéz!” anyanyelvi szakkör 7. osztályos tanulói ( Gorján Annamária, Hegedüs Emma, Kucsa Nimród ) jutalmazásban részesültek a példamondatok kiejtésjelölésének jó megoldásaiért.
Ebben a tanévben tanári kör is alakult /Kazinczy Enikő, Kóséné Kisgéczi Gabriella, Dr. Varju Anita /.
Ők is lelkesen végzik a kijelölést és türelmetlenül várják a helyes megoldás elhangzását a Magyar Katolikus Rádió „Szóról szóval” adásában. Eredményes munkájukért szintén jutalmazásban részesültek. br Kósáné Kisgéczi Gabriella körzetvezető

További képek
V. Jótékonysági szülői bál a Csokonaiban 2023.01.23.
Nagyszerű hangulatban zajlott iskolánk V. Szülői bálja.
Berkes Sándor tanár úr táncosai , valamint a 12. évfolyamos diákok bemutató tánccal nyitották meg a mulatságot.
Köszönjük a szervező Szülőknek, hogy ismét együtt lehettünk és egy estére kizökkenve a hétköznapokból, jókedvűen kikapcsolódhattunk.

További képek
A Magyar Kultúra Napja 2023.01.20.
Kosztolányi Dezső: MAGYAR VAGYOK,MINTHOGY MAGYARUL ÍROK...

Magyar vagyok, minthogy magyarul írok,
magyarul mondom ámuldozva: tej
s magyarul mondom a halálos Áment,
ha ingadozva hátradől e fej
s az elomló test végső reszketéssel
a levegőbe rázza vézna öklét
s egy mozdulattal és egy bús igével
egy lesz vele a rejtélyes öröklét.
1933

A 12. és a 6. osztályos tanulóink műsorával emlékeztünk meg Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapjáról.
Felkészítő tanár: Weisingerné Barbér Katalin

További képekA képre kattintva nézheti meg a videót!

🎄 Áldott karácsonyi ünnepeket kíván a CSVMRG teljes KÖZÖSSÉGE! 🎄


Elismerések a karácsonyi ünnepségen ⭐ 2022.12.21.
Örömmel tudatjuk, hogy iskolánk hagyománya szerint minden évben választunk az érdemei szerint kiemelkedő munkát végző gyermeket, pedagógust és dolgozót közösségünkben. Ezzel a díjjal ismerjük el a naptári év során nyújtott tanulmányi, közösségi, szakmai munkát.
A 2022. évben
az ÉV DIÁKJÁNAK
felső tagozaton Pálfy Hanga Boróka 6. osztályos tanulót a gimnáziumban Nemes Tamás 12.A osztályos tanulót választottuk.

Az ÉV DOLGOZÓI
Somogyvári Tünde, Baranyai Roland, Borsos József lettek.

Az ÉV TANÁRÁNAK
Peperő Miklós tanár urat választotta a tantestület.

Az idegennyelvi munkaközösség - munkája elismeréseként, nyelvi tanulmányait támogatva - Tóth Eszter 10.B osztályos tanulót részesítette elismerésben.

Gratulálunk a díjazottaknak, további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

További képek
Karácsonyi ünnepi istentisztelet a Csokonaiban ⭐ 2022.12.21.
Szabó T. Anna: AZ ÜNNEP AZÉ AKI VÁRJA

Aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?

Szárnysuhogás az ablakon túl –
vigyázz! Kinézni nem szabad!
Künn az angyalhad térül-fordul,
egy pillanatra látszanak.

A karácsonyfát hozzák – hallod?
– egy koppanás, és leteszik.
Fényben úszik az üvegajtód,
s megint suhogás. Mi ez itt?

Zöld angyaltoll: egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
“Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.

És be is mehetsz – vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek –
az ünnep azé, aki vár.


További képek
„Jeges szabaduló szoba” ⭐ 2022.12.19.
Ezen a héten bezártuk felsős diákjainkat, hogy különböző feladatok megoldása után kinyissák a zárat a táskán és a kulcsot meglelve kiszabaduljanak. A második emeleti társalgót rendeztük be szabadulószobának, a tanulók pedig nagykabátban oldották meg az adventi feladatokat. Négy csoportban dolgoztak egyszerre a gyerekek. Voltak, akik adventi keresztrejtvényt fejtettek meg, mások a Mikulás lakhelyének koordinátái alapján szerezték meg a titkos kódot . Néhányan sarkvidéki állatokkal kapcsolatos feladatot kaptak, és természetesen matematikai, logikai rejtvényeket is meg kellett oldaniuk. Valamennyien nagyon ügyesen próbálták legyőzni az erőpróbákat. Igazi közösségi élmény volt ez mindenkinek így karácsony előtt.⭐

További képek
Advent negyedik gyertyája ⭐ 2022.12.19.
Kisiskolánk utolsó, karácsony előtti 4. adventi gyertyáját 4. osztályosaink gyújtották meg!⭐

További képek
🎄 Karácsonyi készülődés és mézeskalács sütés a Kisiskolában!⭐ 2022.12.15.
A mai napon, kisiskolánk diákjai a karácsonyi ünnep előkészítése kapcsán mézeskalács készítésével ismerkedtek meg. Különböző figurák elkészítése közben Csurgott a méz (Micimackó örült volna, ha itt lett volna!), tört a tojáshéj és ragadt a kéz. Minden csupa liszt volt, de megérte. A végeredmény nagyon finom lett!

Diákolimpia Szentgotthárdon 2022.12.15.
2022.12.15-én a Kézilabda diákolimpia V-VI. Korcsoport "A" kategória fiú országos elődöntőjén vettek részt iskolánk diákjai Szentgotthárdon. Nagyon várták tanulóink a mérkőzéseket, mivel tudtuk, ez az utolsó lépcsőfok, hogy a döntőben szerepeljünk ismét. Négy csapat vett részt a megmérettetésen.
1. Szentgotthárd, lII. Béla Technikum és Kollégium
2. Győr, Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium
3. Budapest, Leövey Klára Gimnázium
4. Csurgó, Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium
Szentgotthárdra érkezésünk követően azonnal a technikai értekezletre siettünk, ahol a kettes számot húzva, tudtuk, hogy a Leövey Gimnázium csapatával lesz a második mérkőzés. Az is nyilvánvaló volt, hogy ha legyőzzük őket, akkor már senki nem állít meg a döntőig. Mérkőzés nagyon kiélezett volt, fej-fej mellett küzdöttek a csapatok. Sajnos a védekezésünk a mérkőzés egész ideje alatt nem állt össze teljesen és a mögötte lévő kapus teljesítmény is nagyon elmaradt a vártakhoz képest. Az első félidő egy gólos vendég előnnyel zárult. A második játékrészben javulás mutatkozott, és így esélyünk nyílt a győzelemre. Sajnos a mérkőzés utolsó három perce nem nekünk kedvezett, így nem sikerült győztesként elhagyni a pályát. Három góllal alulmaradtunk. Szomorúan kellett lejátszani a másik mérkőzésünket a szentgotthárdi csapat ellen. Magabiztos győzelmünk sem könnyítette fájdalmunkat, mert mindenki tudta, nem sikerült idén az országos döntőbe jutás. Harmadik helyen végzett iskolánk csapata, ami így is nagyon szép eredmény.
Köszönet a szülőknek, hogy elkísérték gyermekeiket és végig biztatták az iskolánk csapatát. Jó érzés volt látni a szülői összefogás erejét és támogatását. Hajrá Csokonai! Szép volt fiúk! Jövőre megpróbáljuk ismét!
Felkészítő tanár, edző: Molnár Ferenc, Darko Pavlovic

További képek

Luca napi találkozó! ⭐ 2022.12.13.
Avagy az ISTENI LÁNG soha el nem alszik, ahogy az ISTENI SZERETET soha el nem múlik... Luca napján a helybeli és a környékbeli óvodák nagycsoportos, iskolába készülő gyermekei látogattak el Óvónénijeikkel Kisiskolánkba, és vettek részt elsős diákjainkkal együtt a délelőtti Luca napi programunkon. Különböző állomásokon mindenféle érdekes feladat várta a gyermekeket. Lehetett hóembert ragasztani, Luca napi búzát vetni, akadálypályán végigmenni, zenés tornán mozogni, puzzle képet kirakni, énekelni, mondókázni, vagy akár társasozni. A jó hangulatú találkozót közös énekléssel és egy kis nassolással zártuk. Köszönet ezért az élménydús, vidám együttlétért minden résztvevőnek! Jövőre Veletek ugyanitt!

További képek
Angyalkészítő verseny az általános iskolásoknak ⭐ 2022.12.13.
Advent második hetében versenyre hívtuk iskolánk általános tagozatának tanulóit. Saját fantáziájuk és kreativitásuk alapján különböző anyagok felhasználásával, különböző méretben készítettek angyalt a gyerekek. Nagyon sok, szép remekmű készült a versenyre, mint azt az alábbi képek is igazolják. Rengeteg tanuló megmérette alkotását, volt, ahol egy egész osztálynyi gyerek összefogott a siker érdekében (8.osztály). Már azon gondolkodunk, jövő adventben milyen versenyre hívjuk ügyes kezű tanulóinkat.

Szervező tanárok: Telkes Zsoltné, Deák Zoltán.

További képek
„L’amour ne disparait jamais. „ A szeretet soha el nem múlik” 2022.12.13.
Mai áhítatunkon a gimnázium francia nyelvet tanuló diákjai szolgáltak. Először egy kedves, Dél-Francia karácsonyi dalt énekeltek közösen, majd a Korinthusiakhoz írt levél 13. fejezetének 8-13. versét idézte Csányi Boglárka 12. osztályos tanuló. A rövid áhítatot Füstös Bálint, szintén 12. osztályos tanuló olvasta fel, majd a közös imádkozás után újra egy rövid francia ének következett.
„ Szóljak bár emberek vagy angyalok nyelvén, Ha szeretet nincs bennem, Csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Legyen bár prófétáló tehetségem, Ismerjem bár az összes titkokat és minden tudományt, Legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak, Ha szeretet nincs bennem, Mit sem érek. Osszam el bár egész vagyonom a szegényeknek S vessem oda testem, hogy elégessenek, Ha szeretet nincs bennem, Mit sem használ nekem. A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, A szeretet nem féltékeny, Nem kérkedik, nem gőgösködik, Nem tapintatlan, nem keresi a maga hasznát, Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója, Nem örül a gonoszságnak, De együtt örül az igazsággal. Mindent eltűr, mindent elhisz, Mindent remél, mindent elvisel. A szeretet soha el nem múlik. A prófétálás megszűnik, A nyelvek elhallgatnak, A tudomány elenyészik. Tudásunk csak töredékes, Töredékes a prófétálásunk is. Mikor azonban eljön a beteljesedés, Ami töredékes, véget ér.
Amikor még gyermek voltam, úgy beszéltem, mint a gyermek, Úgy gondolkodtam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De mikor férfivá nőttem, elhagytam a gyermek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, Akkor majd színről-színre. Most csak töredékes a tudásom, Akkor majd úgy ismerek, Ahogy én is ismert vagyok. Most megmarad a hit, remény, szeretet, Ez a három, De köztük a legnagyobb a szeretet.” ( 1 Korinthus 13,8-13)

Felkészítő tanár Szabó Zoltánné.

További képek
Holczer Dávid a Fiatal Drámaírók Házában 2022.12.13.
Holczer Dávid 12.A osztályos tanulónk a Fiatal Drámaírók Háza által szervezett kortárs drámák felolvasóestjén vett részt!
Nagyon büszkék vagyunk Rá!
Az ő beszámolóját olvashatjuk!
A színházban mindig azt szerettem (alkotói oldalról), hogy többen, közösen teremtünk értéket.
Színészi oldalról még izgalmasabb ez az egész, csapatban dolgozni nagyon motiváló minden alkalommal és végtelenül inspiráló, ahogyan többen jutunk dűlőre egy-egy nehezebben megoldható és/vagy értelmezhető rész felett.
A próbafolyamattól eljutni odáig, hogy a közönség visszajelzéseit hallgassuk közvetlenül, kicsit olyan, mintha születéstől halálig végigkísérnénk egy életet. Mindenképp érdemes átélni.

Adventi intézményvezetői találkozás 2022.12.12.
Kedves meghívásnak tehettünk ma eleget a Polgármesteri Hivatalban. Alkalom nyílt városunk Polgármesterének évzáró, összegző beszámolóját meghallgatni a sok futó pályázatról, közéleti munkáról, amik mind közösségünk jólétét szolgálják. Az intézményvezetőkkel való közös párbeszéd a közös munka megerősítését szolgálja. Áldott adventi készülődést kívánunk Mindenkinek!
Egy doboznyi szeretet! 2022.12.12.
Iskolánk idén is elindította a Nyilas Misi cipősdoboz programját, melynek keretén belül a rászoruló gyermekeknek gyűjtünk ajándékot, hogy szebbé és boldogabbá tegyük számukra a karácsonyt. 94 darab cipősdoboznyi ajándékot gyűjtöttünk össze és juttatunk el a csurgói Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálathoz. Az ajándékcsomagok a kistérség rászoruló családjaiban élő gyermekekhez kerülnek.
Köszönjük iskolánk diákjainak, tanárainak és a szülőknek a felajánlásokat.

Szervező tanár Varga Jolán.


A harmadik gyertyaláng ⭐ 2022.12.12.
Reggel a Kisiskola adventi koszorúján a 3. gyertyát harmadik osztályos diákjaink gyújtották meg. Ünnepi műsorukban minden a várakozás öröméről szólt.


Adventi kirándulás 2022.12.10.
Iskolánk 10. évfolyama és néhány más osztályokba járó gyermek december 10-én a grazi Adventi vásáron járt.
A kirándulást hagyományteremtő szándékkal és nyelvgyakorlás céljával szerveztük meg.
A kissé kalandosra sikerült utazás végén nagy élményt jelentett a gyönyörű Graz belvárosa, az óratorony, és persze a vásári hangulat. Fáradtan, tele élményekkel érkeztünk haza.
Polgárné Handl Zsuzsanna, Weisingerné Barbér Katalin osztályfőnökök

További képek
I. Mikulás kupa a Csokonaiban 2022.12.09.
Nagy öröm számunkra,hogy iskolánk megrendezhette iskola bemutatóval egybekötött I. Mikulás kupáját új csarnokunkban kézilabda sportágban. A tornára leány, illetve fiú csapatok is neveztek, így női vonalon Hévíz, Marcali, Nagykanizsa és Csurgó együttesei, míg fiú oldalon Barcs, Berzence és Csurgó mérkőztek meg egymással.
A napot iskolabemutatóval kezdtük, ahol tájékoztatást kaptak a gyerekek az iskolánk tanulmányi és sport lehetőségeiről. A nap folyamán 7 izgalmas mérkőzést láthattunk.

Leány:
1. hely: Csurgói NKC
2. hely: Nagykanizsa
3. hely: Marcali
4. hely: Hévíz

Fiú:
1. hely: Csurgó
2. hely: Berzence
3. hely: Barcs

A kupák mellett egyéni teljesítményeket is díjaztunk legjobb kapus, legtechnikásabb játékos és gólkirály kategóriában. A mérkőzéseket a Somogy Megyei Kézilabda Szövetség fiatal játékvezetői vezették. A kupákat, serlegeket a Csurgói NKC és Csurgói KK ajánlotta fel. Iskolánk pedig finom ebéddel járult hozzá a tornához. Köszönet érte mindenkinek.
Bízunk benne, hogy rendezvényünknek hagyományt tudunk teremteni.
Molnár -Szabó Tünde, Molnár Ferenc (testnevelők)

További képek
Pályaorientációs nap a Csokonaiban 2022.12.09.
December 9-én pályaorientációs nap volt iskolánkban. A programokon 1-12. évfolyamig vettek részt a diákok. A kisiskolások a csurgói Mentőállomásra és a Tűzoltóságra látogattak el, a Rendőrség érkezett hozzájuk, illetve a szabás-varrás rejtelmeivel ismerkedtek a délelőtt folyamán. A délutánt két terápiás kutyussal – Dióval és Sammyvel – töltötték.
A felső tagozatnak rendőrség, cukrász, műkörmös, ápoló és varrónő tartott interaktív foglalkozást, továbbá az állatorvosi rendelőbe látogattak el diákcsoportok. Köszönjük a Készenléti Rendőrségnek, Koller Ritának, Gelencsér Andrea Szandrának, Érfalviné Kiss Katalinnak, Kiss-Horváth Dórának, Borongicsné Porcsa Zsuzsannának és Dr. Horváth Gábornak, hogy elfogadták a meghívást és tapasztalataikat, tudásukat megosztották a diákokkal.
A gimnáziumi tagozaton a Kaposvári Egyetem, a PTE-Egészségtudományi Kara és a Készenléti Rendőrség tartott tájékoztatót a tanulóknak, majd a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara részéről Győrfi Attila beszélt az érettségi utáni szakképzés és szakmatanulás lehetőségeiről.
A végzősök pályaorientációs tesztet töltöttek ki a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak vezetésével, amit ezt követően egyénileg mindenkinél ki is értékeltek.
Nagy örömünkre eljöttek hozzánk öregdiákjaink is. Dr. Koszta Alexandra orvos, Kovács András kertészmérnök és növényorvos, Németh Olga dietetikus egyetemi hallgató, Zsíros Ildikó ergoterapeuta egyetemi hallgató és Zsíros Ádám történész egyetemi hallgató, akik tanulmányaikról, munkájukról, az egyetemi évekről beszélgettek a diákokkal.
Köszönjük minden résztvevőnek a segítséget a szervezésben és a programok megvalósításában. Turjanica Anzselika, Mellesné Fonyogáb Kornélia, Füstösné Ábrahám Judit

További képek
MATE Georgikon Campus, Keszthely a CSVMRG együttműködő partnerintézménye 2022.12.08.
Iskolánk évek óta partneri együttműködésben áll a keszthelyi MATE Georgikon Campussal. Nem felejtjük a rokoni szálakat, mely a két intézményt összeköti. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására Keszthelyen, a Georgikon Campuson 2022. december 8-án, 15.00 órától került sor. Több középiskola volt jelen az ünnepi alkalmon. Iskolánkat Füstösné Ábrahám Judit igazgatóasszony képviselte. Dr Rózsa László campus-főigazgató és Dr. Lukács Gábor főigazgató helyettes vezetőtársaival bemutatta az egyetem képzési kínálatát, majd a középiskolák bemutatkozására és ezt követően az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására került sor. Igyekszünk a jövőben az együttműködést tartalommal telíteni, hogy diákjaink a MATE Georgikon Campust is megismerhessék.

További képek
Adventi versek 2022.12.07.
A Karácsony általában a gyermekek kedvenc ünnepe, az adventi készülődés pedig csak fokozhatja a várakozás hangulatát. Ennek jegyében a Csokonai Közösségi Ház és a Csurgói Városi Televízió „Adventi versek” címmel közös műsort állít össze. A produkcióban a csurgói általános és középiskolás gyerekek fognak szavalni. Ezekből december 1-jétől a városi televízióban minden nap láthatnak egy-egy verset.

Tovább a videóra
Mikulás-délután sportos kivitelben a Csokonaiban 2022.12.07.
Hatalmas ajándékot kapott iskolánk közössége ezen a délutánon. A felnőttek szeretettel játékos vetélkedőt szerveztek a diákoknak.
A beosztás szerint 1. osztályostól 12. osztályos diákig vegyes csapatok szerveződtek. Így az együtt töltött minőségi idő, a kicsi és nagyobb gyerekek egymásra figyelése, az egymásról való gondoskodás emberi értékeit kaptuk ajándékba.
Köszönjük a főszervezést a testnevelő kollégáknak!

További képek
Nálunk járt a Mikulás!!! 2022.12.07.
Sok gyermeknek örömet hozva bekopogott hozzánk is a jóságos, kedves, öreg Mikulás!
Aranyosi Ervin: Mi van a dobozban?
Na Üstökös, kitalálod mi van a dobozban,
amit olyan messze földről, szeretettel hoztam?
Csodálatos gyerek álom, mit valóra váltok,
varázspor, mit értékelnek majd a jóbarátok!

További képek
Az első negyedéves értékelés a Csokonaiban 2022.12.07.
Nagy öröm, hogy sok diákunk vált érdemessé igazgatói dicséretre. Szép tanulmányi versenyeredmények születtek, ragyogó sportsiker valósult meg és a közösségi munkából való részvállalás is meghozta gyümölcsét.
Szeretettel gratulálunk az elismeréshez.
Szünder Virág 2. osztály, Boros Annamária Malvin 6. osztály, Fekete Linda 6. osztály, Marosvölgyi Adél 6. osztály, Mezei Aliz 6. osztály, Nyira Panna Csenge 6. osztály, Pálfy Hanga Boróka 6. osztály, Rávai Lara Éva 6. osztály, Schüller Zoé 6. osztály, Schumann Áron Attila 9.B osztály, Tratnyek Sára 10.A osztály, Vágó Csenge 10.A osztály, Tóth Eszter 10.B osztály, Koósz Donát 11.B osztály, Magyar Botond 11.B osztály, Csányi Boglárka 12.A osztály, Füstös János 12.A osztály, Holczer Dávid 12.A osztály, Nemes Tamás 12.A osztály, Domján Zsigmond 12.B osztály, Horváth József Gellért 12.B osztály, Nemes Viktor 12.B osztály, Ormay Soma Nándor 12.B osztály, Sótonyi Gergő 12.B osztály

További képek
Mikulás-napi ünnepség a Kollégiumban 2022.12.06.
Nagy izgalommal készültünk nevelők és tanárok, hogy tartalmas és élményekkel színesített szép estét töltsünk együtt kollégista diákjainkkal. Fekete Istvánné Kati néni bevezető gondolataival és köszöntésével indult az esti program, majd Fejér István református vallástanár és lelkész áhítatot és egy tanulságos történetet helyezett mindegyikünk szívére. Ezt követően Olgi néni elmondta ki is volt Szent Miklós püspök. Vacsorával folytattuk, melyet szeretnénk megköszönni a konyhán dolgozóknak. Vacsora után a tombolasorsolás remek hangulatban telt el. Köszönjük a nevelőknek, tanároknak a sok szép tartalmas felajánlást. A sütemények, torták, pogácsák nagy sikert arattak. Ilyenkor is megcsodáljuk, ki mennyire ügyeskedik a konyhában is. Huszics-Dergez Dia által összeállított kvíz feladatok megoldásának nyertes csapata értékes nyereményt tudhatott magáénak. Végül a kollégista diákok kérését teljesítve, ajándékba grillsütőt és főzőedényt kaptak, melyet Füstösné Ábrahám Judit, Fekete Istvánné, Kissné Gulyás Gabriella adott át.
Megtisztelve éreztük magunkat, hogy együtt ünnepelt velünk Majzik Valéria tanárnő, Kovacsics Angéla, Kiss Virág, és Pavlovics Dárkó edző is.

További képek
Színházlátogatás Kaposváron! 2022.12.06.
Iskolánk alsós gyermekei a Csiky Gergely Színház kamara termében a Brémai muzsikusok című előadást nézhették meg. A fergeteges előadás mellett nagy élményt jelentett a gyerekeknek a vonattal való közös utazás és az adventi forgatagban történő városi séta is. Na meg persze a finom kürtöskalács.
Mindenki nagyon jól érezte magát!

További képek
A második gyertyaláng ⭐ 2022.12.05.
Reggel a Kisiskola adventi koszorúján a 2. gyertyát második osztályos diákjaink gyújtották meg.
Ünnepi műsorukban szebbnél szebb dallamok csendültek fel.

További képek
Adventben ⭐ 2022.12.02.
Iskolánk gimnazista tanulói öltöztették díszbe ebben az évben a sétány kapuit, a lépcsőházat.
A kisebb tanulóink angyalkákat készítenek az ünnepre várva.

Ürögdi Ferenc: Adventi csendben

Advent! Csend van.
Nincs hang, csak lélek-beszéd.
Adventi csendben
Lehullok Uram eléd.

Adventi csendben
Csak hitem kis mécse ég,
Adventi csend van
Körülöttem mély a sötét.

Adventi csend van
Készül-e mondd a szíved?
Adventi csendben
Gyümölcsöt hoz-e a hited?

Adventi csendben
Szunnyadsz tán?
Lámpád sem ég?
Adventi csend van
Ébredj! Jön a remény!


További képek     Tovább a videóra

Adventi gyertyagyújtás a Kisiskolában!⭐ 2022.11.28.
Advent 1. vasárnapja alkalmából első osztályosaink gyújtották meg az első adventi gyertyát Kisiskolánkban. Kedves és igazán megható műsorral indították el a várakozás időszakát mindannyiunk számára.

További képek
Kiszállás a Somogyudvarhelyi Református Egyházközségbe 2022.11.27.
November 27-én vasárnap, kilenc Csurgói diák vett részt és szerepelt Somogyudvarhelyen a vasárnapi istentiszteleten, amelynek igehirdetője Fejér István református vallástanár, lelkipásztor volt, valamint az istentiszteleten szolgált Vargáné Fekete Ilona énektanár, aki az iskolánk kicsi de lelkes kórusát vezényelte, vezette. Az alkalom évszázados hagyományokra tekint vissza. Valamikor a Csurgói Cs. V. M. Református Gimnázium, Ált. Isk. és Kollégium diákjai a gyülekezetek meglátogatásával belekóstoltak egy közösség életébe, találkoztak a gyülekezet valóságával. Ezt a hagyományt próbáljuk újra feleleveníteni, éltre kelteni.
Fejér István református vallástanár a János evangéliuma 5, 1-7 alapján hirdette az igét, igehirdetésében kiemelte azt, hogy Isten ma is meg akar szólítani bennünket, és nekünk is fel akarja tenni azt a kérdést, amit feltett a Bethesda tavi betegnek: Akarsz-e meggyógyulni? Akarsz-e Más ember lenni. Több mint ami most vagy? Ebben az előttünk álló adventi időszakban keressük erre a kérdésre a válasz, mint gyülekezet, mint család, és mint egyének. A diákok versmondással, énekléssel és orgonajátékkal tették színesebbé az alkalmat, bemutatták a jelenlévők számára az iskolát. A vendéglátók meghívására a gyülekezeti tagokkal közösen fogyasztott el ünnepi ebédet a küldöttség, ahol lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre és az ismerkedésre.
Hálásak vagyunk Istennek ezért a lehetőségért és bízunk, reménykedünk továbbra is az Ő kegyelmében, amely lehetővé teszi azt, hogy még sok kiszállásban legyen részünk.!

Videó megtekintése
Adventre várva 2022.11.23.
Kassák Lajos: ADVENT VAN

Advent van, s átjárja lelkem
a szeretet és az emlékezés.
Rájövök ismét-tán ezredszer-,
hogy szépen élni gyakran túl kevés.
Szeretni szóban és tettekben,
hinni, remélni szüntelen.
Táplálni kell mosollyal, öleléssel,
hogy emléked hibátlan legyen.
További képek
Bozsik foci-2 2022.11.23.
Megrendezésre került az intézményi Bozsik foci Téli teremtornája a 2.korcsoportosaink számára.
A találkozó mint mindig, most is nagy élményt nyújtott a gyerekeknek.
Mindenki nagyon jól érezte magát!

További képek
Bozsik foci 2022.11.22.
Megrendezésre került az intézményi Bozsik foci 1. Téli teremtornája az 1.korcsoportosaink számára.
A találkozó mint mindig, most is nagy élményt nyújtott a gyerekeknek.
Mindenki nagyon jól érezte magát!
Vargáné Szalai Adrienn

További képek

Sikeres pályamunka 2022.11.16.
Gratulálunk Kósáné Kisgéczi Gabriella tanárnőnek a sikeres pályamunkához!
Páros, ami páratlan 2022.11.11.
8160 kg.

Az elmúlt tíz évben nem volt ilyen szép eredmény az iskolai papírgyűjtés történetében, hogy az összesítésben 8 tonna fölött gyűjtöttünk. Különleges helyzet állt elő abban is, hogy a dobogós helyezettek a 6., 4. és 8. osztályok lettek (ebben a sorrendben). Páratlan az eredmény abban, hogy az első három helyezett mindegyike több, mint 1 tonna papírt gyűjtött össze, így az oklevél mellé megérdemelten vehették át a tortát is.
Megköszönjük a diákoknak, a támogató szülőknek, pedagógusoknak és az iskolának, hogy ez a projekt még mindig tarthat, és minden eredményhirdetés után már készülhetünk a következőre...

Melicz Marianna
szervező tanári

További képek
Nyelvművelő szakkör a Csokonaiban 2022.11.09.
A Beszélni nehéz! anyanyelvi szakkör 6. osztályos tanulói Boros Annamária, Fekete Linda, Pálfy Hanga, Rávai Lara jutalomban részesültek a Magyar Katolikus Rádióban kéthetente elhangzó példamondatok kiejtésjelölésének rendszeres és helyes megoldásáért. A diákjaink még a nyári szünet ideje alatt is eleget tettek e feladatvállalásuknak.
A rádió "Szóról szóval" című műsorának hírei között azt is hallhattuk, hogy a csurgói református iskolában az 5. osztályban is alakult anyanyelvi szakkör, sőt a tanári kar néhány tagja is lelkesen vállalkozott a kijelölt mondatok hangsúlyjelölésére. Gratulálunk a jutalmazott csapatnak és további kitartó, eredményes munkát kívánunk minden szakköri tagnak!

Szakkörvezető: Kósáné Kisgéczi Gabriella
Kézilabda diákolimpia V-VI. 2022.11.07.
2022.11.07-én a Kézilabda diákolimpia V-VI. Korcsoport "A" kategória fiú megyei döntőjének második fordulóján vettek részt iskolánk diákjai Balatonbogláron.
Az első forduló is itt zajlott, ahol sajnos iskolánk két vereséggel tért haza, így tudtuk, hogy a második fordulóban fog eldőlni minden. Így is történt...

Három csapat vett részt a megmérettetésen.
1.Balatonboglár, Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium
2.Fonyód, Mátyás Király Gimnázium
3.Csurgó, Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium és Általános Iskola

A második forduló első mérkőzését a boglári iskola megnyerte, így egyértelművé vált, hogy ha a Mátyás Király Gimnázium csapatát több mint három góllal legyőzzük, akkor mi jutunk tovább. A mérkőzés nagyon izgalmasra sikeredett, de amiért jöttünk, azt sikerült elérnünk 7 gólos diadalt arattunk, így tovább jutottunk a selejtezőbe, amit pár héten belül kell majd lejátszani. Bízunk benne, hogy jó csoportba kerülve sikerül kiharcolni az országos elődöntőbe kerülést.

További képekSzalagavatói képek 2022.10.28.


Szalagavatói képek 2022.10.28.
Meglepetés bábelőadás a Kisiskolában 2022.10.27.
Bábelőadáson vettek részt a Kisiskola tanulói

További képek
Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész előadása 2022.10.27.
Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartott előadást iskolánkban.
Előadásában többek között arról beszélt, hogy melyek azok a közös pontok, amelyek jellemzik mind a keresztyénséget, mind az iszlám vallást. Az iszlám vallást az öt alapvető pillérén keresztül ismertette meg és azokat összevetette, összehasonlította a keresztyén hit tanításával, és a hallgatóság számára egyértelműen kiderült az, hogy nincs is olyan nagy különbség a két vallás között, és mivel ez így van, lehetséges a párbeszéd az iszlám és a keresztyénség között. Van lehetőség a párbeszédre, de nem egyszerű, mert mindkettő univerzalizmusra törekvő, egyetemes, misszió jellegű vallás.
Az előadó arra biztatta a hallgatóságot, hogy nem szégyellni, hanem felvállalni kell a keresztény értékrendet, így kialakítva egy kellően erős, ellenálló keresztény öntudatot. Főleg így a reformáció tájékán erősödhetünk meg hitünkben és küldetésünkben. Hálásak vagyunk Dr. Fischl Vilmosnak, hogy eljött közénk és megtartotta előadását

További képek
Matoltsy ösztöndíjak 2022.10.27.
Matoltsy ösztöndíjak átadására került sor a reformáció alkalmából tartott ünnepi istentiszteletünkön Az elmúlt tanév második félévének eredményei alapján a díjazottak (balról jobbra haladva): Nemes Tamás 12.A, Holczer Dávid 12.A, Füstös János 12.A, Csányi Boglárka 12.A, Tratnyek Sára 10.A, Tóth Eszter 10.B

Gratulálunk kiemelkedő munkájukhoz, további sok sikert kívánunk!

Matoltsy Sándor, iskolánk egykori igazgatótanács elnöke, akire második iskolaalapítóként tekintünk. Az iskola iránti szeretetből és hűségből, édesapja iránti tiszteletből fia, Dr. Matoltsy Sándor Gedeon az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Humbold-díjas kutató professzor, hagyatékából nagylelkűen támogatta iskolánkat.
Ennek köszönhetően minden évben tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a kiemelkedő teljesítményt elérő tanulók.

További képek
Ünnepi istentisztelet a reformáció emléknapja alkalmából 2022.10.27.
Október 31. a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek. Így mi is megemlékeztünk a Csokonai Gimnáziumban, igaz, kicsit korábban

További képek
Filharmónia a Csokonaiban 2022.10.26.
„A zene ütősebb oldala” - Percussion Project Pécs együttes hangversenye A hangulat fergetegesen ütős volt.

További képek

Tovább a videóra
Arany és Petőfi barátsága 2022.10.26.
Arany és Petőfi barátsága elevenedett meg a csurgói református gimnázium dísztermében 2022. október 24-én. Verses pódiumműsort vártunk, helyette egy pergő, fordulatos színpadi játékot kaptunk. Egy olyan dokumentumdrámát, amelynek szövegét a szerző, Brestyánszki Boros Rozália állította össze, de 80 százalékban a két költőóriás leveleiből, naplóiból, cikkeiből vette át szó szerint. A finoman összeszőtt részletekből kibontakozott a két fiatal zseni barátságának története, jól érzékeltetve Petőfi heves vérmérsékletét és Arany megfontolt nyugalmát. Közben a 60 percben megismertük a háttérben zajló történelmi eseményeket is: a forradalom napjait, a szabadságharc küzdelmeit, a szalontai jegyző hétköznapi nehézségeit is. A szereplők: Arany János és mindenki más: Kálló Béla szabadkai színművész. Petőfi Sándor: Tóth Péter Lóránt versmondó, versvándor, aki Kunszentmiklós üdvözletét is hozta iskolánknak. Mint az ottani Baksay Sándor gimnázium hajdani diákja és tanára elmondta, hogy régóta tervbe vette és örömmel jött játszani Baksay iskolájába. Ez az első olyan iskolába kihelyezett műsor, amely a PETŐFI KLUB országos programsorozat részeként valósul meg. Minden csurgói iskolába jut majd az előadásokból és irodalmi foglalkozásokból, s ennek részeként fogadhattuk októbert 21-én a Petőfi-buszt.

További képek
Hittanversenyen jártunk 2022.10.22.
Október 22-én diákjainkkal Katolikus Egyházmegyei hittanversenyen vettünk részt, melyet Lábodon szerveztek meg 3 év kimaradás után. A verseny témája: A szentségek, Árpád-házi Szent Margit, valamint Boldog Özséb. Huszics Hanna 3. osztályos diákunk a szavalóversenyen egy elsőáldozásról szóló verssel első helyezést ért el. Gimnazistáink: Tratnyek Sára és Vágó Csenge tudáspróbában indultak. Ők szintén első helyezést értek el. Mindhármuk megérdemelt díja: okos óra. Köszönöm a szülőknek, hogy velünk voltak, lehetővé tették, hogy a különböző programokon: kézműves foglalkozáson, valamint a templomban léleképítő előadáson együtt lehettünk.

Gratulálunk diákjainknak és felkészítőinknek.

Némethné Mihaldinecz OlgaTovábbi képek
Petőfi-busz Csurgón 2022.10.21.
Szeptemberben indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából jött létre. Petőfi-bicentenárium alkalmából az egész országot, és a határon túli településeket is bejáró Petőfi-busz Csurgóra érkezett.
A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit is kifejezi. A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott.
Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség.

További képek
Ünnepi megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából 2022.10.21.
Üdv néked Ifjúság
(1956. október 26.)
Üdv néked, Ifjúság! Üdvöz légy magyar nép,
ki lángban és vérben születtél meg újra
három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben!
Melyik nép írta fel mostanában nevét
így, hogy aranyt adott kezébe Isten ujja?
S mely nép beszélt így az önmaga nevében,
mint angyal, mikor a harsonáját fújja?
… Bús igájának fájára írja hát,
s mint annyiszor a megsárgult ezerévben
vérrel és vassal tanítsa zsarnokát!

(Sinka István)

Iskolánk közössége a 10. évfolyam ünnepi műsorával emlékezett meg a mai napon Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalmáról és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharcról.

További képek


Horváth Péter (balról az első) iskolánk 11. évfolyamos tanulója.
Gratulálunk kimagasló sportsikeréhez!
Intézményi Bozsik foci !⚽ 2022.10.20.
A Bozsik program megkezdődött a 2. korcsoportosainknak is. A jó hangulat ezúttal sem maradt el!További képek
Újabb nagyszerű sporteredmények! - Diákolimpia 2022.10.17.
Október 13-án Diákolimpia Atlétika ügyességi és váltófutó csapatbajnokság országos döntőjén vett részt iskolánk csapata Kecskeméten. A Domján Zsigmond, Nemes Viktor, Magyar Botond, Ormay Soma, Schumann Áron alkotta csapat távolugrásban a 9. helyezést érte el 564 cm-es átlageredménnyel, míg gerelyhajítóink - Horváth Gellért, Magyar Botond, Nemes Viktor, Ormay Soma, Sótonyi Gergő - a dobogó 3. fokára állhattak fel 41,98m-es átlaggal.
Gratulálunk!

Felkészítő tanárok: Peperő Miklós és a Testnevelők.

További képek
Kirándult a 7. osztály… 2022.10.10.

A Somogy Megyei Közgyűlés és a szülők anyagi támogatásának és önzetlen felajánlásának, Mihály Betta táborvezető lelkiismeretes munkájának köszönhetően, iskolánk 7. osztályos tanulói jó hangulatú osztálykiránduláson vehettek részt Sziágyon, az erdei iskolában (2022. október 6-8.).
A csütörtök délutáni erdei séta a Csiga-tanösvényen, bújócskázás a holdvilágos estén, a péntek délelőtti kerékpáros túra az Alexandra vadászházhoz, Beni mamájának isteni almás pitéje és paprikás krumplija, a kora esti 4km-es akadályverseny az erdőben, a késő estébe nyúló tábortűz és szalonnasütés, az éjszakai kötetlen beszélgetések hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki élményekkel gazdagodva térjen haza.
Ezeken felül pedig nem mindennapi élményben is volt részünk. Mikor a bringatúrán egy tisztáson megálltunk a dámvadak barcogását hallgatni, meglepetésünkre egy majdhogynem 70 egyedből álló rudli haladt el nem messze tőlünk, gyönyörű bikákkal. Ezúton is köszönjük a támogatást és a felajánlásokat.
Tomasics Ferenc és a 7. osztály (CSVMRG 2022.)

További képek
72 óra kompromisszum nélkül... 2022.10.07.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az alkalom Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Iskolánk közössége parkot takarított, diót szedett a konyhai étkezést segítve. Voltak diákjaink a Történelmi Parkban, ahol a gyomtalanításban segédkeztünk. Továbbá 4 időskorú nénit és bácsit kerestünk fel otthonukban, és végeztünk számukra fontos kerti, ház körüli munkát. Reméljük, mindenkinek hasznos és örömteli volt a délután!

További képek
Október 6. 2022.10.06.

Juhász Gyula: Vértanúink
A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke földalol:
E nagy napon, hol emlék s béke leng,
A bús bitókra hittel nézzetek!


Iskolánk közössége az 5. és a 6. osztály ünnepi műsorával emlékezett meg a mai napon az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójáról.

További képek

Sport Fesztivál mozgásprogram 2022.09.27.

Ezen a napon iskolánk 1-7. osztályos tanulóinak lehetősége nyílt a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett iskolai sport Fesztivál mozgásprogramján részt venni Tanai Jácint közreműködésével.
A gyerekek nagy lelkesedéssel végezték a különböző állomások feladatait. 6 ügyességi pályát próbálhattak ki tanulóink. Vidámság, mozgás, lendület jellemezte a napot.

Köszönjük ezt Tanai Jácint tanár úrnak, akit legközelebb is szeretettel várunk!

További képek
Diákolimpia megyei atlétika ügyességi csapatbajnokságon jártunk, sikerrel! 2022.09.27.
Szeptember 22-én iskolánk küldöttsége részt vett a megyei atlétika ügyességi csapatbajnokságon Zamárdiban.
Súlylökő csapatunk (Magyar Botond, Nemes Viktor, Ormay Soma, Sótonyi Gergő) 10,31 méteres átlaggal megyei bajnok lett. Távolugró csapatunk (Domján Zsigmond, Koósz Donát, Magyar Botond, Ormay Soma, Schumann Áron) 575 centiméteres átlaggal a dobogó legfelső fokára állhatott. Gerelyhajító csapatunk (Domján Zsiga, Horváth József Gellért, Nemes Viktor, Ormay Soma, Sótonyi Gergő) 42,13 méteres átlaggal szintén megyei bajnok lett. Sajnálatos, hogy a megyei versenyen nagyon kevés iskola képviseltette magát, ezért számunkra nem a helyezés az értékes, hanem az elért eredmények, amelyek nagyon szépek lettek.
Jelentősen megjavítottuk az előző versenyen elérteket és bízunk a folytatásban.

Gratulálunk a fiúknak!

Felkészítő: Peperő Miklós és a testnevelő tanárok.

További képek
Népmesemondó verseny szép eredményei 2022.09.27.

Dicséretesen szerepelt iskolánk két tanulója a Benedek Elek Városi Népmesemondó versenyen szombaton a Történelmi Parkban.
Szünder Virág 2. osztályos tanuló az alsósok megmérettetésén első helyet szerzett meséjével, Pálfy Hanga Boróka 6. osztályos tanuló pedig a felső tagozatosok versenyén lett első helyezett szép mesemondásával. Mindkét tanulónk egyénileg készült fel a megmérettetésre.

Gratulálunk a mesés lánykáinknak!

ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM 2022.09.22.

Az Iskolakerti Alapozó Alprogram IV. ütemében vesz részt iskolánk 2022 márciusában kaptuk a hírt, hogy beadott pályázatunk nyert. Részt vehetünk az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAMban.
Az Iskolakerti Alapozó Alprogram fő támogatója az Agrárminisztérium, szakmai lebonyolító szervezete az Iskolakertekért Alapítvány.
Iskolánkban Deák Zoltán tanár úr vállalta a feladatot és azóta lelkesen dolgozik diákjaival egy kiskert kialakításán.
Az iskolai kerteknek, kertészkedésnek a legnagyobb eredménye az, hogy a gyerekek örömmel, boldogan tanulnak, hiszen képessé válnak a száraz, elméleti tudást gyakorlatba ültetni, valódi élettapasztalattá átalakítani.
A munka elkezdődött, de természetesen ez egy folyamat, ahol az évszakok váltakozásával mindig új feladatok várnak a kis kertészekre.

Jó munkát kívánunk!

További képek
Közösségépítő délután a kollégiumban. 2022.09.05.

A Csokonais kollégisták nevelőikkel együtt a hétfő délutánt a Zis-tón töltötték. Testi és lelki töltekezéssel kezdték a tanévet. Kerékpárokkal tekertek a fiatalok, majd a helyszínen foci, röplabda, tollas, csapatverseny, ismerkedéssel egybekötött bingó játék tette élvezetessé az együttlétet. Finom vacsorával és jutalomfalatokkal zártuk a napot.

Köszönet a szervezésért, a diákok kíséretéért, a foglalkozásokért Huszics-Dergez Diána, Bradics Bence, Molnár Ferenc, Némethné Miháldinecz Olga és Fekete Istvánnénak, valamint a finom vacsoráért Borsos Józsefnek

További képek
Csendes nap 2022.09.01.

Csendes napot tartottunk a CSVMRG-ben, ami elég zajosra sikerült!
Mindenki ráhangolódhatott az új tanévre.
Megismertük az év igéjét: "„erősödjetek meg az Úrban, és az Ő hatalmas erejében" (Efezus 6, 10)

További képek
Elismerő Oklevél 2022.09.01.


Iskolánk így a tanév elején az eddigi munka elismeréseként a Tudásbajnokság országos tanulmányi versenyén az Ezüst Minősítésű Tehetséggondozó Központ elismerő címet kapta.
Tanévnyitó ünnepség a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban Csurgón 2022. 2022.08.31.

Aranyosi Ervin: Évnyitó vers

Legyen ez az új év egy új lehetőség!
Engedd, hogy vágyaid tartalommal töltsék!
Legyen benne öröm, mosoly, jó egészség!
Kívánj csak merészet, s ne törjön le kétség!

További képek
Tanévnyitó ünnepi istentisztelet
2022. augusztus 31-én (szerda) 18 óra
Tovább a nagyobb képre
Oldal karbantartás
A régebbi bejegyzések az Archívum menüpont alatt tekinthetők meg!
logo
ige Kréta Nemzeti_Együttműködési_Alap
facebook chec facebook nemzetitehetseg miniszterelnokseg tehetsegpont penziranytu fenntarthatóság egészségesiskola