Arany Bálint alapítvány

Csurgó 8840 Széchenyi tér 9.Kapcsolattartó: Dr. Horváth JózsefTelefon: 82-471-108

Az alapítványt Arany Bálintné tette férje emlékére. Arany Bálint 1901. február 28-án szül tett Arany Bálint és Sipos Róza gyermekeként. A Csurgói Református Gimnáziumban végezte a középiskolai tanulmányait, a "Soltra Alapítvány" támogatásával. Arany Bálint mindig szeretettel és hálával emlékezett hajdani iskolájára.

Az útravaló, amelyet itt kapott, kihatott egész életére, amelynek a magyar nép felemelkedéséért és szabadságáért folytatott küzdelem meghatározó eleme volt. Segítette egyetemi tanulmányai alatt, a Svéd Golyóscsapágy Részvénytársaságnál 58 éven át végzett mérnöki munkájában, amelynek eredményeként megújult a magyar malomipar, és hozzájárult ahhoz, hogy töretlen lélekkel és hittel élje túl azt a tíz év börtönt, amelybe a Szovjetuniót kiszolgáló diktatúra, koholt vádak alapján záratta be 1947-ben a Független Kisgazdapárt szétverését szolgáló első koncepciós perben. Szeretett iskolája javára alapítvány tevő szándékát életében nem tudta megvalósítani, mivel az elmúlt 45 évben a Református Egyházat megfosztották gimnáziumától. Arany Bálint 1987. november 14-i halála nem tette lehetővé, hogy az alapítványt személyesen adja át, ezért az iskola támogatására szánt összeget felesége bocsátotta az Arany Bálintról elnevezett alapítvány keretében a gimnázium rendelkezésére, áldott emlékű férje óhajának megfelelően.

Az alapítvány célja az alapítványi összeg kamataiból támogatni azokat a diákokat, akik a magyar nyelv és irodalom, a magyar történelem, a latin, a görög nyelv tárgyakban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s akik erre egyéb emberi tulajdonságaikkal is rászolgálnak, másfelől támogatni olyan könyvek és eszközök beszerzését, amelyek a fenti tantárgyak oktatásához szükségesek. Évente egy vagy két tanuló részesülhet jutalomban. A jutalmazandó diák tanulmányi előmenetele és emberi tulajdonságai kiemelkedők ill. példamutatók legyenek. A jutalmat a kuratórium elnöke, akadályoztatása esetén a kuratórium bármely tagja az évzáró ünnepélyen adja át a kijelölt tanulóknak.

Az alapítvány számlaszáma: 11637000 – 08165100 - 37000007