Tanévnyitó ünnepi istentisztelet
2022. augusztus 31-én (szerda) 18 óra
Tovább a nagyobb képre
Német nyelvtanár állás
A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
pályázatot hirdet
német nyelvtanár
munkakör betöltésére.

További információ
Iskolánk konyháján vendégebéd igényelhető.

2022.07.25-től iskolánk konyháján vendégebéd igényelhető.

Egyeztetni az élelmezésvezetővel lehet:

Lakner Zoltánné 06/30/5434-720 vagy a 06/30/6525-348
NYÁRON TÖRTÉNT (2): Hírek a CSVMRG könyvtárából - 2022.07.14-2022.07.16.

Kaposváron rendezték a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 53. vándorgyűlését. A három napos konferencia témája, a „Fenntarthatóság, felelősség, szemléletformálás” kiemelten fontos a könyvtárügyben is. A rendezvény helyszíne a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa volt.
A vándorgyűlés az év legnagyobb szakmai rendezvénye, melyre a könyvtáros szakma minden területéről érkeznek résztvevők, nemcsak Magyarországról, de a környező országokból is. A plenáris ülésen neves kutatók adnak elő, a szakmai napon pedig az egyesület szervezetei által rendezett programokon vitatják meg az aktuális kérdéseket: a bibliográfiai, jogi, műszaki, társadalomtudományi, múzeumi, zenei, mezőgazdasági és könyvtárostanári szekcióülések előadásai számos újdonságot kínáltak a résztvevőknek. Ilyen volt a Könyvtárostanárok Egyesülete kiadásában megjelent Információzz!...c. kötet bemutatása, amely sok éves hiányt pótol A Csokonai gimnázium könyvtára két programmal szerepelt a vándorgyűlésen. Csütörtökön a Somogy megyei MKE-szervezet szekciójában “…Ama első oskola, s az a makacs könyv-illat” : értékvédelem muzeális könyvtári környezetben címmel Violáné Bakonyi Ibolya könyvtárostanár a régikönyv-gyűjteményben rejlő nevelési-oktatási lehetőségeket ismertette, pénteken pedig a vándorgyűlés 42 résztvevője választotta kirándulási célpontként Csurgót. Meglátogatták a gimnázium könyvtárát és parkját, a városi múzeumot, a Történelmi Parkot, a Szentlélek templomot és a Csokonai Emlékhelyet. A kirándulókkal érkezett Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és a Könyvtárostanárok Egyesületének vezetősége is. Rózsa Dávidtól –ígéretéhez híven- a napokban szép és hasznos könyvcsomag érkezett az OSZK-ból.

A rendezvényről és a kirándulásról képek itt
NYÁRON TÖRTÉNT (1): Hírek a CSVMRG könyvtárából - 2022.06.27-2022.06.29.

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) tagkönyvtáraiból 90 könyvtáros vett részt Pannonhalmán tisztújító közgyűlésen és szakmai konferencián. A közgyűlésen az egyesület alapszabályai szerint a katolikusok után a református tagkönyvtárak állítottak elnökjelöltet; az új elnök a leköszönő Ásványi Ilona pannonhalmi főkönyvtáros után Bálint Ágnes lett Debrecenből. A gyűlést követően a bazilikában orgonakoncert, majd ökumenikus vesperás (esti imaóra) következett, melyen együtt szolgált az ősi oltár előtt Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.


A csurgói református gimnázium könyvtárából Violáné Bakonyi Ibolya vett részt a találkozón, aki felügyelőbizottsági tagként vesz részt az egyesület munkájában.
Nyári Tábor az alsó tagozaton! - 2022.06.27-30.

Kisiskolás diákjaink csütörtökön zárták 4 napos Napközis Nyári Táborukat. A hét a 43 táborozó kisgyerek számára mozgalmas volt, teli élményekkel, jobbnál jobb programokkal. A gyerekek és nem utolsó sorban a felnőttek is nagyon jól érezték magukat. A gyerekek legnagyobb örömére még egy "ottalvós" éjszakát is eltölthettek a Kisiskolában.
Részt vehettek továbbá kézműves és sport foglalkozásokon, Zumbán, strandoláson, vizes játékokon, kanizsai mozizáson, Csó-tós sétán, esti tábortüzes-szalonna sütésen, éjszakai- csillagkeresésen, diafilm vetítésen, kistraktorozáson... és sok más programon. Volt fagyizás, dinnyeevés, buborékfújás, csendes pihenő, áhítat, tábortűznél éneklés, reggeli torna, móka-kacagás.😃🍉🍦️🏄‍♀️😄🔥🍹🍉😃 Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, a munkát, a támogatást!
Jó pihenést, vidám nyarat kívánunk!

További képek
Gólyatábor a Csokonaiban - 2022.06.27-2022.06.30.

9. évfolyamos tanulóink számára gólyatábort szerveztünk. Változatos programok színesítették a 4 napos együttlétet. Többek között interaktív hittan foglalkozáson, kreatív kézműves foglalkozáson, társastánc és zumba bemutatón, játékos kulturális csapatversenyen és Zis-tó túrán vehettek részt a diákok. Egy teljes napot Balaton parti kirándulással töltöttünk el. Látogatást tettünk a keszthelyi Festetics kastélyban, sétahajóztunk a Balatonon, megtekintettük a balatonszentgyörgyi Csillagvárat, boboztunk Balatonbogláron a Kalandparkban, végül fürdőztünk egy jót Balatonmárián. Köszönjük a kilencedikes tanulók lelkes részvételét, a segítő tanárok és diákok munkáját.

További képek
A"kézilabda az iskolában" program - 2022.06.30.
2021-2022 év CSVMRG- CSNKC serdülő és ifjúsági lány csapata, "kézilabda az iskolában" program évi értékelése A 2021 - 2022 év a serdülő és ifjúsági lány csapatunknál létszámban, szakmailag és strukturális szempontból is komoly odafigyelést és szakmai munkát követelt. A munkát a csapat nagy részével már a nyári tábor alkalmával elkezdtük. Aminek a helyszíne Kaszópuszta volt, ahol napi három edzéssel kezdtük el a felkészülést augusztus 10-12-én. Ott mindenki láthatta mi vár rá az elkövetkező időszakban. Nagy lelkesedés, kitartás jellemezte a lányok munkáját. Idő közben minket is elért a sérülési hullám, amit könnyen áthidaltunk. De menet közben iskolai elfoglaltságok ( érettségi felkészítés, fakultációk) is nehezítették a folyamatos munkát. A lányok munkakedve ellenben kicsit sem változott. Az iskola kezdetével heti 4, majd plusz heti egy edzőmérkőzéssel növeltük az edzések számát, amiben a CSKK U14-U15-ös csapata segédkezett nekünk. Valamint az új Református tornacsarnok felépülése és az ott tartott edzések nagyban segítette a lányok fejlődését, ami megmutatkozott a mérkőzéseken is. Bár voltak nehézségeink is, mivel a szezon elején három játékosunk is úgy gondolta, hogy abbahagyja a velünk való munkát. Volt, aki munka mellett nem tudott edzésre és mérkőzésre járni, és volt, aki érettségi tanulásra hivatkozva hagyott ott minket. Az edzéseken való részvételi szám (12-15 fő) segítette a munkát. Ezáltal könnyebb volt felkészülni, tanulni a következő megmérettetésekre. Nagyon hasznosnak bizonyult az évben a harmadosztályban való szereplés ifjúsági és serdülő szinten is, mivel sikerült megszereznünk ifiben a harmadik helyet, valamint a serdülő mezőnyben is az előkelő ötödik helyet sikerült elérni. Így nagyobb önbizalomra, tapasztalatra tettek szert játékosaink. Megtapasztalhatták a győzedelmi mámor pillanatait. Sajnos a 2020 Covid lezárások és bajnokság félbeszakítása nem kedvezett a lányok fejlődésének és nagyon érezhető volt, hogy az újbóli kezdéskor is ott lebegett folyamatosan a kérdés…..”ugyan, most engedik, hogy végig játszuk a bajnokságot?.” Nagyon boldogok vagyunk az elért eredményért, hiszen ez nem csak ez az egy szezon mérlege….. Ha neveket és számokat kellene említenem, akkor az ifjúsági csapatunkból
Balogh Bíborka 157 góllal a bajokság 7. legjobb góllövője.
Varga Boglárka 149 góllal a bajnokság 8. legjobb góllövője.
Ezt látva elmondható, hogy 2 játékosunk is a legjobb 10 között végzett.
A serdülő csapat sem volt sokkal alábbvaló, hiszen két ponttal marad csak le a dobogóról és így a bajnokság ötödik helyén végzett.
Itt is voltak kimagasló teljesítmények:
Varga Boglárka 153 góllal a bajnokság 3. legjobb góllövője.
Huszics Rebeka 138 góllal a bajnokság 5. legjobb góllövője.
Flórián Boglárka Eliza 108 góllal a bajnokság 10. legjobb góllövője.
Itt is benne vagyunk 3 játékossal a legjobb 10 góllövő között.
"Kézilabda az iskolában program"
Immár 4. éve csatlakozott iskolánk a Magyar Kézilabda Szövetség " Kézilabda az iskolában" programjához. A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium adott helyet a kis csapatunk éves munkájához. Nagy segítséget adott az új csarnok megléte, mert eddig ezek a gyerekek csak a kis tornateremben tudtak dolgozni. Az edzéseket fegyelmezettség, jó hangulat, koncentráció jellemezte, ami elősegítette a komolyabb munkabírást. Ezáltal jobban, könnyebben lehetett velük haladni. Az év vége felé haladva szemmel láthatóan pozitív irányba fejlődött a gyerekek fegyelme és a labdajátékokhoz való érdeklődő magatartása. Képesek a tanult elemeket a játékok során sikeresen bemutatni. A játék lényegét átlátják, szabályait betartják, valamint felismerik a játék folyamán. Fontosnak tartom a fokozatosság elvét, valamit a rendszerességet ebben a korban is. Remélem a jövő évében még több gyermekkel tudjuk megszerettetni a kézilabdát. Célunk minél több gyermeket megszerettetni, megismertetni egy nagyon jó sportággal, a szivacskézilabdával.

Molnár-Szabó Tünde
Molnár Ferenc
(Testnevelők, Edzők)

További képek
Tábori élménybeszámoló - Pálfy Hanga 5. osztályos tanuló beszámolója - 2022.07.26.
Iskolánk régóta részt vesz az Anyanyelvápolók Szövetsége levelezős versenysorozatán, amelybe az elmúlt tanévben a mi kis csapatunk is bekapcsolódott. Az eredményes munkánk jutalmaként meghívást kaptunk a Péchy Blanka anyanyelvi táborba, amelyet Balatonbogláron rendeztek meg június 20. és 25. között.
Iskolánkból Rávai Lara és Pálfy Hanga 5. osztályos tanulók vehettek részt.
Izgalommal vártuk az első tábori napot, hisz számunkra ismeretlen gyerekekkel találkoztunk, akikkel egy hetet kellett eltöltenünk. De hamar feloldódtunk, gyorsan összebarátkoztunk az ország különböző részeiből, s a határon túlról érkező diákokkal. A tábor nem csak a nyaralásról, a pihenésről szólt, hanem jó néhány anyanyelvi előadás, vetélkedő tette izgalmassá a napokat. Érdekes előadásokat hallgattunk, többek között Kerekes Barnabástól, az Anyanyelvápolók Szövetsége titkárától, Bordi Andrástól, a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezetőjétől a helyes nyelvhasználatról, a magyar nyelv szépségéről, a híres nyelvművelőkről, pl. Deme Lászlóról, Péchy Blankáról. A hét során összemérhettük tudásunkat versmondásban, kiejtési versenyen, helyesírási és hangsúlyjelölési versenyen is.
Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezeken a versenyeken a nálunk idősebbek között minden versenyszámban dobogós helyet értünk el. Pálfy Hanga 3. lett kiejtési versenyen, 2. helyezett lett versmondásban és helyesírásban is, és 1. helyezett lett a hangsúlyjelölési feladatokban is. Rávai Lara 3. lett hangsúlyjelölésben és helyesírásban. Persze a tábor nem csak a tanulásról szólt, számtalan vidám, szórakoztató programnak is részesei lehettünk, hisz minden nap fürödtünk a Balatonban, kirándultunk Keszthelyre és a Szigligeti várba, s egyik este még a hagyományos városi tűzugrásban is részt vettünk.
Nagyon jól éreztük magunkat, remélem jövőre is meghívást kapunk az anyanyelvi táborba.
Köszönjük Kósáné Kisgéczi Gabriella tanárnő segítő közreműködését!

További képek
Az érettségi vizsgák (12.A és 12.B) eredményhirdetésén - 2022.06.20-24.

Ünnepélyes pillanatok, érettségi vizsgabizonyítványt kaptak végzős diákjaink.
Néhány 11. évfolyamos diákunk pedig büszkén vehette át előrehozott érettségi vizsgájának eredményét.
Gratulálunk!

További képek
2021/22 tanév vége - VAKÁCIÓ - 2022.06.18.
Vakáció, vagyis végre szabadság! - Mentovics Éva verse

Szabadságon leszek végre,
holnaptól már nem jövök.
Nem kelteget anya reggel
és az óra sem csörög.
(...)

Elkészült az órarendem,
nézd csak, az lett ráírva;
minden program szünidei
üzemmódhoz állítva.


Tanévzáró ünnepi istentisztelet - 2022.06.18.

2022.06.18 Tanévzáró ünnepi istentisztelettel zártuk be a tanévet a Csokonaiban Ünnepi istentisztelettel, a tanév eredményeinek értékelésével, jutalmazással, jubileumi díjak átadásával búcsúztunk el egymástól. És bezártuk a 2021-2022. tanévet.

További képek
Keresse a Természet Világát! - 2022.06.17.

Ismét csokonais diák pályaműve olvasható a Természet Világa folyóirat diákmellékletében !
Megjelent a Természet Világa 2022. júniusi száma!
Az újságban megjelent a TIT által meghirdetett, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkíró pályázaton Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége kategóriában 1. díjat nyert csokonais diák, Füstös Judit 8 oldalas dolgozata sok-sok képpel.

A dolgozat címe: Kísérlet egy kovácsműhely feltámasztására
Felkészítő tanár: Szabó Zoltánné

A májusi számban Önálló kutatások, elméleti összegzések kategóriában 1. díjat nyert csokonais diák, Füstös János dolgozatát olvashattuk.

A dolgozat címe: Régi utak, csárdák lakhelyem, Gyékényes közelében címmel.
Felkészítő tanár: Szabó Zoltánné

Gratulálunk!

További képek
Vakáció előtt CSENDESNAP - 2022.06.15.

Az utolsó tanítási nap hagyományosan a tanév végi csendesnap programjaival telt a Csokonaisok számára.
A délelőttöt közös áhítat nyitotta meg,majd osztályonként rövid előadásokat hallgathattak a tanulók, illetve kézműves foglalkozáson vehettek részt a felsősök és a gimnazistáink.Természetesen az előadások is interaktív feladatokból épültek fel, önismerettel,erkölcsi kérdésekkel foglalkoztak játékos formában diákjaink, illetve lelki, nyári útravalót kaptak.Vidáman, beszélgetéssel telt a délelőtt. Az emeleti társalgóban ügyes kezek készítettek lámpásokat, hűtőmágneseket, díszes tárolókat a kézműves foglalkozáson. Voltak olyan tanulók is, akik már a következő tanév osztály dekorációját készítették elő. A tanévet záró csendesnap közös, drónnal készített felvétellel zárult az iskola udvarán.

További képek
Megtartották NTP pályázatuk zárórendezvényét a tehetséges csokonaisok - 2022.06.15.
A Nemzeti Tehetség Program keretében 2021.10.01.-2022.06.30. megvalósuló Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása NTP-INOV-21-0015 Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt rendezvényeiről

Iskolánk diákjai 2022. június 15-én zárórendezvényen vettek részt az NTP-INNOV-21-0015 projekt a kedvezményezetti kör kapcsán. A rendezvényt a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium szervezte tehetséges diákjai, a közreműködő pedagógusok számára.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt 4.000.000 Ft támogatásban részesült. A 2021.10.01. induló projekt Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.

A projekt célja, hogy olyan tevékenységet folytassunk iskolánkban, melyben a programok által tanulóink ismeretekkel gazdagodjanak, és emellett nyitottá váljanak a kulturális kifejezés sokfélesége iránt. Alkossanak önkifejezően az életkori sajátosságuk szerint. Szerezzenek gyakorlatot az információ szerzésében és feldolgozásban, problémaérzékenység és problémamegoldó képességük erősödjön, együttműködőkké váljanak; kreativitás, önálló munkavégzés jellemezze munkájukat; szervezési készséget, vezetési képességet fejlesztő tevékenységet végezzenek. Lehetőséget teremtünk az eredetiség és a fantázia megnyilvánulására a problémamegoldás során. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt a kreativitáson, az érzékenységen, logikán és érvelésen keresztül tegyék. Fontos számunkra, hogy a születő anyag tovább gondolható legyen. Adjon lehetőséget a tanulóknak az önirányításra, a független gondolkozásra és cselekvésre és a kommunikációs készségek fejlődésére. Kapjanak a diákok egyénre szóló figyelmet; akár társaitól, akár a programot vezető tanártól vagy más felnőttektől. Fontos, hogy azonnal kézbe fogható legyen minden olyan írásos anyag, képzőművészeti alkotás, amely a témával kapcsolatos. Célunk, hogy továbbtanulásra kész, sokféle kompetenciaterületen megerősített diákokat neveljünk. A program konkrét célja, vezérfonala, hogy iskolánk 230 éves fennállásának méltó módon emléket állítsunk.

A projekt zárórendezvénye a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium dísztermében került megrendezésre mintegy 40 fő felnőtt és diák részvételével. Az érdeklődők meghallgathatták Füstösné Ábrahám Judit - a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium igazgató asszonyának összegző gondolatait. A program a projektben részt vevő tehetséges diákok munkáját összegző videó levetítésével zárult. A projekt a Miniszterelnökség támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.
Az utolsó negyedévet értékeltük iskolánkban - 2022.06.14.

Nagy öröm, hogy sok diákunk vált érdemessé igazgatói dicséretre. Szép tanulmányi versenyeredmények születtek, ragyogó sportsiker valósult meg és a közösségi munkából való részvállalás is meghozta gyümölcsét. Szeretettel gratulálunk az elismeréshez.
Sajnos a képen nem minden diákunk szerepel... A jövő tanévben bepótoljuk!!!
További képek

Megvan a BRONZÉREM! - 2022.06.12.

Országra szóló siker!
Büszkék vagyunk gimnazista fiainkra, akik kitartó munkával elérték az országos harmadik helyet a FINALFOUR-ban!
Ezek a fiúk a sportban és a közösségi életben is kiemelkedően teljesítenek!

Gratulálunk a CSKK edzőinek is! Közös a siker!Tovább a nagyobb képre
A jól megérdemelt kirándulás, „Csokonai nyomdokában” - 2022.06.10.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2021.10.01.-2022.06.30. megvalósuló Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása NTP-INOV-21-0015 Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt rendezvényeiről

2022. június 10-én kiránduláson vett részt az NTP-INNOV-21-0015 projekt egyik mérföldköveként a kedvezményezetti kör. A rendezvényt a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium szervezte tehetséges diákjai, a közreműködő pedagógusok számára.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt 4.000.000 Ft támogatásban részesült. A 2021.10.01. induló projekt Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.

A projekt célja, hogy olyan tevékenységet folytassunk iskolánkban, melyben a programok által tanulóink ismeretekkel gazdagodjanak, és emellett nyitottá váljanak a kulturális kifejezés sokfélesége iránt. Alkossanak önkifejezően az életkori sajátosságuk szerint. Szerezzenek gyakorlatot az információ szerzésében és feldolgozásban, problémaérzékenység és problémamegoldó képességük erősödjön, együttműködőkké váljanak; kreativitás, önálló munkavégzés jellemezze munkájukat; szervezési készséget, vezetési képességet fejlesztő tevékenységet végezzenek. Lehetőséget teremtünk az eredetiség és a fantázia megnyilvánulására a problémamegoldás során. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt a kreativitáson, az érzékenységen, logikán és érvelésen keresztül tegyék. Fontos számunkra, hogy a születő anyag továbbgondolható legyen. Adjon lehetőséget a tanulóknak az önirányításra, a független gondolkozásra és cselekvésre és a kommunikációs készségek fejlődésére. Kapjanak a diákok egyénre szóló figyelmet; akár társaitól, akár a programot vezető tanártól vagy más felnőttektől. Fontos, hogy azonnal kézbe fogható legyen minden olyan írásos anyag, képzőművészeti alkotás, amely a témával kapcsolatos. Célunk, hogy továbbtanulásra kész, sokféle kompetenciaterületen megerősített diákokat neveljünk. A program konkrét célja, vezérfonala, hogy iskolánk 230 éves fennállásának méltó módon emléket állítsunk.

A jól megérdemelt kirándulás, „Csokonai nyomdokában”

A tanév során rengeteget dolgoztunk: verseltünk, alkottunk, előadtunk, kutattunk. Ezért pedig elnyertük jutalmunkat. Egy kirándulás június 10- én Keszthelyen, Nagykanizsán, Tihanyban, Szántódon és ettünk egy jót is a Csillagvár étteremben. Megnéztük a keszthelyi Festetics kastélyt és a vadászkiállítást. Sokat beszéltünk ugyebár Csokonairól, Pálóczi Horváth Ádámról, az ő házát meg is néztük Szántódon. Az egész úgy kezdődött, hogy sorakoztunk és elindultunk a csodás, felcímkézett iskolabuszunkkal Nagykanizsa felé. Kicsit esett az eső, de kibírtuk. Diákjaink ott előadták Csokonai egyik művét, ami nagyon jó volt, beleélték magukat a szövegbe, meg az egész olyan érdekes volt. Aztán elindultunk Keszthely felé. Először a vadászkiállítást néztük meg. Az állatok nagyon élethűek voltak, és maga az egész, mintha ott lennének élőben az állatok. A vasúttörténeti kiállítás… Na, az volt szerintem a legjobb. Gyönyörű volt, nagyon részletes, sőt a vonatok még mozogtak is. A következő állomás a Festetics kastély volt. Nekem tetszett, mert kalauzolt minket az idegenvezető. A szobák is gyönyörűek voltak, de akkor is a könyvtár volt a legszebb. A buszhoz menet a nagy szél ellenére meghallgattunk egy felolvasást. Irány Tihany, elindultunk a Tihanyi echóhoz. A kilátás csodaszép volt. Viszont a szél nagyon fújt. Fagyiztunk egy jót, sőt volt egy élőszobor is, ami sokunkat halálra ijesztett. Csodabuszunk felgurult a kompra, és elhajóztunk Szántódra. A kompon kiszálltunk, nagyon szép volt. Csak kár, hogy rövid volta hajóút. Szántódon elmentünk a Pálóczi-házához, és ott is Csokonai egyik költeményét hallhattuk. Visszafelé megcsodáltuk Fonyódon a Balatont, és indultunk a Csillagvár étterembe. Nagyon finom volt vacsora. Nekem mindenesetre nagyon tetszett ez a nap. Új barátságokat kötöttem, új helyeket ismertem meg és Csokonairól is többet tudok már. A kemény munkának meglett a gyümölcse!
Pálfy Hanga 5. osztályos tanuló beszámolója

A projekt a Miniszterelnökség támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

További képek
Tanév végi néptánc bemutatón Kisiskolásaink! - 2022.06.10.

Elérkezett az év végi táncbemutató ideje. Kisdiákjaink megmutatták, hogy mit tanultak a tanév során a Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskolába járva Kócza Attila tanár úrtól.
Az együttlét, a közös tánc öröme a képeken magáért beszél...

További képek
A Tudásbajnokság Kisiskolás díjazottjai! - 2022.06.09.
Gratulálunk a szép eredményekhez!Édes-papíros - 2022.06.09.
A fenntarthatósági témahét keretében zajlott le az iskolai papírgyűjtés, ennek eredményét hirdettük ki a napokban. Összességében nem elhanyagolható 5340 kg-ot gyűjtöttünk össze, és két olyan osztály is volt, amely több mint egy tonnát hozott.

A dobogósok tortát, csokit, édességet kaptak jól megérdemelt jutalmul.

1.helyezett: 7. osztály (1784 kg)

2. helyezett: 2.a osztály (1450 kg)

3. helyezett: 5. osztály (836 kg)Köszönettel tartozunk a támogató szülőknek, pedagógusoknak, a teljes Csokonais közösségnek!

Melicz Marianna
szervező tanár

További képek
Bozsik-foci - 2022.06.09.

Kisiskolás diákjaink elismerő oklevéllel és boldogan zárták az idei szezont.
Köszönjük Vargáné Szalai Adrienn segítő munkáját!
A Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése. Ennek elérése érdekében a szövetség egységes, átlátható rendszert hozott létre, amely naprakész, hiteles és ellenőrizhető formában regisztrálja a programban résztvevő labdarúgókat.
A verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményeinek.
A program újraindítása révén a tudatosan tervezett és széles körben menedzselt utánpótlás-nevelés révén hamarosan a mainál sokkal több tehetséges fiatal focista kerülhet a pályákra.
Bozsik-foci - 2022.06.09.
A héten megrendezésre került a 4. találkozó.
Emléklappal, éremmel és édességgel fejezték be a szezont a gyerekek..


További képek
Atlétika országos döntőn jártunk - 2022.06.09.
Május 30-31. VI. kcs. Egyéni és váltófutó pályabajnokság (Győr)
Horváth Gellért (11.B) gerelyhajítás 7. hely (48,53 m, új egyéni csúcs)
Ormay Soma (11.B)
-100m síkfutás B döntő 6. hely (11,57 s)
-távolugrás 6. hely (644 cm, új egyéni csúcs)
-4x100m-es váltó 11. hely (46,31 s)
(Nemes Viktor 11.B, Domján Zsigmond 11.B, Peti Soma József 12.B, Ormay Soma 11.B)
Gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!

Felkészítő tanáruk: Peperő Miklós és a testnevelő Kollégák.


További képek
Koszorúcska - 2022.06.08.

8. osztályos tanulóink a farsangra készülve kezdtek társastánc tanulásába. Megtetszett nekik a tánciskola, szerettek együtt lenni, csábító volt a szép ruha - így Koszorúcskát szervezett számukra Berkes Sándor tanár úr.
Érdemes volt készülni, a képek magukért beszélnek....

További képek
Iskolánk 230 éves fennállásának évfordulója - 2022.06.04.

Alapításának kétszázharminc éves évfordulóját ünnepelte a csurgói református intézmény Egy életre szól a gimnázium szellemi útravalója

2022.06.04-én ünnepelte alapításának 230. évfordulóját a csurgói református gimnázium. A jubileumi programsorozat keretében hálaadó istentiszteletet, öregdiák – találkozót, kiállításokat és kulturális rendezvényeket tartottak. A református templomban igét hirdetett Szászfalvi László református lelkipásztor, Isten házában adott át emlékplakettet Füstös János polgármester a város önkormányzata nevében az ősi intézménynek.
A gimnázium épületében összeállított tárlatokon diákok tervezte címereket, Csokonai versek illusztrációit, valamint hosszú időre visszamenőleg tablókat és évkönyveket láthattak a vendégek. A gyerekek pedig a Szegény Zsuzsi a táborozáskor című vers dramatizált feldolgozását is bemutatták.
A budapesti Pánovics Donát, az 1993 után végzett fiatal öregdiákok vezetője személyes emlékeit felidézve kiemelte, hogy milyen szellemi útravalót kapott egy életre az intézménytől. A közös ünneplés végén a mostani csokonais diákok, az öregdiákok és a vendégek a 230-as számot formázták meg az iskola udvarán.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2021.10.01.-2022.06.30. megvalósuló Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása NTP-INOV-21-0015 Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt rendezvényeiről

2022. június 4-én iskolánk 230 éves fennállásának ünnepén tartotta az NTP-INNOV-21-0015 projekt egyik mérföldkövét a kedvezményezetti kör. A rendezvényt a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium szervezte tehetséges diákjai, a közreműködő pedagógusok, az Öregdiákok, a Fenntartó Somogyi Református Egyházmegye és a meghívott vendégek számára.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt 4.000.000 Ft támogatásban részesült. A 2021.10.01. induló projekt Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.

A projekt célja, hogy olyan tevékenységet folytassunk iskolánkban, melyben a programok által tanulóink ismeretekkel gazdagodjanak, és emellett nyitottá váljanak a kulturális kifejezés sokfélesége iránt. Alkossanak önkifejezően az életkori sajátosságuk szerint. Szerezzenek gyakorlatot az információ szerzésében és feldolgozásban, problémaérzékenység és problémamegoldó képességük erősödjön, együttműködőkké váljanak; kreativitás, önálló munkavégzés jellemezze munkájukat; szervezési készséget, vezetési képességet fejlesztő tevékenységet végezzenek. Lehetőséget teremtünk az eredetiség és a fantázia megnyilvánulására a problémamegoldás során. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt a kreativitáson, az érzékenységen, logikán és érvelésen keresztül tegyék. Fontos számunkra, hogy a születő anyag továbbgondolható legyen. Adjon lehetőséget a tanulóknak az önirányításra, a független gondolkozásra és cselekvésre és a kommunikációs készségek fejlődésére. Kapjanak a diákok egyénre szóló figyelmet; akár társaitól, akár a programot vezető tanártól vagy más felnőttektől. Fontos, hogy azonnal kézbe fogható legyen minden olyan írásos anyag, képzőművészeti alkotás, amely a témával kapcsolatos. Célunk, hogy továbbtanulásra kész, sokféle kompetenciaterületen megerősített diákokat neveljünk. A program konkrét célja, vezérfonala, hogy iskolánk 230 éves fennállásának méltó módon emléket állítsunk.

A kiállításmegnyitó és a konferencia eredményesen zárult, a projekt kedvezményezettjei nagyon sokoldalúan bemutatták a diákság és az iskola mai kapcsolatát, alkotó, hagyományőrző tevékenységüket. A jövőben készülünk egy országjáró kirándulásra is Csokonai nyomdokán.

A projekt a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

További képek


Tovább a nagyobb képre
Anyám tyúkja - 2022.06.03.

Nagy János fafaragó mester Petőfi Sándor: Anyám tyúkja c. vers által ihletett szoboregyüttesének avatóján Kisiskolánk 2.a osztályos tanulói szavalták el a verset.

Vargáné Szalai Adrienn tanítónő kísérte el tanulóit.

További képek
A nemzeti összetartozás napja. - 2022.06.03.

Ma emlékeztünk meg iskolánkban a nemzeti összetartozás napjáról. Ünnepi műsorral a 11. A osztály készült.

Felkészítő tanáraik: Turjanica Anzselika és Kissné Gulyás Gabriella.

További képek
Csokonai-hete a Csokonaiban /május 30 – június 3. / - 2022.06.03.

Iskolánkban a szombati jubileumi ünnepséget megelőző hét délutánjai a 230. évforduló és Csokonai Vitéz Mihály szellemében teltek.
Hétfőn - délután filmvetítés volt a diákság számára, ahol a költő ismert műveiből készült előadások felvételeit tekintették meg a csokonaisok.
Kedden - iskolatörténeti vetélkedőn vettek részt a felsős tanulók. A versengő csapatokat 6-8 tanuló alkotta. A játékos feladatok felidézték az iskola életében jelentős szerepet játszó eseményeket, személyeket, mérföldkövet jelentő dátumokat. A vetélkedőt a "Pál utcai lányok” csapata nyerte, második helyezést ért el a Dzsingo Geng, harmadik helyen végzett a Neverland csapat. Az első és a harmadik helyezett csapat ötödik osztályos lányokból állt, a második helyezettek nyolcadikosokból verbuválódtak. (díjosztó a képeken)
Szerdán - délután „Csokonairól, Csokonaitól” címmel szavalóversenyen mérhették össze versmondó tudományukat a tanulók. Tratnyek Sára 9. A, Gorján Annamária, Jónás Mirella, Zöldvári Zsombor 6. osztályos, Pálfy Hanga Boróka 5. osztályos tanuló részesült díjazásban. (díjosztó a képeken)
Csütörtökön - a gimnázium tanulói személyiségtesztet töltöttek ki, a felsős gyerekek pedig közlekedésbiztonsági, kerékpáros ügyességi versenyben vetélkedtek.
Pénteken - QR-kód segítségével kellett feladatokat megoldani az iskola parkjában. Aki teljesítette a sétát, az édes jutalomban részesült.
Minden délutánra jutott egy-egy játékos feladat, de közben lázas készülődés folyt a háttérben a szombati ünnepségre, az iskolánk fennállásának 230. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatra.

További képek
Nyílt napon jártak a CSKK-nál kisdiákjaink - 2022.05.31.

További képek
Elismeréseket osztottunk ma a Csokonaiban - 2022.05.31.

2022.04.01-én immár XXV. alkalommal került megrendezésre a Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó Verseny. Itt Kovács Kata Zsófia a 8. osztályosok csoportjában első lett,
Tratnyek Sára a 9. osztályosok között negyedik helyen végzett, díjaikat ma vehették át az iskolában.

Felkészítő tanáruk: Kazinczy Enikő

Atlétika - Egyéni és váltófutó pályabajnokság, kislabda hajítás - a diákolimpia országos döntőjén szerzett rangos helyezést diákunk Schumann Áron Attila 8. o. tanuló, az atlétika egyéni és váltófutó pályabajnokság országos döntőjén (Győr, 05.25.), kislabdahajítás versenyszámban bronzérmet szerzett. Eredménye: 75,52 m.

Felkészítő tanára: Peperő Miklós

Gratulálunk!
Eredményes versenyzőink - 2022.05.26.

Gratulálunk Pálfy Hanga Boróka 5. osztályos tanulónknak a Tudásbajnokság tanulmányi verseny megyei döntőjén elért szép eredményeiért. Anyanyelvből 2. helyezést, természetismeretből 1. helyezést ért el.
Gratulálunk Rávai Lara Éva 5. osztályos tanulónknak, aki az Országos honismereti tanulmányi versenyen indult, és megyei 4., országos 10. helyezést ért el.

További sikereket kívánunk!
230 év - 2022.05.25.
Iskolánk 230 éves fennállásának megünneplése alkalmából életre hívtuk Csokonai Facebook oldalát.
Íme Csokonai,
"Ha most feltámadna s eljőne közétek,
Minden dolgát szemfényvesztésnek hinnétek." - Arany Jánost idézve.

Fogadják, fogadjátok humorral és szeretettel az oldal tartalmát!
Tovább az oldalra
Atlétika - Egyéni és váltófutó pályabajnokság, kislabda hajítás - 2022.05.25.

Atlétika - Egyéni és váltófutó pályabajnokság, kislabda hajítás - a diákolimpia országos döntőjén szerzett rangos helyezést diákunk Schumann Áron Attila 8. o. tanuló, az atlétika egyéni és váltófutó pályabajnokság országos döntőjén (Győr, 05.25.), kislabdahajítás versenyszámban bronzérmet szerzett. Eredménye: 75,52 m.
Felkészítő tanára: Peperő Miklós

Gratulálunk!
Jutalmazás a Kisiskolában - 2022.05.25.

Gratulálunk Kiss Virág 1.osztályos tanulónknak a Tudásbajnokság tanulmányi verseny megyei döntőjén elért szép eredményeiért. Olvasásból, matematikából és környezetismeretből elért 4. 2. és 2. helyezésért!
Valamint a Teki-Totó bronz fokozatához matematikából.
IV. Jótékonysági batyus bál a Csokonaiban 2022 - 2022.05.21.

Köszönet a Szülői Szervezetnek a szervezésért, végzős Diákjainknak a szép táncért.

Felkészítő tanáruk: Berkes Sándor

Tovább a videóra
Ismét foci... - 2022.05.21.
A napokban megrendezésre került a Bozsik foci 3. fordulója az 1. és 2. korcsoportosaink számára.⚽
További képekKedves Szülők!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe azt a lehetőséget, hogy adójuk 1%-ával is segíthetik
a Csurgói Református Gimnáziumért Alapítványt (Adószám: 19199885-1-14), vagy
a Kovács Andor Alapítványt (Adószám: 18769777-1-14), esetleg
a Matoltsy Könyvtárpártoló Alapítványt (Adószám: 18774685-1-14).
A második 1%-ot a Református Egyház (technikai szám: 0066) támogatására fordíthatják!

Segítsen, hogy segíthessünk!

Köszönjük!
Megjelent a Természet Világa 2022. májusi száma! - 2022.05.19.

Az újságban olvashatjuk a TIT által meghirdetett, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkpályázaton Önálló kutatások, elméleti összegzések kategóriában 1. díjat nyert csokonais diák, Füstös János 8 oldalas dolgozatát sok-sok képpel a diákmellékletben
- Régi utak, csárdák a lakhelyem, Gyékényes közelében címmel.

Felkészítő tanár: Szabó Zoltánné

További képek

2022.05.17. Megszületett iskolánk 230 éves fennállásának ünnepére az új logó
- Pákozdy Anna 10. A osztályos tanulónk alkotása.

Büszkeségünk és örömünk...Tovább a nagyobb képre
Újabb csokonais siker! - 2022.05.17.
Iskolánk 8. osztályos diákjai közül két csapat,
Kovács Kata Zsófia és Csapó Vanda,
valamint Kardos Boglárka, Varga Réka és Schumann Áron

nagy sikerrel szerepeltek a Hebe kft. által kiírt Biblia - a világ legolvasottabb könyve elnevezésű országos versenyen. Mindkét csapat a második helyezést szerezte meg.

Felkészítő tanár: Weisingerné Barbér Katalin

Gratulálunk nekik!
Logó a Csokonainak - 230 év - 2022.05.16.

Iskolánkban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából az innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő program keretében komplex tehetséggondozó program zajlik.
Képzőművészeti tehetséggondozás keretében iskolai logót készítünk. Több elképzelés született, majd ebből fog elkészülni, megszületni iskolánk 230 éves fennállásának emléklogója. Már várjuk...

További képek
Medve matek - 2022.05.11.
Medve matek - szép eredmények a matematikaversenyen
A matematika nem a legnépszerűbb tantárgy a diákok körében,
szerdán mégis lelkes gimnazistákkal indultunk Kaposvárra,
a Medve Szabadtéri Matematikaversenyre. A remek kezdeményezés már több mint 20 éves.
A háromfős csapatok 3 órán keresztül matematikai-logikai feladatokat oldanak meg csodaszép környezetben, a jó levegőn. Ebben az évben okostelefonos versenyzésre neveztünk, a feladatokat kapták és a választ adták az eszközön.
Iskolánk mind a hét csapata ezüst minősítéssel végzett, a Jegesmedve (11-12. évfolyam) kategóriában
az I. helyezést hozta el a Csokonais csapat:
Zámbó Kata Krisztina, Hrankai Adrián és Melles Márk 12.A osztályos tanulók.
Felkészítő tanárok: Fekete Istvánné, Melicz Marianna, Tomasics Ferenc

Gratulálunk!
Testünk a csoda Interaktív Kiállítás - 2022.05.06.

Testünk a csoda Interaktív Kiállításon Kisiskolásaink a Csurgói Történelmi Parkban!
További képek
Szép sportsikerek! - 2022.05.06.

Iskolánk diákjai részt vettek a IV. kcs-os atlétika egyéni és váltó diákolimpia megyei döntőn.
Küldöttségünk tagjai: Fidler József Mihály (9.B), Horváth Szabolcs, Kránicz János, Schumann Áron Attila (8.o.).

Jelentősebb eredményeink:
Fidler József Mihály: 100 m síkfutás 3. hely (12,3 s)
Kránicz János: kislabdah. 3. hely (60,10 m),
Schumann Áron Attila: kislabdah. 1. hely (75,88 m), távolugrás 1. hely (563 cm), 100 m síkfutás 2. hely (legjobb ideje: 12,0 s)
Felkészítő tanár Peperő Miklós

Gratulálunk!
BOZSIK PROGRAM - -GRASSROOTS - 2022.05.04.

Megrendezték az 1. és 2. korcsoportos kis focistáink soron következő Bozsikos találkozója a héten!

További képek
Az ANYUKÁKAT, NAGYMAMÁKAT ünnepeljük a héten iskolánkban - 2022.05.04.

Sok boldogságot kívánnak gyermekeik az Édesanyáknak!!! 😘
"Ó ha cinke volnék, útra kelnék,
hömpölygő sugárban énekelnék -
minden este morzsára, buzára
visszaszállnék anyám ablakára.
Ó ha szellő volnék, mindig fújnék,
minden bő kabátba belebújnék -
nyári éjen, morzsára, buzára
visszaszállnék anyám ablakára.

Ó ha csillag volnék, kerek égen,
csorogna a földre sárga fényem -
jaj, de onnan vissza sose járnék,
anyám nélkül mindig sírdogálnék."

További képek
Ballagás 2022 a Csokonaiban - 2022.04.30.
"Ballagásod eljött,
érezd, itt a vége,
gyermekből a felnőtt
feltekint az égre!
Várva új csodákat,
biztató szerelmet,
s mit senki nem láthat,
égbeli kegyelmet!"


További képek a Facebookról

További képek a Google fotótárból
Sportsikereink - 2022.04.29.

A Csokonai V. M. Református Gimnázium 11. évfolyamos (VI. kcs-os) diákjai április 25-26-án részt vettek a Kaposváron rendezett V-VI. korcsoportos atlétika pályabajnokság diákolimpia megyei döntőjén, ahol nagyon szép eredmények születtek.

Az 5 fős küldöttség (Domján Zsigmond, Horváth József Gellért, Nemes Viktor, Ormay Soma, Sótonyi Gergő) a nevezett 6 versenyszámból mindegyiket megnyerte és szerzett még számos dobogós helyezést, 4 versenyszámban (gerelyhajítás, távolugrás, 100m síkfutás, 4x100-as váltó) pedig elérte az országos döntőre jogosító szinteket is.

A fontosabb eredmények a következők:
Domján Zsigmond: 100m síkfutás 3. hely(11.98s)
Horváth József Gellért: Gerelyhajítás(800g) 1. hely (47.38m) -> OD
Nemes Viktor: Súlylökés(6kg) 1. hely (11.13m), Gerelyhajítás(800g) 3. hely(36.86m), távolugrás 3. hely (546cm)
Ormay Soma: 100m síkfutás 1. hely (legjobb ideje 11.1s) -> OD, távolugrás 1. hely (613cm) -> OD, súlylökés(6kg) 2. hely (10.90m), gerelyhajítás(800g) 2. hely (40.98m)
Nemes Viktor, Domján Zsigmond, Horváth József Gellért, Ormay Soma: 4x100m váltófutás 1. hely (46.85s) -> OD
Nemes Viktor, Domján Zsigmond, Sótonyi Gergő, Ormay Soma: 4x400m váltófutás 1. hely (4:07.59perc)

Országos döntő: Győr, május 30-31.

Felkészítő tanár: Peperő Miklós és a testnevelő Kollégák.

Gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!!

További képek
Atlétikai ötpróba - 2022.04.28
Iskolánk IV. kcs-os atlétikacsapata részt vett az atlétika ötpróba bajnokság diákolimpia megyei döntőjén, mely Kaposváron került megrendezésre.

A Fidler József Mihály (9.B), Horváth Szabolcs, Kránicz János, Kránicz Kristóf, Schumann Áron Attila (8.o.) alkotta csapat szép egyéni teljesítményekkel 3298 ponttal a 2. helyen zárt.

A verseny legjobbja Schumann Áron Attila lett (901p), aki így továbbjutott az országos döntőre is, amely május 26-án, Győrben kerül megrendezésre.

Gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!

Felkészítő: Peperő Miklós További képek
GÁRDONYI 100: VENDÉGÜNK VOLT AZ ÍRÓ DÉDUNOKÁJA - 2022.04.27.
A Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából hirdetett emlékév programsorozatának első állomásaként konferenciát tartottak az egri érseki palotában április 26-án.
De még a nyitórendezvény előtt, április 22-én, a Csokonai napon a mi diákjainknak tartott előadást Keller Péter, az író dédunokája.
Ő nem egyszerűen rokona Gárdonyinak, hanem szellemi örökségének továbbvivője és gondozója is.
Egri csillagok címmel a felsősöknek tartott előadásából megismerhettük Gárdonyi sokoldalúságát (a fotográfust, régészt, festőt...), a regény megírásának hátterét, a Titkosnapló titkait.

A gimnazistáknak az író búcsúszavait idézve (Isten az én szívemben lakik) bőven adott elgondolkodni valót a nyelvhasználatról, istenkapcsolatról, kritikus olvasásról.


Szerenádoztak végzős diákjaink - 2022.04.27.


Tovább a nagyobb képre
Keresse a pályamunkákat a Természet Világában! - 2022.04.26.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meghirdetett, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkíró pályázaton indultak iskolánk tanulói.

Az Egészségtudományi kategóriában Mellesné Fonyogáb Kornélia és Varga Jolán tanárnők felkészítésével
Kránitz Kornélia 12. A osztályos tanuló és Hajdú Csanád 12. B osztályos tanuló pályamunkájukkal különdíjasok lettek.

Az Önálló Kutatások és Elméleti Összegzések kategóriában Szabó Zoltánné tanárnő felkészítésével
Füstös János 11. A osztályos tanuló első díjas,
Természettudományos múltunk felkutatása és a kultúra egysége kategóriában
Füstös Judit 12. A osztályos tanuló első díjas,
Peti Soma József 12. B osztályos tanuló második díjas lett.

Tanulóink felkészítő tanáraikkal, szüleikkel meghívást kaptak a pályázat díjátadó ünnepségére Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermébe, ahol 5 perces előadás keretében be is mutatták díjazott pályamunkáikat.
Gratulálunk!

További képek
Fizika feladatok megoldásában remekeltek a Csokonais diákok - 2022.04.26.
2022.04.01-én immár XXV. alkalommal került megrendezésre a Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó Verseny. A versenyt a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium rendezi meg 8-12. évfolyamos diákok részére. (Ebben a tanévben először, kísérleti jelleggel 8. osztályosok számára is versenyzési lehetőséget biztosítottak. Az általános iskolák bevonását a tapasztalatok alapján a következő tanévtől tervezik.)

A versenydolgozatok megírásán a diákok saját iskolájukban dolgozhattak, és ezek értékelése évfolyamonként történt. A magas színvonalú feladatok javítása helyben történt, majd ezek felülvizsgálatát a versenybizottság az ezzel megbízott szakértő tanárok segítségével végezte.

A versenyen résztvevő diákjaink eredményesen mutatkoztak be.
A nyertesek ismertetésére április 25-én került sor online módon, a teams platformon keresztül:

Kovács Kata Zsófia a 8. osztályosok csoportjában első lett.
Tratnyek Sára a 9. osztályosok között negyedik helyezett lett.
Peti Soma József negyedik és Melles Márk hatodik helyen végzett a 12. évfolyamosok versenyében .

A díjakat postán küldik meg. Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!

Kovács Kata Zsófia az Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny két fordulója után bejutott a Győrött megrendezésre kerülő országos döntőbe is.
Szívből szurkolunk neki és sok sikert kívánunk neki a következő megmérettetéshez május 20-22-én!

Felkészítő tanár: Kazinczy Enikő
Ismét országos MOZAIK siker 8. osztályban - 2022.04.25.

A MOZAIK Kiadó országos tanulmányi versenyén kémia tantárgyból Kovács Kata Zsófia 8. osztályos diákunk vett részt. Az online fordulók megoldásaival a döntőbe jutott, amit az ország különböző pontjain szerveztek – újra jelenléti formában. Zsófi Pécsett a döntő fordulóban is nagyszerűen teljesített, országos 2. helyezett lett. A díjat Szegeden vette át.

Gratulálunk Zsófi! Nagyon büszkék vagyunk rád!

Felkészítő tanár: Mellesné Fonyogáb Kornélia
A Csokonai nap kisiskolás versenyei - 2022.04.21.

Kisdiákjaink matematikából, szépírásból, vers és mesemondásból valamint daléneklésből versengtek.
Gratulálunk a tanulmányi versenyeken elért szép eredményekhez

További képek
CSOKONAI NAP iskolánkban - 2022.04.21.

A mai nap diákjaink különböző előadásokon, tanulmányi versenyeken és sportrendezvényeken vehettek részt!
Közben megemlékeztünk iskolánk névadójáról, Csokonai Vitéz Mihályról.

Köszönjük a résztvevőknek, az előadóknak és a szervezőknek a tartalmas, mozgalmas és mindenekelőtt élvezetes napot.

További képek

Matoltsy-ösztöndíjasaink - 2022.04.13.
A húsvéti istentiszteletet követően került sor a Matoltsy-ösztöndíjak kiosztására. Matoltsy Sándor, iskolánk egykori igazgatótanács elnöke, akire második iskolaalapítóként tekintünk.

Az iskola iránti szeretetből és hűségből, édesapja iránti tiszteletből fia, Dr. Matoltsy Sándor Gedeon az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Humbold-díjas kutató professzor, hagyatékából nagylelkűen támogatta iskolánkat.

Ennek köszönhetően minden évben tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a kiemelkedő teljesítményt elérő tanulók. Matoltsy ösztöndíjas diákjaink a 2021/22. tanév első félévének kiemelkedő munkája eredményeként (balról jobbra haladva a képen)
Füstös Judit 12.A, Bordás Gergő Kende 12.B, Peti Soma József 12.B, Füstös János 11.A, Holczer Dávid 11.A, Bertók Eliza 12.A, Tóth Eszter 9.B, Nemes Tamás 11.A, Csányi Boglárka 11.A tanulók lettek.

Gratulálunk díjazottjaink féléves, kiemelkedő teljesítményéhez!
Húsvéti ünnepi istentisztelet a Csokonaiban - 2022.04.13.


További képek
Megemlékezés a Holokausztról - 2022.04.13.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.
1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.
Beiskolázási tájékoztató - 2022.04.12.


Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy iskolánkba a 2022/23-as tanévre
az első osztályosok beiratkozásának helye és ideje:
8840 Csurgó, Széchenyi tér 9. (a Gimnázium épületében)

2022. április 21-én (csütörtökön) 8:00-17:00
és
22-én pénteken: 8:00-17:00 között.


Tovább a tájékoztató anyagára
Kisiskolánk büszkeségei - 2022.04.12.
A harmadik negyedévet értékeltük ma Kisiskolánkban.
Kisdiákjaink szorgalmas versenyzéssel, szakköri munkával érdemelték ki a dicséretet.

Gratulálunk!Költői est Holczer Dáviddal - gimnáziumunk tanulójával. - 2022.04.11.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2021.10.01.-2022.06.30. megvalósuló Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása NTP-INOV-21-0015 Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt rendezvényeiről:

2022. április 11-én költői estet rendezett meg az NTP-INNOV-21-0015 projekt egyik mérföldköveként a kedvezményezetti kör. A rendezvényt a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium szervezte tehetséges diákjai, a közreműködő pedagógusok, az Öregdiákok, és a csurgói meghívott vendégek, érdeklődők számára.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Csokonai nyomdokán „gondolkoztató tanítással” című projekt 4.000.000 Ft támogatásban részesült. A 2021.10.01. induló projekt Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.

A projekt célja, hogy olyan tevékenységet folytassunk iskolánkban, melyben a programok által tanulóink ismeretekkel gazdagodjanak, és emellett nyitottá váljanak a kulturális kifejezés sokfélesége iránt. Alkossanak önkifejezően az életkori sajátosságuk szerint. Szerezzenek gyakorlatot az információ szerzésében és feldolgozásban, problémaérzékenység és problémamegoldó képességük erősödjön, együttműködőkké váljanak; kreativitás, önálló munkavégzés jellemezze munkájukat; szervezési készséget, vezetési képességet fejlesztő tevékenységet végezzenek. Lehetőséget teremtünk az eredetiség és a fantázia megnyilvánulására a problémamegoldás során. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt a kreativitáson, az érzékenységen, logikán és érvelésen keresztül tegyék. Fontos számunkra, hogy a születő anyag továbbgondolható legyen. Adjon lehetőséget a tanulóknak az önirányításra, a független gondolkozásra és cselekvésre és a kommunikációs készségek fejlődésére. Kapjanak a diákok egyénre szóló figyelmet; akár társaitól, akár a programot vezető tanártól vagy más felnőttektől. Fontos, hogy azonnal kézbe fogható legyen minden olyan írásos anyag, képzőművészeti alkotás, amely a témával kapcsolatos. Célunk, hogy továbbtanulásra kész, sokféle kompetenciaterületen megerősített diákokat neveljünk. A program konkrét célja, vezérfonala, hogy iskolánk 230 éves fennállásának méltó módon emléket állítsunk.

A költői est eredményesen zárult, a projekt kedvezményezettjei saját verseiket Csokonai Vitéz Mihály költeményeit és a Csokonairól verselő szerzők műveit mondták el, olvasták fel a közönségnek. A fiatal költőt Holczer Dávidot kérdezték verseiről, világképéről, hétköznapjairól. A beszélgetés során szó esett a pályakezdés nehézségeiről és szépségeiről, a költészet ünnepén megidéztük Csokonai Vitéz Mihály és Bertók László poézisét.

A szerzővel beszélgetett Violáné Bakonyi Ibolya.

A projekt a Miniszterelnökség támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

További képek
Költészet napja az Iskolánkban - 2022.04.11.

„Megszületett a Gát utca 3 szám alatt
hatodik gyermekként erre a világra;
Ő, kié nem lehetett a tó a jég alatt,
kinek följebb nem juthatott virága.”
(Móritz Mátyás)

Iskolánk 11. B osztályos diákjai a tegnapi napon emlékeztek meg nagy költőnk, József Attila születésnapjáról. A költő 1905. április 11-én született. 1964 óta ezen a napon ünnepeljük A magyar költészet napját. A jeles alkalomból a diákok 20. századi alkotók József Attiláról szóló verseit szedték csokorba, így állítva emléket neki.

Felkészítő: Weisingerné Barbér Katalin

További képek
Költészet napja - 2022.04.11.

Tovább a videóra
Iskolánk büszkeségei - 2022.04.11.

A harmadik negyedévet értékeltük ma iskolánkban.
Nagy öröm, hogy ennyi diák részesülhetett igazgatói dicséretben szorgalmas tanulmányi vagy közösségi munkájáért.
Passió előadás - 2022.04.08.


Szeretettel várunk mindenkit!Emlékgyűjtés Csokonairól - 230 év - 2022.04.06.


Iskolánkban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából az innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő program keretében komplex tehetséggondozó program zajlik.
Tanulóinkkal felkerestük Csurgó Csokonaihoz kapcsolódó emlékhelyeit, a relikviákat, műalkotásokat.
Az adott helyszínen ismertettük a költő és városunk kapcsolatát, bemutattuk az emlékhelyeket, az alkotások keletkezéséről beszéltünk.

További képek
Költészet napjára készülve! - 2022.04.06.
"Meg nem írt verseimről":

a Költészet Napja a Csokonai gimnáziumban
Holczer DáviddalTovábbi információ - jelentkezés az előadásra
Az Anyanyelvi Szakkörünk dicséretben részesült! - 2022.04.06.
Az 5. osztályos csoport tanulói -Boros Annamária, Pálfy Hanga Boróka, Rávai Lara Éva - ebben a tanévben kezdte meg anyanyelvi szakköri tevékenységét.
A Magyar Katolikus Rádió " Szóról szóval" című műsorában kéthetente elhangzó példamondatok kiejtés ( hangsúly) jelölését végzik példás szorgalommal. Munkájuk elismeréseként jutalomban részesültek. További eredményes munkát, jó megfejtéseket kívánunk!

Felkészítő tanáruk Kósáné Kisgéczi Gabriella
Filharmónia előadáson a Csokonais diákok! - 2022.04.01.

Éljen az Opera kommandó!🎼

További képek
Virtuális Valóság (VR) a Városi Könyvtárban - 2022.03.30. és 31.

A Városi Könyvtár mozgalmas két napon van túl, közel 200 diákot fogadtak a könyvtárban!
A Mosolygyár Egyesület-nek köszönhetően izgalmas Virtuális Valóság (VR) játékokkal és élményprogramokkal várták a gyerekeket és tanáraikat. A VR szemüvegek segítségével olyan izgalmas és érdekes helyekre repítették el a tanulókat, mint Párizs, Tokió, Izland, de nem maradtak ki az egyiptomi piramisok, a sarki fény megcsodálása sem. Sőt, a bátrak még jegesmedvék és cápák között is járhattak.
Ezeken kívül nagy sikert aratott a Beat Saber, ami egy zenés-fénykardozós VR játék. Sokak kedvence pedig a hullámvasutazás volt, ahol a még valóságosabb élményt egy mozgásszimulátor is segítette.
A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 10. osztályosai és 5-6. osztályos tanulószobásai, valamint a diákokat kísérő pedagógusok is nagy élvezettel játszottak! A Mosolygyár Egyesület munkatársainak pedig Mi is köszönjük a lehetőséget!

További képek
Ismét színház! - 2022.03.23.

🎭Ma délelőtt színházi előadáson vettek részt alsós diákjaink!😃
(A darab címe: Merlin a varázsló)

További képek
Díjeső a Kisiskolában! - 2022.03.29.

A ma reggeli áhítatunk után sor került a Tudásbajnokság nevű tanulmányi verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. A díjakat arany, ezüst és bronz fokozatban iskolánk Igazgatónője adta át személyesen a gyerekeknek.
Gratulálunk a versenyekben való szép eredményekhez, és biztatunk mindenkit a jövőbeli megmérettetésekre!

További képek
Ismét egy nagyszerű siker! - 2022.03.25.A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meghirdetett, a Természet Világa tudományos ismeretterjesztő folyóirat által lebonyolított diák-cikkíró pályázaton indultak iskolánk tanulói.

Az Egészségtudományi kategóriában Mellesné Fonyogáb Kornélia és Varga Jolán tanárnők felkészítésével
• Kránitz Kornélia 12. A osztályos tanuló
• Hajdú Csanád 12. B osztályos tanuló.


Az Önálló Kutatások és Elméleti Összegzések kategóriában Szabó Zoltánné tanárnő felkészítésével
• Füstös Judit 12. A osztályos tanuló,
• Peti Soma József 12. B osztályos tanuló,
• Füstös János 11. A osztályos tanuló.


A zsűri mindegyik pályamunkát díjazásra érdemesnek ítélte,így meghívást kaptak valamennyien felkészítő tanáraikkal, szüleikkel együtt a pályázat díjátadó ünnepségére Budapestre, 2022. április 25-én 14 órára a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Felolvasótermébe, ahol 5 perces előadás keretében be is mutatják díjazott pályamunkáikat.

Gratulálunk!
Honismereti verseny a millenniumi ünnepségek 125. évfordulója alkalmából - 2022.03.23.

Budapesten, a Honismereti Szövetség három fordulós versenyén 63 csapatból kerültünk be az első 12 közé. Az írásbeli feladatok után a Nemzeti Múzeum dísztermében egy izgalmas, mozgalmas vetélkedőn vehettek részt diákjaink. Két feladattal előre kellett készülni: a „boldog békeidők” korszakának SWOT-analízisét beküldeni, a helyszínen három perces előadásban összefoglalni, és egy adott szituációt két percben, történelmi jelmezben előadni. Emellett a vetélkedőn a megadott szakirodalom apró részleteinek ismeretét is számonkérték. Csapatunk remekül teljesített, és nagyon szoros versenyben a harmadik helyezést érte el!
A tanulók jutalma: ingyenes részvétel a XXVI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián (Sátoraljaújhely, aug. 1-5.) és egy három napos honismereti kirándulás (Pannonhalma, Veszprém, Balatonfüred).

Gratulálunk!

A csapat tagjai: Hajdu Bíborka 9. A., Kovács Kata Zsófia 8. o., Tóth Eszter 9. B.
Felkészítő: Violáné Bakonyi Ibolya könyvtárostanár

További képek
Mozaik siker 8. osztályban! - 2022.03.23.
A Mozaik Kiadó országos internetes tanulmányi versenyén Kovács Kata Zsófia 8. osztályos diákunk kémia tantárgyból az országos döntőbe jutott.

A döntő 2022. április 9-én kerül megrendezésre Pécsett.

Gratulálunk az elért eredményhez és további sikereket kívánunk!

Felkészítő tanára Mellesné Fonyogáb Kornélia.
Ma van a VÍZ világnapja! - 2022.03.22.

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény.
Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.
A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.

További információ
💵 Pénz7 az iskolában 💰 - 2022.03.21.
Nyolcadik alkalommal indult el március 7-én a PÉNZ7, vagyis a Pénzügyi és vállalkozói témahét az iskolai tanrendbe illeszkedve. Célja, hogy a diákok gyakorlati pénzügyi ismeretanyaggal bővíthessék tudásukat. A témahét címe 2022-ben: a Pénzügyi tervezés, megtakarítások. A diákok a vállalkozási témák mellett a családi költségvetés-készítés, okos bankolás, hitelezés, vagy a befektetés elemi tudnivalóival is megismerkedhetnek. A témahét előadója az iskolánkban Kazinczy Enikő tanárnő volt. Mivel idén a témahét egybeesik a nemzeti ünnepünkre való készülődéssel, az iskolai könyvtár egy olyan kiállítással tisztelgett az 1848-as szabadságharc emléke előtt, amelyben a Nagykönyvtár érem- és bankjegygyűjteményének korabeli pénzeit, a Kossuth-bankókat láthatták a tanulók. A szabadságharc leverése után a Kossuth-bankókat a megszálló osztrák hadsereg parancsnokai több helyen nyilvánosan elégették, birtoklásukért börtön járt. A nép azonban a hatalom megtorlásától való félelme ellenére is megőrizte és rejtegette, mint a forradalom és szabadságharc becses emlékét, különleges ereklyéit.

További képek
Kirándult az 5. osztály - 2022.03.21.
Egy örömteli napot tudhatunk maguk mögött az 5. osztály tanulóival. A kaposvári Csiky Gergely színházban néztük meg a Madagaszkár című előadást. "Julien király, a gyűrűsfarkú maki, Alex, az oroszlán, Marty, a zebra és Gloria a víziló és Melman, a zsiráf: minden szülő őszinte öröme, ha az említett szereplők megemlítése mosolyt csal gyermeke arcára.
A népszerű, világsikert hozó mesemozi után néhány éve Londonban bemutatták a Dreamworks filmje alapján készült musicalt. Ahogyan kedvenc állataink kalandos útjaik során eljutottak a Földgolyó számos szegletébe, úgy a tomboló, teltházas estékkel játszott zenés darab azóta szintén megkerülte majdnem az egész Földet, mindenhol zajos sikert aratva. Állatkerti szökevényeink most Kaposvárra, éppen a Csiky színpadára érkeznek, hogy megmutassák nekünk az igaz barátságba vetett hitet, és elvarázsoljanak kicsiket és nagyokat egyaránt. Az előadás közép-kelet európai, így magyarországi ősbemutató is egyben.
A Dreamworks Madagaszkár című családi musicaljét Olt Tamás rendezésében láthatja a közönség."
Osztályfőnök Molnár-Szabó Tünde.
A Csokonais 7. osztály télbúcsúztató kirándulása. - 2022.03.21.

Színházzal kezdtük, mert a színázbajárást is megszerettük. A Madagaszkár után egy kis egészségtelen, de finom hamburgerezés, fagyizás, majd egy jó hosszú városnézős korzózás után irány a jégpálya. Fantasztikus másfél óra volt, megismerkedtünk a jéggel, a korcsolyázás alapjaival miközben rengeteget nevettünk. Mert szeretünk együtt lenni…
Osztályfőnök Szabó Zoltánné.

További képek
Meghívó a leendő 1. osztályosok és szüleik számára - 2022.03.11.

Szeretettel várunk Minden Érdeklődőt!

2022.03.17. (csütörtök) 16:30-tól
Ideiglenes felvételi jegyzék 2022-23 tanévre
Március 15. - 2022.03.11.

"Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idők végéig megmaradnak,
Mint csillagok, ragyognak boldogan
S fényt szórnak minden születő tavasznak."
/Juhász Gyula: Március idusára/
A 9. évfolyam megemlékező műsorával ünnepeltünk.
Felkészítő tanárok: Majzik Valéria, Sipos Marianna, Weisingerné Barbér Katalin.

További képek
Angol versenyeredmények - 2022.03.07.

2021 decemberében iskolánk néhány tanulója angol nyelvi versenyre jelentkezett.
A verseny országos szintű és egyfordulós megmérettetés volt.
A2 szinten: Csurgai Virág, Kovács Kata Zsófia, Pécsi Péter és Szücs Amina Panna 8. osztályos tanulók 7.helyezést értek el.
B2 szinten: Kelencz Zsolt Krisztián 12.A osztályos tanuló 2.helyezést ért el.

Gratulálunk tanulóinknak a szép eredményekért!
Felkészítő tanár: Miklós Piroska
Színházban - Kaposvár - 2022.03.02-03.

🎭 Iskolánk alsós diákjai szerdán a kaposvári Csiky Gergely Színházban jártak.
Az Alíz Csudaországban című zenés mesejátékot nézhették meg a gyerekek. Csütörtökön a 9.évfolyam és a 10.A osztály nézte meg a Variációk egy rablásra című előadást.
Éljen a kultúra!🎭

További képek
Filharmónia - 2022.03.01.

Iskolánk diákjai Filharmónia előadáson vettek részt a csurgói református templomban.
A színvonalas, jó hangulatú koncerten a gyerekek megismerkedhettek a népi hangszerekkel, népzenével. 🎻

További képek
Sikeres őszi olvasóverseny - 2022.02.28.
A Hebe kft. által szervezett két fordulós országos őszi olvasóversenyen, amelynek témája a Harry Potter sorozat Bölcsek köve című része volt,
a 8. osztályból Csapó Vanda és Kovács Kata Zsófia a 11. helyet szerezte meg.

Gratulálunk a lányoknak!
Felkészítő: Weisingerné Barbér KatalinBibliai történetek laborórán a Csokonaiban - 2022.02.25.
Pénteken rendhagyó hittan-kémia(-fizika-földrajz) órán vehettek részt gimnazista tanulóink és érdeklődő vendégeink, amikor Raffai Balázs: Mózes az Úr vegyésze címmel előadást tartott iskolánkban. Mózes történetét hallhattuk, miközben megelevenedtek a csodák szemünk előtt valós kémiai kísérletek formájában. Raffai Balázs érdekfeszítő előadása mindenkit folytonos figyelemre késztetett, lángoszlopa és felhőoszlopa egyebek mellett ámulatba ejtett. Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk, további munkáját kísérje Isten áldása!

További képek
A Csokonai Sportkör sokadik programja... - 2022.02.25.

Vidám korcsolyázás Kaposváron a Jégcsarnokban. Jókedv, mozgás, téli örömök!
A csurgói csapat 54 fővel érkezett.
További képek
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja - iskolai megemlékezés - 2022.02.25.

"Szánd meg Isten a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbünhödte már e nép
A multat s jövendőt!"
Országos Honismereti-Művelődéstörténeti Verseny - 2022.02.17.
A Honismereti Szövetség a 2021/2022-es tanévre három fordulós országos honismereti-művelődéstörténeti versenyt hirdetett középiskolások számára a millenniumi ünnepségek 125. évfordulója alkalmából. A feladatok sikeres megoldásához a korszak alapvető történelmi, művészettörténeti és irodalmi ismeretei mellett a tanulók kreativitására is szükség volt.
Az 1. fordulóban a megadott szakirodalom alapján tesztet kellett kitölteni, és egy 1896-os műemléket ismertetni. Ez könnyű volt, hiszen az épület, amely a gimnázium otthona, ekkor épült, erről írtak a diákok. A második fordulóban egy öt részes tanulói portfóliót kellett benyújtani, amelyben rendőrségi jelentés, emlékmű-terv, 125. évfordulós ünnepi beszéd, interjú és kérelem szerepelt, és egy kvízt kellett kitölteni. Az elérhető 205 pontból a csapat 187,5 pontot ért el, így a döntőbe jutott. Gratulálunk!

A csapat tagjai: Hajdu Bíborka 9. A., Kovács Kata Zsófia 8. o., Tóth Eszter 9. B.
Felkészítő: Violáné Bakonyi Ibolya könyvtárostanár
Döntő: március 23-án. Szurkoljatok!
Ismét KutDiák! - 2022.02.12.
A KutDiák (Kutató Diákok Mozgalma) egy az egész világon egyedülálló kezdeményezés, amelynek célja, hogy felkarolja a fiatal és tehetséges kutató középiskolásokat. A csokonais diákok hosszú évek óta részesei, nem ritkán győztesei a mozgalom által meghirdetett országos versenyeknek. Az idei évben Füstös János 11. A osztályos tanuló jutott be az országos döntőbe. Kutatásában a Gyékényes környéki eltűnt vízimalmok nyomába eredt, s erről tartott egy 10 perces prezentációt, majd válaszolt az egyetemi tanárokból álló zsűri kérdéseire.
Munkájához gratuláltak, folytatásra bíztatták, de az idei évben ez nem volt elég a Kárpát-medencei döntőbe való bejutáshoz. Füstös János nem először vesz részt ilyen megmérettetésen. Két évvel ezelőtt már bejutott a Kárpát-medencei döntőbe, az országos első helyezése után. Akkor a Gyékényes környéki kereskedelmi útvonalak változását vizsgálta, illetve a mellettük akkor virágzó, de az utak megszűntével az enyészetté váló csárdák nyomait kereste.
Felkészítő tanára: Szabó Zoltánné, konzulens: Szabó Zoltán
TÉLTEMETŐ FARSANG A CSOKONAIBAN - 2022.02.11.

“Maskarások, bolondok,
Rázzátok a kolompot,
Takarodjon el a tél,
Örvendezzen, aki él.”

Jó hangulatú farsangi mulatságot tartottunk az általános iskolásokkal 2022.02. 11-én iskolánkban.
A rendezvényt a nyolcadik osztály keringője nyitotta meg, melyet Berkes Sándor tanár úr tanított be nekik. A városközpont egy-egy pontján a gyerekek nagy izgalommal, jelmezesen, vidám zenére ropták a táncot. A farsang már a tél végére utal, ezért a negyedikesek téltemető boszorkány táncukkal űzték el a zord, hideg telet! Volt ott limbó, takarítónők, zumba, mindenféle vidám tánc. A nap során finom ételekkel, süteményekkel, üdítőkkel pótoltuk az „elvesztett energiánkat!” A Szülői Szervezet fánkkal, innivalókkal látta el a farsangoló diákokat. A mulatozás az utcán nem ért véget, az iskolában az alsósok és az ötödikesek farsangi bulival zárták a programot.

További képek
Egészséges életmód - délutáni foglalkozás a Kollégiumban - 2022.02.07.

Tegnap délután (hétfőn) kollégistáink részére a csurgói Egészségfejlesztési Iroda dietetikusa, Mester Katalin iskolánk szociális segítőjével, Kolics Kornéllal együttműködve interaktív és szemléletes foglalkozást tartott az egészséges életmód, és benne elsősorban az egészséges (rendszeres, változatos és kiegyensúlyozott) táplálkozás mindennapi komfortérzetünket és teljesítményünket is befolyásoló hatásairól. Felhívták figyelmünket a megfelelő összetételű és arányos tápanyag-és folyadékbevitel fontosságára, a zöldségek, gyümölcsök, a minőségi szénhidrát-és fehérje források fogyasztására, valamint a rendszertelen és egyoldalú táplálkozás egészségrontó hatásaira is. Az utóbbiakat egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hiszen az egészségtudatosság kialakítása - a sportolás mellett - ebben az életkorban különösen fontos. A foglalkozás második, gyakorlati részében kiderült, hogy pénztárcabarát anyagi ráfordítás mellett is lehet minőségi alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, egyszerű, mégis tápláló és finom ételeket készíteni. Közösen készíthettünk fűszeres-sajtos répakrémet és brokkolis bolognai spagettit, melyek újszerűségük mellett kedveltek lehetnek akár a menzai étlapon is. Az előkészítő munkálatokban és az alapanyagok összedolgozásában diákjaink is tevékeny részt vállaltak, így a délután a döcögős kezdet ellenére is jó hangulatban telt. Köszönjük a részvételt, és a lehetőséget!
Dr. Varju Anita
Igazgatói dicséretek kiosztása - 2022.02.07.

A mai napon felső tagozatos és gimnazista diákjaink körében kiosztottuk a második negyedéves igazgatói dicséreteket.
Jeles diákjaink tanulmányi eredményeiken túl közösségi munkájukért, vagy kiemelkedő teljesítményükért kaptak elismerést.
Gratulálunk!
További munkájukhoz (is) sok sikert kívánunk!
V.-VI. Korcsoportos fiú Kézilabda Országos Döntő, Balatonfüred - 2022. 01.27-30.
Nagy izgalom és várakozás előzte meg a január 27-30. között Balatonfüreden sorra kerülő diákolimpiát, hiszen már két éve a vírushelyzet miatt nem került megrendezésre. A Magyar Diáksport Szövetség által elküldött programfüzet alapján tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp a torna, mivel 27-én a csapat 3 játékosának bajnoki mérkőzése is van Veszprémben. Így az utazás szervezése okozott egy kis fejtörést, de sikerült a nehézségeket megoldani.

Az első napon az odautazás és a sorsolás zajlott, ahol a B3 cetlit húztuk. Ez azt jelentette, hogy Hajdúböszörmény (Bocskai), Tatabánya (Bánki) és Balatonfüred (Lóczy) csapatával kerültünk egy csoportba. Első éjszaka a Zánkai Ifjúsági Tábor adott otthont nekünk. Másnap délelőtt Hajdúböszörmény (Bocskai) csapatával kellett játszanunk, ahol magabiztos (29-19) győzelmet aratott a csapat. Tudtuk, ha délután a Tatabánya (Bánki) ellen is sikerül a mérkőzést megnyerni, akkor biztosan elődöntősök vagyunk. Sajnos kudarcot vallottunk, egy hajszál híján (28-27) vesztettünk. Aki már kézilabdázott valaha, az tudja, van olyan, amikor semmi nem jön össze........Nekünk pont ez a meccs volt ILYEN! Szomorkodásra nem volt idő, mivel tudtuk, hogy a másnap reggel a hazai Balatonfüred (Lóczy) gárdája ellen, ha sikerül győzelmet aratni, kijavíthatjuk a tatabányai szerencsétlenséget. Eljött a másnap reggel, ilyen motiváltnak és elszántnak még nem láttam a játékosokat. Az első félidő játéka bizonyította, hogy igen, mi egy "JÓ" csapat vagyunk. A félidő végén három gólos előnyt mutatott az eredményjelző. De még hátra volt 25 perc. Végig fej- fej mellett küzdött a két csapat, de a végére alulmaradtunk (22-18) arányban. Tudtuk, hogy az elődöntő lehetősége elúszott és a célkitűzést újra kell alkotni. Aznap délután a Balatonboglár (Mathiász) csapata várt ránk. Nehéz ilyenkor hatni és új célt elfogadtatni a játékosokkal, de utólag belegondolva nekünk sikerült. Megmérkőztünk a boglári csapattal és győztünk (32-24)!!!!! Az eredmények megmutatták számunkra, hogy az utolsó napon a Ferencváros csapatával harcoltuk a 5.helyezésért. A taktika, amit megbeszéltünk, működött, minden játékos az utolsó tartalékait is felhasználta (valakinek ez volt a 6. mérkőzése 3 nap alatt!). A mérkőzés végére felőröltük ellenfelünk játékát és GYŐZTÜNK!!!!! MEGVAN AZ 5. HELY!!!! Nagy dicséret a csapatnak, bármennyire is nem ott végeztünk, ahová vártuk magunkat. Azt gondolom, hogy az ország 5 legjobb iskolai csapata között lenni, hatalmas eredmény. A nap hátralevő részében megnéztük a fiúk döntőjét, amit Balatonfüred (Lóczy) és Veszprém (Noszlopy) csapata játszott, és ahol a veszprémi gárda győzött. Ünnepélyes eredményhirdetést követően elindultunk haza Csurgóra.

Szeretnénk megköszönni iskolánk és a Csurgói Kézilabda Club támogatását, valamint minden szülőnek a mindennapos szurkolást, hogy ez a REMEK CSAPAT idáig jutott. Ti is részesei vagytok a sikernek! Reméljük, hogy jövőre ismét megmérettethetjük magunkat!

Csapattagok: Benkő Milán, Bordás Gergő Kende, Bognár Patrik Gábor, Dósa Huba, Füstös Gábor, Horváth József Gellért, Horváth Péter Mihály, Kollár Márton, Nemes Viktor, Ormay Soma Nándor,
Peti Soma József, Pintér Dániel, Szijártó Máté, Varga Martin. Testnevelő: Molnár Ferenc

Edző: Gazdag Tibor

Hajrá Csokonai!!!

GRATULÁLUNK!!!

Képes összefoglaló
SZÍNHÁZLÁTOGATÁS - 2022.01.21
Kisiskolánk 1. 2. és 4. osztályosai Kaposváron a Csiky Gergely Színházban a MADAGASZKÁR című előadást nézték meg.
A színdarab fergeteges volt!
A gyerekek élvezettel figyelték minden percét!

Ökumenikus imahét 4. napja a Gimnáziumban - 2022. 01.16.
Képek az előadásról
INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN - 2022.1.15
Amennyiben egy köznevelési intézményben (az óvoda kivételével) egy tanuló esetében COVID-19 fertőzés igazolódik, az illető a járványügyi döntésnek megfelelően 7 nap karanténba kerül, amely 7 nap után akkor kerülhet megszüntetésre, ha a beteg már legalább 3 napja láztalan és a légúti tünetei megszűntek. Három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszt eredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe.

Az érintett osztályban a jelenléti munkarend szerinti nevelés-oktatás változatlanul folytatódik azzal, hogy az érintett tanulóval egy osztályba/csoportba tartozó tanulók közül azok, akik oltottak, személyesen vesznek részt az oktatásban, míg a nem oltott tanulók 5 napig karanténba kerülnek, ami alatt otthon tartózkodnak, és az intézmény gondoskodik az előrehaladáshoz szükséges információk (így különösen a feldolgozott tananyag, a házi feladat) megküldéséről részükre.

Karácsonyi ünnepség a Kisiskolában! - 2021.12.17
Karácsonyi ünnepség - 2021.12.17
Diákolimpia - 2021.12.17
2021.12.15-én a Kézilabda diákolimpia V-VI. Korcsoport "A" kategória fiú országos elődöntőjén vettek részt iskolánk végzős ès 11. évfolyamos diákjai.
Nagy örömünkre szolgált, hogy iskolánk rendezhette meg e neves eseményt.

4 elődöntős csapat mérkőzött meg egymással e napon.
1. meccs:
Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium- Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium 50:12 (25:7)
2. meccs
Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium- Komlói Kökönyösi Általános Iskola 24: 13 (12:6)
A balatonfüredi Országos döntőbe jutott az iskolai csapatunk, amely 2022.01. 27-30-án kerül megrendezésre.
Eredményes felkészülést kívánunk!
Hajrá Csokonai! Szép volt fiúk!
Felkészítő tanár, edző: Molnár Ferenc, Baranyai Norbert
A Csokonais 7. osztály részt vett a Cetelem Zöldsuli pályázatán. - 2021.12.15
Iskolánk, osztályunk sokat tesz azért, hogy ne csak szavakban legyünk Zöldsuli. A pályázatra készített videóban az idei őszi, őrségi kerékpártúránk képei is láthatóak. Kerékpárral megnyílik a táj, érthetőbbé, közelibbé válik. Megtanulunk egymásra figyelni, nincs telefon, hiszti, pótcselekvés, egyszerűen és boldogan élvezzük a világ létezését. Megtapasztaltuk.

Videó

„Kötelezők szabadon” - Lázár Ervin Program 8. osztályosoknak - 2021.12.14
Ez a címe a Pesti Magyar Színház darabjának, amelyet a 8. osztályosokkal néztünk meg. Valóban szabad előadásban és a korosztálynak megfelelő könnyedséggel, megzenésítve kaptunk ízelítőt Csokonai, Radnóti, Petőfi és József Attila verseiből, rendhagyó irodalomóra keretében.

Néhány vélemény a diákoktól:
„Nem volt annyira komoly, a mi stílusunknak való, ezért tetszett”
„A hangszerelés nagyon tetszett”
„Élménnyel teli produkció”
„Tartalmilag humoros is volt, jó viccek voltak”
„ Jó volt a zene, mindegyik megzenésítés tetszett”
„Vidám volt és nem unalmas”
„Jóképű volt a srác”
„Jó volt az előadásmód”

Melicz Marianna
kísérő tanár
Kulturális sokszínűség advent idején - 2021.12.14
Az idei tanévben az idegen nyelvi munkaközösség is szervezett programot a diákoknak advent időszakára. Erre a napra december 14-ét jelöltük ki. A szünetekben a diákok angol és német nyelven énekeltek karácsonyi dalokat, a francia nyelvi csoportok pedig ízletes, francia, karácsonykor hagyományos ételek készítettek, amelyeket a szünetekben bárki megkóstolhatott. A nap jó hangulatban telt.

Turjanica Anzselika


A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Horvát-Magyar Képzési Együttműködés (Interreg V-A Hungarya-Croatia ECOoperation Programme 2014-2020 – HUHR/1601/4.1.2/0055) című projektről

A projekt bemutatása:
A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében a Horvát-Magyar Képzési Együttműködési projekt 241 870,93 euró támogatásban részesült.
A 2020 júliusában indult projekt Vezető Kedvezményezettje a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, további kedvezményezettjei a prelogi Srednja Skola, és a kaproncai "Fran Galovic" Gimnázium.
A projekt a határmenti régió három iskolájában tanuló diákok közös környezeti és kulturális értékeinek tudatosításához járul hozzá. A projektben szereplő tevékenységek elősegítik a hosszú távú határon átnyúló oktatási együttműködést a résztvevő intézmények között, valamint a diákok érdeklődésének felkeltését egymás országának hagyományos értékei és a helyi kulturális ismeretek iránt.
Az iskolák tanárai és tanulói a pályázat során több workshopon és kvízeken vettek részt közösen a talaj, mikroklíma és víz témakörét megismerve.
A modern technikának köszönhetően a határokat és távolságot leküzdve az online találkozókon nagyszerűen tudtak együttműködni a három iskola résztvevői.
A projekt zárórendezvénye a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium dísztermében került megrendezésre 2021. szeptember 27-én, mintegy 100 fő felnőtt és diák részvételével. Az érdeklődők meghallgathatták Vjekoslav Robotić - a kaproncai Fran Galovic Gimnazium igazgatójának, Tomislav Gregur - a prelogi Srednja škola igazgatójának, valamint Füstösné Ábrahám Judit - a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium igazgató asszonyának köszöntőjét. A program a projektben részt vevő iskolák munkáját összegző videók levetítésével zárult.
Ünnepel az iskola - 2021.12.13
A Kisiskolában minden adventi gyertyát egy kis ünnepi műsor mellett gyújtanak meg a gyerekek. Most a 3. osztály Tomasicsné Csikos Erika tanító nénivel készült megemlékezéssel.
A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb napja, így számos népszokás, hagyomány fűződik hozzá. A Gimnáziumban erre emlékeztek tanulóink. Felkészítő tanáraik: Telkes Zsoltné, Weisingerné Barbér Katalin.

Pályaorientációs nap a Csokonaiban - 2021.12.11
Míg az 1-8. évfolyamos tanulók játékos formában ismerkedtek a szakmák szépségeivel, addig gimnazista tanulóink a Hischool pályaválasztási online fesztiválhoz kapcsolódtak.


Nagyon szép eredmény született! - 2021.12.8
Befejeződtek a 2021/2022-es tanév Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyének iskolai fordulói, ahol a diákok angol, magyar, biológia és történelem tantárgyakból írták meg a központi feladatlapokat. Történelem tantárgyból sikeresen továbbjutott a II. fordulóba iskolánk 11. A osztályos tanulója, Nemes Tamás. Tamás idén először vehetett részt ezen a versenyen, melyen 11 és 12. osztályos diákok mérhetik össze tudásukat, s szerezhetnek pontszámokat a továbbtanuláshoz. A 2. fordulóban egyrészt esszéfeladatokat kell majd megoldani, másrészt pedig önálló kutatásokat végezve egy 20 oldalas pályaművet kell írni a megadott témában. Nemes Tamás az idei évben elnyerte a Messzehangzó Tehetségek alapítvány, illetve a Nemzet Fiatal Tehetségeiért program ösztöndíját is.
Felkészítő tanára, mentora: Szabó Zoltánné
Az első negyedévet értékeltük - 2021.12.7
A tanév eddig eltelt idejében főként szép sporteredmények születtek, de énekkari szereplésért, emelt szintű érettségi vizsgák letételéért, versenyeredményért is járt az igazgatói dicséret.
Gratulálunk az elismerésben részesülőknek!

Kollégiumi Mikulás est - 2021.12.6
Hagyományainkhoz hűen az idei tanévben is szerveztünk kollégista diákjaink számára Mikulás estet. A helyszín a Csokonai Pince volt, ahol a kollégiumi nevelők szépen megterített és feldíszített asztallal várták a diákokat. Némethné Miháldinecz Olga rövid történetet mesélt a szeretet fontosságáról, majd a finom vacsora elfogyasztása után tombolasorsolásra került sor. A tombolatárgyakat iskolánk tanárai ajánlották fel, köszönet nekik érte. Az estét különböző vetélkedők is színesítették. Némethné Miháldinecz Olga az adventi témakörhöz kapcsolódó totót állított össze a diákoknak, Huszics-Dergez Diána pedig műveltségi kvíz feladatokkal készült. A kollégisták közös ajándékot is kaptak, amelyet nagy örömmel fogadtak. Köszönöm minden kolléga segítségét, felajánlását és közreműködését!

Fekete Istvánné

Aranyosi Ervin: Mire tanít a Mikulás? - 2021.12.6
A Mikulás egy jó bácsi,
meg kell hát becsülni!
Hiszen képes egész éjjel
fent a szánján ülni!
Sok gyereket meglátogat,
osztja ajándékát,
már mindenki kiismerte
lelkes jó szándékát!
Advent öröme - 2021.12.2
2-án adtuk át a Basakúti utcában található Szociális Intézmény gondozottjainak iskolánk 4. osztályosai által készített karácsonyi ajándékokat.
A gyerekek óriási lelkesedéssel készítették az ajándékokat és hatalmas szeretettel adták át azokat.
Az idősek pedig szeretettel várták és fogadtak bennünket. Jó volt látni azt, hogy így az adventi időszakban örömet tudtunk okozni. Valósággá lett az ige: ”Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” Apostolok Cselekedetei 20, 35

Fejér István vallástanár


Szalagtűző ünnepség - 2021.11.26
Kirándult az 5. osztály - 2021.11.16
A Lázár Ervin Program keretében az 5. osztállyal lehetőségünk nyílt vadászati kiállításon és néprajzi/régészeti témájú múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt venni a Rippl- Rónai Múzeumban, ahol bepillanthattunk a pásztorok életébe.
Ezt követően nem ért véget kaposvári kirándulásunk. A Csiky Gergely Színházban megnéztük az Alíz Csudaországban című előadást.
Egy harsány, de lírában gazdag mesedarab két felvonásban dalokkal, fura figurákkal, és egy kislánnyal, aki Nem Boldogul a felnőttekkel, de a végén mégiscsak megmarad gyereknek, azaz Boldogul.
Alíz: "Az igazi szeretleknek nincs múlt ideje!"
Molnár- Szabó Tünde

Nyílt napok - 2021.11.15
Nyílt napokat szervezünk iskolánkban! Mindenkit szeretettel várunk! Szülővel és egyedül is jöhetnek az érdeklődő 8. osztályosok.


Diákolimpia - futsal - 2021.11.11
Diákolimpia IV. kcs-os futsal körzeti döntőn vettünk részt a Csurgói Eötvös József Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában. 5 csapatból a 2. helyet sikerült megszereznünk, csak a házigazda csapat ellen maradtunk alul. A csapat játékáról elmondható, hogy élvezetes, színvonalas volt.
A csapat tagjai:
Gorján Gyula,
Horváth Szabolcs,
Kránicz János,
Kránicz Kristóf
Schumann Áron 8.o.;
Fidler József,
Kollár Boldizsár,
Tóth Marcell Gyula 9.B.

Gratulálunk! Peperő Miklós testnevelő tanár
Őszi papírgyűjtés - 2021.11.9
A fenntarthatóság és a környezettudatos magatartás erősítése érdekében az idén ősszel is megszerveztük az iskolai papírgyűjtési akciót a Csokonaiban. A diákság a mostani időszakban 2920 kg papírt gyűjtött. Ez a mennyiség elmarad a legjobb eredményeinktől, de minden összegyűjtött kilónak a ténylegesnél nagyobb súlya van: újrahasznosítva visszakerülhet a háztartásokba, nem terhelve a maradék szemét mennyiséget. Minden lehetőséget megragadva, minden időszakban ezt tartjuk szem előtt.

A legjobb eredményt elérő osztályok, akik oklevelet kaptak:
1. helyezett: 2.a osztály
2. helyezett: 3. osztály
3. helyezett: 12. B osztály
Gratulálunk a dobogósoknak, és köszönjük a szülők és a pedagógusok támogatását és segítségét!

Melicz Marianna
szervező tanár
Rézvarázs – népszerű melódiák könnyen. Filharmónia előadáson jártunk. - 2021.11.8
Mi a különbség a trombita, a harsona, a tuba és a vadászkürt között? Erről mindent megtudhattak a gyerekek. Az együttes fülbemászó dallamokon mutatta be, hogyan szólnak ezek a hangszerek. A klasszikus darabok mellett jól ismert rajzfilm slágerek is helyet kaptak a műsorban.


Diákolimpia megyei Döntő! - 2021.11.3
Amint a lányoknál már említettem, két fordulós kiírásban került megrendezésre a kézilabda V-Vl. korcsoportos megyei megmérettetés. Iskolánk hős fiai is nagyon várták az első alkalmat Balatonbogláron október 18-án, ahol Balatonboglár, Mathiász János Gimnázium és Fonyód Mátyás Király Gimnázium csapataival küzdöttek a továbbjutásért. Ekkor vegyes érzelmekkel utaztunk haza, hiszen csak egy pont volt a kosarunkban, mert a Mathiász Gimnázium csapatával döntetlen eredmény született, a Fonyód Mátyás Király Gimnázium csapatától pedig vereséget szenvedtünk. A második forduló megrendezését iskolánk nyerte el, amit november 3-án kellett megvalósítanunk. Nagy izgalom előzte meg a rendezvényt, hiszen tudtuk, hogy pontokat kell szereznünk ahhoz, hogy továbbjussunk az országos megmérettetésre. És SIKERÜLT!!!! A fiúk hatalmasat küzdve bebizonyították, hogy helyük van az ország legjobb iskolái között. Mindkét mérkőzésüket megnyerték és erre a korona az, hogy iskolánk új sportcsarnokában valósíthattuk ezt meg. Várjuk a következő forduló kiírását, és reméljük, hogy a jövőben újabb sikerekről számolhatunk be.
Molnár Ferenc testnevelő tanár
Diákolimpia megyei döntő! - 2021.11.2
Idén is neveztünk a Kézilabda V-VI. korcsoportos diákolimpia versenyeire. Tudtuk, hogy idén is a "halálcsoportba" fogunk kerülni, ahol is a Kézilabda Akadémia csapataival kell játszanunk. A Magyar Diáksport Szövetség két fordulóra írta ki a megrendezést. Az első forduló Balatonbogláron került megrendezésre október 18-án.
A lányok egy mérkőzést játszottak a Fonyód-Mátyás Király Gimnázium csapatával, ahol nem sikerült pontokat szereznünk. Folytatva a lányok menetelését, felkértek minket, hogy rendezze meg iskolánk a második forduló mérkőzéseit Csurgón, az új nemrég átadott sportcsarnokban. Mi örömmel tettünk eleget ennek. Lányaink sajnos kevés sikerrel szerepeltek, de látva az ellenfelek válogatott játékosait, azt gondolom, hogy a tisztes helytállás mindenképp a lányok érdemeit erősítette. A 4. helyen végzett gimnáziumunk csapata, méltán lehetünk rájuk büszkék, hiszen felvették a kesztyűt és képviselték iskolánkat ezen a nívós eseményen.
Molnár Ferenc testnevelő tanár
Díjátadó - 2021.10.22
Az első oskoláért díj kitüntetettje lett Nagy Csaba a Somogyi Református Egyházmegye nyugalmazott esperese, valamint Dr. Nemes Pál a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka.

Iskolánk fenntartója, a Somogyi Református Egyházmegye az iskola alapításának 220. és az újraindulás 20. évfordulója alkalmából díjat alapított „Az első oskoláért” néven. A díj azon személyek munkájának elismerése, akik szolgálatukkal sokat tettek intézményünk megmaradásáért, előrehaladásáért. Nagy Csaba esperes úr és Dr. Nemes Pál főgondnok úr iskolánk Igazgatótanácsának tagjaiként sokat dolgoztak az intézmény fennmaradásáért, fejlődéséért. Köszönjük munkájukat! Gratulálunk!
Isten gazdag áldását kérjük munkájukra, életükre!

Péchy Blanka-díjjal jutalmazzák Kósáné Kisgéczi Gabriella Tanárnőt - 2021.10.22
A 2021. évi Péchy Blanka-díjat elkötelezett nyelvápoló munkájáért iskolánk pedagógusa, Kósáné Kisgéczi Gabriella kapja a Kazinczy-díj Alapítványtól! Gratulálunk Gabi néninek a töretlen, lelkes munkához! Jó egészséget, további sikereket kívánunk!

Reformációs istentisztelet a CSVMRG-ben - 2021.10.22
Az elmúlt két évezred vallási, egyházi megújulási
mozgalmai közül kiemelkedett a reformáció.
A protestáns reformáció a 16. században több volt,
mint egy, az egyház megújulásáért indított mozgalom.
Ez egyben egy új kezdetet is jelentett Európában: a politikában,
a szociális életben, a művészetben és a kultúrában, a
képzésben és a gazdaságban egyaránt.

Az istentiszteletet követően került sor a Matoltsy-ösztöndíjak kiosztására. Matoltsy Sándor, iskolánk egykori igazgatótanács elnöke, akire második iskolaalapítóként tekintünk.
Az iskola iránti szeretetből és hűségből, édesapja iránti tiszteletből fia, Dr. Matoltsy Sándor Gedeon az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Humbold-díjas kutató professzor, hagyatékából nagylelkűen támogatta iskolánkat.
Ennek köszönhetően minden évben tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a kiemelkedő teljesítményt elérő tanulók.

Matoltsy ösztöndíjas diákjaink a 2020/21. tanév második félévének kiemelkedő munkája eredményeként (balról jobbra haladva a képen) Füstös János 11.A, Berkes Nóra 12.A, Bertók Eliza 12.A, Füstös Judit 12.A, Kránicz Kornélia 12.A, Melles Márk 12.A, Zámbó Kata 12.A, és a képen jelen nem lévő Nemes Tamás 11.A, Bordás Gergő Kende 12.B, Peti Soma József 12.B tanulók lettek.
Gratulálunk díjazottjaink féléves, kiemelkedő teljesítményéhez!
Ünnepi megemlékezés - 2021.10.22
„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”
John F. Kennedy (1960)
Gobelinképeket kapott iskolánk - 2021.10.20
Gróf Józsefné - csokonais öregdiák -két gyönyörű gobelinképpel ajándékozta meg iskolánkat. Hálás szívvel mondunk ezért köszönetet! A képeket az iskola könyvtárában fogjuk kiállítani és nagy megbecsülésben tartjuk.
Kívánjuk, hogy jó egészségben, sokak örömére alkossa tovább Erzsi néni képeit!


BOZSIK FOCI - 2021.10.19
Ma délután megrendezésre került a szezon 1. Grassroots fesztiválja az 1. korcsoportosok számára!
Csokonais 7. osztály őszi barangolásai - Őrség, Erdély (Határtalanul program) - 2021 szeptemberében
Szeretünk együtt lenni. Kilépni az iskolai mikroklímából, kipróbálni magunkat szokatlan, nehéz, kevésbé nehéz, könnyű, de mégis a megszokottól jócskán eltérő helyzetekben. Az idei ősz erre több lehetőséget adott, amit ki is használtunk. Szeptember 12 -13-án kerékpártúrán vettünk részt az Őrségben. Az Őrség szívében szálltunk meg. Őriszentpéter egy kilenc szerből álló tipikus szeres település, az egyik szer, Templomszer, egy nagyon bájos Árpád-kori templom köré épült. Az őrségi falusi templomok gyöngyszeme kétségkívül Velemér, román kori freskókkal díszített temploma, és ha már arra jártunk, nem hagytuk ki a már a Hetés tájegység határán lévő Szentgyörgyvölgy elragadó festett fakazettás mennyezetű református templomát sem.
Az őrségi népi építészetet legtöményebben Szalafő Pityerszer nevű részén láthattuk, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, egyetlen olyan skanzenünkben, mely az eredeti helyén álló házakban került kialakításra.
A régióra oly jellemző haranglábak legszebbikét, a szoknyás haranglábat Pankaszon találtuk meg, az egyik legjellegzetesebb őrségi népi mesterség, a fazekasság központjában Magyarszombatfán pedig egy tipikus őrségi kézműves vásáron vettünk részt. Rájöttünk, a világ sokkal izgalmasabb, kézzelfoghatóbb és élvezhetőbb kerékpárral.
Két hét sem telt el, s mi újra úton voltunk. A Határtalanul program keretében Erdély felé vettük az irányt, igaz, nem kerékpárral, hanem busszal, de ez is kemény megpróbáltatás volt. Három nap alatt rengeteget mentünk, sok mindent láttunk, s végre nem csak a képzelet, hanem a valóság is elénk hozta azt a tájat, amit történelem órákon sokat emlegettünk. Nagykároly, a Majtényi fennsík, Szatmárnémeti a Rákóczi szabadságharcot, Kolozsvár, Vajdahunyad vára a Hunyadiakat, Gyulafehérvár Bethlen Gábort, Nagyszeben a reformációt, a könyvnyomtatást, a szász kultúrát, munkamorált idézte fel.
Sokat nevettünk, beszélgettünk, imádtuk fiatal, kedves és végtelenül nagy tudású idegenvezetőnket.
Utolsó őszi programunk középkori és jelenlegi fővárosunkba vezetett. Alba Regia, vagyis koronázó városunk, Székesfehérvár kihagyhatatlan, ha valaki a Budapest felé veszi az irányt, s nem sajnálja a fáradságot, hogy elhagyja a kényelmes autópályát. Rövid városnéző séta, mégis mennyi látnivaló! Ferences templom, országalma, Romkert, István király szarkofágja, Püspöki palota, virágóra, színház. Egy jó ebéd, majd irány jelenlegi fővárosunk. Szép nap volt.
Sokat mentünk, sokat láttunk, sok mindent tudtunk meg önmagunkról is. Sokat pályáztunk, hogy ezeket az utakat minimális költséggel tehessük meg. Mert szeretünk együtt lenni.
Szabó Zoltánné
„Tehetséges az, aki többet tud, mint amennyit tanul” - 2021.10.19
Iskolánkban évek óta komoly tehetséggondozás folyik. A szakmai segítségnyújtás mellett igyekszünk minden pályázati lehetőséget kihasználni, hogy megkönnyítsük a tehetséges diákok fejlődését. A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány a 2021/2022-es tanévre pályázati lehetőséget hirdetett a 12-18 év közötti általános és középiskolás fiatalok részére.

Az egy éves időtartamra szóló, 150000 Ft összegű anyagi támogatás művészeti, természettudományos, informatikai tanulmányokhoz, továbbá, kutatásokra, előadásokra, versenyekre való felkészülésre és az ehhez kapcsolódó utazásra használható fel.

Iskolánk 11. osztályos diákja, Nemes Tamás a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány tehetség-támogatási rendszerébe beküldött pályázata a Kuratórium által elfogadásra került és a Szakmai Tanácsadó testületének döntése értelmében anyagi háttér támogatásban részesül. Felkészítő tanára, mentora: Szabó Zoltánné.

ÖLELD MEG A MÚZEUMOT! - 2021.10.15
Az ÖLELÉS VILÁGNAPJA alkalmából szervezett "múzeum ölelésen", kisiskolás gyermekeink nagy lelkesedéssel vettek részt. A rendezvényen forró teával, forralt borral, sült gesztenyével kínálták a résztvevőket.
Köszönet a szervezőknek!

CSURGÓ, VÁROSI MÚZEUM, 14:45 a nagy körbeölelés pillanata!!!
Diákolimpia, atlétika mezei futás megyei döntő - Kaposvár - 2021.10.14
Két tanulónk a körzeti versenyről továbbjutva vett részt a versenyen. Mindketten a saját eredményüket megjavítva szerepeltek.
Schumann Áron (8.o.) 13., Kránicz János (8.o.) 21. helyen zártak.
Gratulálunk! Felkészítő Peperő MiklósFutsal Diákolimpián (is) jártunk - 2021.10.13
Iskolánk kézilabdás fiai ( V-VI. korcsoport) a Futsal Diákolimpia megyei elődöntőjén mérettették meg magukat Nagyatádon, ahol tisztes helytállást követően a harmadik helyen végeztek. Felkészítő: Molnár Ferenc. Gratulálunk!


Országos eredmény! - 2021.10.13
Diákolimpia V-VI. kcs-os atlétika ügyességi csapatbajnokság országos döntőjén vett részt Csapatunk Kecskeméten. A Csapat tagjai: Horváth Gellért, Ormay Soma 11.B; Füstös Gábor, Peti Soma, Szijártó Máté 12.B. Gerelyhajítás 4. hely lett az eredmény!!!
Teljesítmény: 38.18 m-es átlag. Felkészítő: Peperő Miklós
Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!!!
CSVMRG tornacsarnok első ütemének avató ünnepsége - 2021.10.12
Iskolánk épületkorszerűsítése és a kézilabda munkacsarnok építése 2017 októberétől 2021 februárjáig 910.723.556 Ft Kormányzati forrásból valósult meg.

2017 októberétől 2018 márciusáig iskolánk főépülete első emeletének északi szárnya, valamint az épület valamennyi mosdója megújult. Sor került a nyílászárók korszerűsítésére is.

2020 februárja és 2021 februárja között megépült az új tornacsarnok első üteme. 2021. október 12-én az ünnepélyes avatáson Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át a megépült küzdőtérből, szertárból és vizesblokkból álló épületet.

Az alkalmon jelen volt Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szászfalvi László, országgyűlési képviselő, Dr. Nemes Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese, Jakab István, iskolánk igazgatótanácsának elnöke, valamint a tanács jelenlegi és volt tagjai, Füstös János, Csurgó Város polgármestere, Maronics Gábor, a Csurgói Járási Hivatal vezetője, Novics Péter, a Novics és Társa Közműépítő Kft vezetője, a női és férfi kézilabda klubok képviselői, a város intézményeinek meghívott vezetői.

Az iskola diákjai műsorszámokkal készültek az avatásra: Kócza Attila néptáncosaival, Berkes Sándor társastáncot előadó csapatával, Mezeiné Vass Ágota kis zumbatáncosaival, Szabó Tünde, Fodor Csaba, Molnár Ferenc, Peperő Miklós testnevelő tanárok és az általuk felkészített diákok vidám és látványos produkcióval színesítették a rendezvényt.

Az iskola közössége egyként fogott össze a rendezvény szervezésében. Az avatót követő állófogadáson a vendégek és az iskola polgárai kötetlenül idézhették fel a megújulás történetét, élhették át az új csarnok birtokbavételének örömét.
Jubileum - 2021.10.10
A gyülekezetünk közösségében együtt adtunk hálát lelkészházaspárunk 35 éves alsoki szolgálatáért és a megtapasztalt kegyelemért.
Mezei futóverseny - 2021.10.8
Mai napon két 8.osztályos tanulónk körzeti mezei futóversenyen vett részt.
A IV. kcs-os fiúk között Schumann Áron 1., míg Kránicz János 2. helyezést ért el. Gratulálunk nekik!


A Csokonai Asztaltársaság a Csokonai gimnáziumban - előadások Hévízről - 2021.10.8
2021. október 8-án, pénteken Csurgó városa látta vendégül a hévízi Csokonai Asztaltársaság, újabb nevén a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság tagjait: Tar Ferenc elnököt, Zalán Tibor és Katona Csaba elnökségi tagokat és Puchner Ilona elnökségi titkárt, akik előadásokat tartottak a gimnazista diákoknak.

Az első előadás előtt Csurgó város polgármestere, Füstös János köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy a Festetics-városok találkozóinak ötlete a gimnázium jeles öregdiákjának, dr. Kiss Lajos egykori hévízi polgármesternek köszönhető. Ez a nap is egy újabb kapocs a két város között.

A kilencedikesek Zalán Tibor József Attila-díjas költő humorral és öniróniával átszőtt előadását hallhatták arról, hogyan és miért kezdett el verseket írni. A tizedik évfolyam iskolaalapítónk, Festetics György családjáról, majd az őket szolgáló emberek visszaemlékezéseiből hallhatott érdekes részleteket. A 11. évfolyamosok egy érettségihez is jól használható összefoglalást kaptak az első világháborúról és annak következményeiről, olyan összefüggésekkel, amelyek a tankönyv apróbetűs részeiben sem lelhetők fel.

Délután a Csokonai társaság tagjai ellátogattak a Nagykönyvtárba, a múzeumba és a Csokonai Emlékhelyre.
Szeretethíd - 2021.10.7
A Szeretethíd programhoz iskolánk idén is csatlakozott.
Ennek keretében iskolánk két megmozdulást tervezett, szervezett:
1. A felsős és gimnáziumi osztályok számára, Perpékné Pap Éva kórház lelkész és Székely Attila tábori lelkész tartott előadást. Előadásukban bemutatták szolgálatuk és küldetésük fontos mozzanatait és munkájuk lényegét. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és közöttünk voltak.
2. Az alsós osztályok számára pedig kézműves foglalkozást szerveztünk, melynek keretében az iskolások, különböző ajándéktárgyakat készítettek, a város szociális otthonaiban lakók számára. A kézműves foglakozáson nagy segítséget nyújtottak iskolánk 12. osztályos diákjai, tanárai. Köszönjük közreműködésüket.
A Szeretethídban vállalt szolgálatunkat nagy örömmel végeztük. Megvalósult a generációk közötti szeretethíd.
Fejér István vallástanár

Útjára indult a csurgói ifi találkozó - 2021.10.7
Nagy örömünk, hogy iskolánk kollégistáival egy közös ifin vehettünk részt a csurgói evangélikus gyülekezet ifjúságával. Így együtt tölthettünk egy szép délutánt a borús idő ellenére is.
Reméljük, hogy ezzel az alkalommal valami új veszi kezdetét a csurgói keresztény ifjúsági életben!
Fejér István és Hegedüs Gábor lelkészek szervezték e nagyszerű találkozót.


A vértanúk emlékezete - 2021.10.6
"Világosnál, Világosnál
Huszárok könnyeznek,
Sirva sirnak veszedelmén
A magyar nemzetnek."
(Gyulai Pál: Világosnál)

A Csokonai Sportkör első programja - 2021.9.30
Kerékpározás a Kotróra az iskolából, kenuzás, visszaút Csurgóra.
Az elő program maximálisan teljesítve!


Siker a Takáts Gyula emlékversenyen - 2021.9.29
'... Szép tájú Somogy! Szívemre nőttél!
S ha lódulok, a lelked visszaránt
Tölgyeid lombja, mint méhes dönög:
sok emléked hívó kakukk-madár.'
Takáts Gyula

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság Takáts Gyula, a társaság örökös elnöke születésének 110. évfordulója alkalmából irodalmi pályázatot írt ki 2020 októberében. A három fordulós levelezős verseny feladatai voltak: Takáts Gyula élete és munkássága: feladatlap kitöltése, versírás a költő által gyakran használt 20 szó felhasználásával, és egy képzelt interjú írása Takáts Gyulával. A február 5-re tervezett eredményhirdetés a Covid19 miatt 2021. szeptember 29-re tolódott. A kaposvári városháza dísztermében rendezett emlékkonferencián a tanulók és tanáraik mélyebben megismerkedhettek a neves költő munkásságával, és minden résztvevő könyvjutalmat vehetett át Szakály Sándor történészprofesszortól, a Berzsenyi Társaság elnökétől.
A megye gimnáziumaiból összesen 11 csapat dolgozta végig a 3 fordulót. Gimnáziumunkból három csapat versenyzett: 1. csapat: Bertók Eliza, Füstös Judit, Varga Petra. 2. csapat: Csányi Boglárka, Holczer Dávid, Holczer Kata. 3. Füstös János, Nemes Tamás, Spolarics Zora. Szép, kreatív írásokat alkottak. Közülük a 3. csapat munkáját 3. helyezéssel díjazta a zsűri! Jutalmuk: féléves mozi múzeumi bérlet. Gratulálunk a versenyzőknek!
A díjazott csapat verse:

Somogyban

Nincs csodálatosabb hely e földön, mint Somogy
Egy kis Paradicsom és benne amíg a szem ellát:
Dombok, tavak, puszták, erdők és folyók
Szebb e vidék, mint az egész nagyvilág

Itt minden évben, ha eljő a Május
Vígan szól az erdőn a kakukk
Örül, s ujjong falu, város
Bőséges lesz idén nyarunk

Mint egy óriási ezüst kancsó
Csillog a nagy víztükör
Tündérhalat rejt ez a tó
Melyen épp egy vitorlás jő

A hegyen még él a pásztorvilág
S ott kövül az idő
Terelik ők a sok birkát,
Számukra még ez a jővő.

'... Szép tájú Somogy! Szívemre nőttél!
S ha lódulok, a lelked visszaránt
Tölgyeid lombja, mint méhes dönög:
sok emléked hívó kakukk-madár.'

Takáts Gyula
Kirándulás Keszthelyen!!! - 2021.9.29
Szeptember 29-én a Balatonnál őszi kiránduláson vett részt a Kisiskola.
Keszthelyen a Balaton parton és a Festetics kastély parkjában is sétálhattak a gyerekek, majd megtekinthették a Vadászati és Vasútmodell Múzeumot, illetve a Zalakaros Termáltó és Ökopartot.
Jó hangulatban telt a nap.
Mindenki nagyon jól érezte magát!
Barátságok a határ két oldalán, mert a Dráva összeköt… - 2021.9.29
HUHR/1901/4.1.2/0055 azonosító számú INTERREG V-A Hungary –Croatia 2014-2020 Cross-border cooperation of secondary schools in developing common tools in practical training of natural sciences (water,soil,micro-climate) című projektben három iskola vett részt 2020 júliusától kezdve a határ két oldalán.
Már többször hírt adtunk, hogy ez a második Interreg pályázat iskolánkban, de sajnos a mostani pályázat programja leginkább online tudott megvalósulni ez idáig.
A tegnapi nap azonban nagyszerűen sikerült!
A két horvát gimnázium és a Csokonai 46 tanulója, több tanára, igazgatói együtt töltöttek egy mozgalmas napot. Helyszínül a gyékényesi Kék tó kempinget választottuk, mert ott/ onnan indulva sátorozni, kerékpártúrázni és kajakozni is tudtunk egyszerre. A fogadtatás nagyon kedves volt! A gyerekek vegyes csoportokba szervezetten vettek részt a tevékenységekben. A Posszeidón Étterem vendégszeretetét élvezve pedig a magyar konyha finomságaival is kedveskedtünk a horvát partnereinknek. Késő délután zárult a tábor és vele együtt a pályázat is. Egy záró konferencián összegeztük az elért eredményeinket. Köszönetet mondtunk a megvalósításért, a megvalósulásért. Megfogadtuk, hogy ha mód lesz rá, folytatjuk a közös együttműködést a most már barátként együttműködő horvát iskolákkal.
A képek magukért beszélnek…
Sportprogram a Csokonaiban - 2021.9.28
Iskolánk az idei tanévben először csatlakozott az Európai Diáksport Nap programjához, melynek keretében szervezetten sportoltak tanulóink. Célunk az volt, hogy közösen mozogjon, tornásszon és közben élményekkel telve, kellemesen elfáradva élje meg a közös játék, versengés örömét minden Csokonais diák.


AEROBIK bemutató a kisiskolásoknak! - 2021.9.22
Szeptember második felében a szakkörsávnak köszönhetően zenés aerobik bemutatóra kerülhetett sor iskolánk új sportcsarnokában, melyben alsós diákjaink részt is vehettek.
Gyermekeink nagy örömmel és lelkesedéssel tornáztak.
Várjuk a folytatást!

Diákolimpia - 2021.9.22
Szeptember 22-én diákolimpia V-VI. kcs-os fiú ügyességi csapatbajnokság megyei döntőjén vettünk részt távolugrás és gerelyhajítás sportágban. Mindkettőben megyei bajnokok lettünk!
Távolugró csapat tagjai:
Horváth Gellért 11. B o.;
Bognár Patrik,
Füstös Gábor,
Peti Soma,
Varga Martin 12. B o.
Eredmény: 546,5 cm-es átlag.

Gerelyhajító csapat tagjai:
Horváth Gellért
Nemes Viktor 11. B o
Füstös Gábor
Peti Soma
Szijártó Máté 12. B o.
Eredmény: 33,35m-es átlag.
Felkészítő: Peperő Miklós
Diákolimpia - 2021.9.21
Szeptember 21-én Kaposváron diákolimpia IV. kcs-os fiú atlétika ügyességi csapatbajnokság megyei döntőjén vettünk részt kislabdahajításban és távolugrásban.
Előbbiben 3. (458 cm átlag), utóbbi sportágban 2. (52,63m átlag) helyezést értünk el. Mindkét csapat tagjai:
Horváth Szabolcs 8.o.
Kránicz János 8.o.
Kránicz Kristóf 8.o.
Schumann Áron Attila 8.o. tanulók.
Felkészítő: Peperő MiklósNépmesemondó versenyen jártunk! - 2021.9.10
Iskolánk három tanulója - Pálfy Hanga Boróka 5.o., Rávai Lara Éva 5.o., Kucsa Nimród 6.o. - úgy döntött, hogy az idei évben is részt vesz a csurgói Őszi Fesztivál keretein belül megrendezett Népmesemondó versenyen.
2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság kezdeményezte, hogy szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
A diákok szabadon választhattak népmesét, így tisztelegve Benedek Elek emléke előtt is.
Büszkék vagyunk, hogy Pálfy Hanga Boróka 5.o. tanulónk 2. helyezett lett, Rávai Lara Éva 5.o. tanulónk pedig különdíjat kapott a zsűri döntése szerint. Gratulálunk a szép meséléshez!
Kollégistáink túráztak! - 2021.9.9
A Csokonais Kollégisták az őszi csapatösszetartás napjukat a Zis-tón töltötték, ahova az iskola pályázaton nyert kerékpárjaival tekertek le. Röplabdáztak, fociztak, tollasoztak, körbesétálták a tavat és egy nagyon szép délutánt töltöttek el nevelőikkel együtt. Vacsora után meglepetésként meleg házi rétest is fogyaszthattak a diákok. Köszönet a szervezésért, a gyerekek kíséretéért, a foglalkozásért Bradics Bence, Huszics-Dergez Diána, Némethné Miháldinecz Olga és Némedi Nóra kollégiumi nevelőknek, Fekete Istvánnénak és a finom vacsoráért Borsos Józsefnek.
CSVMRG CSENDESNAP - 2021.9.1
Szeptember elsején a hagyományos csendesnappal kezdődött a tanév az iskolában. A felsősök és a gimnazisták egy-egy filmet néztek meg, majd a megadott szempontok szerint elemezték, megbeszélték a látottakat.
A gimnazisták „A szabadság írói” című filmet nézték meg osztályonként. A megbeszélés fő témája a „helyem a közösségben” volt, a felső tagozat az Így neveld a sárkányodat című filmet láthatta.
A megbeszélések során a gyerekek felidézték a film ikonikus mondatait, a szereplőket, élet- helyzetüket a saját kis életükre vetítették ki. Ilyen mondatokat emeltek ki a filmből:
„ A legnagyobb áldás a szeretet. „
Annyira lekötött a harc, ami az én céljaimat szolgálta, hogy észre sem vettem neked mire van szükséged.”
Mindkét film nagyon aktuális problémákat, lehetséges megoldásokat tárt a nézők elé. A gyerekek jól átlátták és értelmezték ezeket, a szeretet fontosságának, a másik elfogadásának megtapasztalásával indult az új tanév.
Megújult Nagyváthy János síremléke Csurgón - 2021.8.29
A Nemzeti Örökség Intézete teljes körűen felújította Nagyváthy János, az első magyar nyelvű mezőgazdasági könyv szerzőjének Csurgón található, 2005 óta a nemzeti sírkert részeként védett síremlékét. A rekonstrukció Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.
Az átadó ünnepségre a tanévnyitó napján került sor, melyet a Nemzeti Örökség Intézet és a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium közösen szervezett meg. Az alkalmat jelenlétével megtisztelte Füstös János úr, Csurgó Város polgármestere és Dallos Gyula úr, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa. A Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Óvári Gazdászok Szövetsége nevében Dr. Kósa Lajos Wittmann-díjas gazdász. Jelen voltak a Kolping Nagyváthy János Technikum Szakgimnázium Szakképző Iskola és Kollégium képviselői. Dr. Horváth József tanár úr, aki Nagyváthyról írt munkájával összegző dokumentumot hagyott az utókorra. Számtalan egykori tanár és diák, köztük dr. Kuminetz Géza úr, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora is. Az iskolát a tanári kar mellett a 12. évfolyamos diákok képviselték.
Az emlékezőket köszöntötte Füstösné Ábrahám Judit, a CSVMRG igazgatója. Köszöntőjében elmondta: 1936. március 23-án Bodó Jenő diákszövetségi elnök volt hasonló helyzetben, amikor a szomszédos temetőből áthozták az 1819. évben eltemetett, majd exhumált Nagyváthy János hamvait. Az iskola parkjában találták meg, és megtalálták a méltó nyughelyet az elődök. Mert minden Csurgón tanuló gimnazista diák nap, mint nap itt halad el a sétányon, és nap, mint nap pillantását a síremlékre emeli.
Lukács Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának általános campus főigazgató helyettese elmondta: Nagyváthy János, az első magyar nyelvű mezőgazdasági könyv szerzője 1755. január 19-én született Miskolcon, Sárospatakon jogot és teológiát tanult. Ezután nevelő, majd tanár lett, a tanítást azonban szembetegsége miatt abbahagyta. A bécsi szabadkőműves páholyban ismerkedett meg Festetics Györggyel, akinek később jószágkormányzója lett, és aki kezdeményezésére később megalapította a csurgói református gimnáziumot. Nagyváthy János a gimnázium szervezésében is jelentős részt vállalt. 1819. február 13-án, Csurgón érte a halál.
Peti Soma József 12. B osztályos tanuló elszavalta Csokonai Vitéz Mihály: Jövendölés az első oskoláról a Somogyban című versét.
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója elmondta: a Nemzeti Örökség Intézete fontos küldetésének tekinti a Nemzeti Sírkert mintegy 6000 sírjának gondozását, folyamatos felújítását. Ennek az éves munkának egy jelentős állomása Nagyváthy János síremlékének rekonstrukciója Csurgón, mely azért is kiemelten fontos volt, mert a csurgói református kollégium az ötvenöt történelmi emlékhely egyike, amelyek népszerűsítése, megjelölése szintén a NÖRI feladata. A NÖRI 2021-ben közel harminc síremléket újít meg országosan, összesen mintegy 75 millió forintból, Magyarország Kormánya támogatásával. A főigazgató hozzátette: „a református gimnázium példaértékű hagyományőrző munkájára és tapasztalatára kiemelten számítunk az előkészítés alatt lévő emlékezetpedagógiai program együttműködési rendszerének megalkotásakor.”
Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: Somogy Nagyváthy János sírhelyének felújításával tovább gazdagodott, így a múlt tovább élhet velünk. Van egy hely, ahol tovább emlékezhetünk az íróra, tanítóra, aki Európa minden szegletéből igyekezett új ismeretet, friss tudást hozni szeretett hazájába. Beszéde végén Nagyváthyt idézte: „Amely ember a maga nemzetét semmire sem becsülvén Hazáját vadságnak, Hazafitársait keskeny kilátásúaknak, sőt tudatlanoknak kiáltja, nincs esze, ha azt hiteti el magával, hogy ezért őt a külsők nagyra becsülik.”
Ünnepi beszédet mondott Szászfalvi László, országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese kiemelte: Nagyváthy János a Csurgói Református Gimnázium első inspektoraként Csurgó város új korszakának legmeghatározóbb személyisége volt. Kiváló szervező volt, aki egy új intézmény fejlesztését és mindennapi életét irányította, és meghatározó könyveit is Csurgón írta. „Ma megújult állapotban pompázik a sírja, az obeliszk, amely minden nemzedéknek felkiáltójel. A gimnázium kertjében rápillant a diákokra, a tanárokra, és ma is mér bennünket. Méri a múltat, a jelent és a jövőt, méri az elszántságunkat, a felelősségünket és az elkötelezettségünket.” – tette hozzá a képviselő.
A megemlékezés a Gimnázium könyvtárában állófogadással zárult.
Tanévnyitó - 2021.8.29
GÓLYANAPOK AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN! - 2021.8.25
Augusztus 24-25-én a hagyományainkhoz híven gólyanapokon vehettek részt elsőseink (szüleikkel együtt).
A 27 kisdiák nagy örömmel ismerkedett meg egymással, iskolánkkal és a tanító nénikkel.
S nem utolsó sorban elfoglalhatták a gyönyörű szépen felújított várva várt osztálytermüket.
További képekOldal karbantartás - 2021.8.14
A régebbi bejegyzések az Archívum menüpont alatt tekinthetők meg!
Álláshirdetés - 2021.6.29
A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium német nyelvtanári, valamint rendszergazdai álláshelyeket hirdet meg. Várjuk a jelentkezéseket!

Részletes információ

logo
ige Kréta
facebook chec facebook nemzetitehetseg miniszterelnokseg tehetsegpont penziranytu fenntarthatóság egészségesiskola